Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co všechno by měl obsahovat správně vytvořený životopis a jakou by měl mít strukturu. Lámu si totiž hlavu nad tím, co tam vlastně napsat, když brigády se tam nepíší, pokud to nijak nesouvisí s prací o kterou se ucházíme, základní škola - to jsem sice nanašla, zda se tam píše nebo ne, ale jelikož ji musíme mít všichni, kdo se ucházíme o nějakou práci, takmi to přijde zbytečné... Tím pádem jediné, co tam můžu napsat je: střední škola a vysoká, kterou aktuálně studuji... Přijde mi tak, že tam nemám co napsat a tím pádem, že nemám, čím "zaujmout". Četla jsem, že se tam můžou psát i koníčky, pokud to s prací nějak souvisí, ale nejsem si tím jistá.
Pak by mě zajímalo, jak ten životopis vlastně vytvořit, aby vypadal už na první pohled dobře. Na internetu je spoustu vzorů, ale buď je to v cizím jazyce nebo se "tváří" že jsou zdarma, ale nejsou... Potřebovala bych si ten životopis vytvořit během dvou dnů a jelikož bude víkend, tak ani kdybych chtěla, aby mi ho někdo vytvořil za peníze, tak za takhle krátkou dobu - obzvlášť přes víkend to nepůjde.
Lámete si hlavu zbytečně. Jestli nemáte bohatou pracovní historii, nic nad tím nenašpekulujete. Použijte některý ze vzorových životopisů. Naposledy jsem psala životopis, když jsme jako vedoucí státní zaměstnanci museli znovu projít výběrovým řízením na naše místa, která někteří z nás zastávali mnoho let. Bylo to v souvislosti se zákonem o státní službě z roku 2014. Ten by Vám tedy jako vzor neposloužil.
Základ jsou osobní a kontaktní údaje. Klidně tam tu ZŠ napište, aspoň zaplníte řádek. VŠ uveďte taky, např. 2019 - dosud, uveďte obor. Zmiňte se i o těch brigádách a koníčcích, které se vztahují k náplni práce, na niž se hlásíte. Nebojte se, nemáte co pokazit.
Nu, s tím o dětech nesouhlasím. Za celý život, a vystřídala jsem prací hodně, se mě nikdo ani nezeptal, zda jsem vdaná, chci nebo mám děti (ani se to nesmí, ale i v dobách, kdy to nebylo bráno jako diskriminace se nikdo neptal). Tohle si při výběrových řízeních spíš pokazí sami uchazeči, když začnou mluvit o dětech, osobním životě, co nemohou a podobně.
Základku si tam psát nemusíte, to je nesmysl a spíš přímá chyba. Stačí střední a co v současnosti studujete, obor a ročník. Praxi z brigád lze popsat jako "krátkodobá praxe v tom a tom oboru".
Určitě znalost jazyků, ovšem jen těch, které opravdu znáte, není nic horšího, než napsat si tam něco, v čem umíte jen pozdravit.
Jako forma stačí něco z internetu, životopis maximálně na jednu stranu A4, formální úprava a pozor na chyby jak gramatické, tak stylistické. Personalisté a šéfové dostávají životopisů víc než se jim chce číst a nějaké dlouhé romány je spíše odradí.
Krátký motivační dopis přiložený k životopisu - žádné dlouhé řeči, ale zdůvodnění, proč byste tam ráda pracovala, vyjádřete krátce, čím pro firmu můžete být přínosem, zdůrazněte (opakuji krátce) své klady, například dlouhodobý zájem o obor, tedy, pokud to nevyzní jako nesmysl, ,mytí nádobí bude těžko váš životní cíl, ale například práce ve skladu může být pro vás inspirující jako možnost rozvinout vaše schopnosti organizace, v účtárně uplatníte matematický talent nebo v kavárně cit pro práci s lidmi. Měl by to být jeden odstavec dobře promyšlený.
A nezoufejte, pokud vás nepřijmou, protože odmítnutí v profesním životě je normální situace, žádná tragedie a nevypovídá nic o vašich schopnostech. Držím palce.
Studujete vysokou školu a lámete si hlavu nad tím, zda se píše základní?
Leda, že by jste měla zvláštní a pak tu vysokou.
Berte to jako vtip .
Hlavně napište to podstatné (iniciály, věk, fotka, vzdělání, zájmy - aby to směřovalo k vyhledávanému zaměstnání).
Zájmy třeba o lyžování, plavání, kolo napíšete třeba o ucházení na pozici do záchraných složek, kde je taková všestranost třeba vyžadována. Určitě na pozici uklízečky nikoho zajímat nebude, že máte ráda ve volném čase pejsky, ale spíš, třeba bodne smysl pro detail.
Prostě každý životopis musí být takto napsán na budoucí vyhledávanou pozici.
S nějakým univerzálním CV si personalistka akorát utře stůl od svačiny. Těch tam bude mít mraky a rozhodně nebude číst vše. Proč taky, když na některé pozice se sejde třeba 200 zájemců. Pak třeba rozhoduje věk, fotky, stav (ono vdaná žena s dětmi bude spíše jak tu padlo na obtíž, protože místo práce bude s dětmi tam a jinam - nebude moc často přesčas nebo v neděli, že).
To si zvládnete napsat sama, nikomu platit nemusíte.
Základku psát nemusíte, je jasný, že ji máte, když už jste na vysoké. Brigády uveďte, aspoň bude vidět, že máte nějakou pracovní zkušenost. Dále uveďte jazykové znalosti a zda máte řidičák. Zájmy napište klidně taky. Ale takový ty normální . Ne třeba, že jste sběratelka panenek co vypadají jak živé děti
.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.