Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rodné číslo

Od: monika95 odpovědí: 25 změna:
Dobrý den, zajímalo by mě, zda lze z rodného čísla odhadnout kolikátá jsem byla v tom dni narozená. Podle mého výpočtu jsem byla asi 407., ale to je nesmysl ne? Prý jsem se narodila asi ve 2 ráno. Určila jsem to tak, že jsem vzala první část rodného čísla a dala jsem nejmenší čísla na konec aby to bylo dělitelné 11, takže třeba 0005, pak jsme vzala to co mám ja na konci třeba 4482, rozdíl dělenej 11 je těch 407. Je to možný? Nebo ty poslední čísla nedávají v pořadí ale náhodně?

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Rodné číslo za lomítkem

Se čtyřmístnou koncovkou, tedy číslicemi uvedenými v rodném čísle za lomítkem, je to trochu složitější. Tento poslední údaj je rozlišujícím znakem fyzických osob, které se narodily v tomtéž kalendářním dni, měsíci i roce. Možná kombinace čtyřmístných koncovek se pohybuje v rozmezí mezi 0000 a 9999. Jinak řečeno to může být jakékoliv poskládání těchto čísel za sebe. Například lidé, kteří se narodili v e stejný den třeba 20. dubna 1995 mohou mít v poslední čtyřčíslí 0123, někdo jiný v totožný den bude mít kombinaci 0132 a tak dále. Není v tom žádná věda.

Rodné číslo: Z če/...

To nevychází. Dva lidé narození ve stejný den nemůžou mít za lomítkem jeden 0123 a druhý 0132.

hodnocení

1x

Přesně si to nepamatuji, ale první tři číslice za lomítkem udávají pořadí narození daný den a poslední číslice je kontrolní. Přidává se tak, aby rodné číslo bylo dělitelné 11. Je tam nějaká výjimka, ale už si nepamatuji přesně jaká. Stejně se jedná jen o několik stovek rodných čísel.

monika95
hodnocení

Ajo už semtobkdesi našla pěkně vysvětlený, takže mám jiný pořadí, ale i tak je to divný že bych ve 2 ráno měla pořadí kolem 400
eman
Nesmysl. Při narození 15 minut po půlnoci jsem 350tý? To asi těžko...
Ono to asi bude celý trochu složitější. V dobách před počítačových rozhodně nešlo nějak jednoduše srovnat narozené dětičky z celé republiky podle času narození. Jedině každý narození někam hlásit a na onom místě by to kdosi musel srovnat a zase po srovnání hlásit kamsi zpátky.
Asi v tom musel být nějaký systém, ale netuším jaký.
prik

Těch 999 čísel je na každý den rozděleno pro jednotlivé kraje na každý den. Poslední číslice se dopočítává na dělitelnost 11

@prik: To by mě zajímalo, jakou číslici doplní zítra klukovi, co dostane 999.

kami123

žádné, buď si půjčí jiné čislo od sousedů, nebo bude porod odložen na sobotu, aby v tom byl pořádek.

kami123
hodnocení

0x

RČ tu byla už v době, kdy tu nebylo nic online, tak hádám , že se to prostě přidělovalo tak, jak to přišlo na úřadě pod ruku.

400tý kousek už ve 2 ráno? - nemyslím..

Spíš bych věřil, že z toho půjde vydedukovat číslo okresu/úřadu.

moje je 381x - Brno

Vydedukovat zřejmě nepůjde. Ověřit na základě znalosti rodného čísla a místa narození jiné osoby nepochybně ano, viz můj příspěvek níže. Nepodařilo se mi najít klíč k přidělování RČ na jednotlivé matriky, patrně tedy bude neveřejný, navíc se mění v čase. Shoda tedy platí jen pro určité období, byť může být dlouhé.

Nevím jestli je to tak skutečně-ale jsem narozen v dubu 1962 a RČ nemám v RL napsáno, RL jen sešívačkou úpřicvaklý papírek z matriky, razítkem a podpisem matrikářky- z toho vyvozuji že rodná čílsa se začala přidělovta až v šedesátých letech.

diesel - "...z toho vyvozuji že rodná čílsa se začala přidělovta až v šedesátých letech."

Kterého století ;)? RČ měla i moje babička, narozená v roce 1901.Tehdy byly za lomítkem jen 3 číslice. Měl to tak i můj otec z roku 1923. Já už mám číslice 4.

Ne, v minulém století, že by duben 1962 byl v předminulém století? . starší jsem nezkoumal. a to že si toto myslím ještě nemsusí znamenat , že je to skutečnost!

No opravil jste mně OK.*mir*

slon

diesel® - fakt ses narodil v dubu? Tvl, já v porodnici ! *smich*

Jste zase jen jeden neregistrovaný, neomylný a ještě k tomu nemyslící jedinec, který se nikdy neupsal?!Lituji Vás.

kami123 , taky jsem Brno 383x ;)

kami123

Aji shodné číslo nicku *smich*

slon

diesel® Jsem registrovaný, jen ne přihlášený. Nemyslel jsem to zle, jen mi to přišlo vtipné. Sorry pane vážný.

hodnocení

0x

Jsem téhož názoru jako @kami123: Krom dělitelnosti 11, závislosti na datu narození a pohlaví, je tam ještě nějaká závisloszt na místní příslušnosti. Obě dcery mají první dvojčíslí 87, žena a švagr 05 (táž matrika, jiné "století"). Na základce, co se tak pamatuju, nás většina měla 35 nebo 36.

doplněno 28.09.21 19:04:

Tak trochu upřesnění: Správcem databáze rodných čísel je Ministerstvo vnitra. To předává seznamy rodných čísel na jednotlivá výdejní místa = matriky. A ministerstvo bude mít v číslech přidělovaných na jednotlivé matriky ustálenou, byť zákonem nevyžadovanou, logiku, proto ta shoda u lidí narozených v jednom místě.

zakonyprolidi.cz/...

doplněno 29.09.21 22:28:

Tak k dohadům, polopravdám a nepravdám zde uvedeným ještě pár informací odjinud v přiloženém souboru.

RC.txt 11.44 kB

hodnocení

0x
První trojcisli za lomitkem je pořadí daného dne.
ups

Tak to jsem se narodil v pořadí 523 .Možná si ty porodnice z celého Československa volaly a tvořily seznam narozených dětí... Co myslíte ,pane?

A odkud víte,že je to trojčíslí pořadové?

29.09.21 20:54

Nesmysl.

@stir: Ty toho napovídaj...

zakonyprolidi.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]