Nejste přihlášen/a.
Rodné číslo za lomítkem
Se čtyřmístnou koncovkou, tedy číslicemi uvedenými v rodném čísle za lomítkem, je to trochu složitější. Tento poslední údaj je rozlišujícím znakem fyzických osob, které se narodily v tomtéž kalendářním dni, měsíci i roce. Možná kombinace čtyřmístných koncovek se pohybuje v rozmezí mezi 0000 a 9999. Jinak řečeno to může být jakékoliv poskládání těchto čísel za sebe. Například lidé, kteří se narodili v e stejný den třeba 20. dubna 1995 mohou mít v poslední čtyřčíslí 0123, někdo jiný v totožný den bude mít kombinaci 0132 a tak dále. Není v tom žádná věda.
Přesně si to nepamatuji, ale první tři číslice za lomítkem udávají pořadí narození daný den a poslední číslice je kontrolní. Přidává se tak, aby rodné číslo bylo dělitelné 11. Je tam nějaká výjimka, ale už si nepamatuji přesně jaká. Stejně se jedná jen o několik stovek rodných čísel.
Těch 999 čísel je na každý den rozděleno pro jednotlivé kraje na každý den. Poslední číslice se dopočítává na dělitelnost 11
RČ tu byla už v době, kdy tu nebylo nic online, tak hádám , že se to prostě přidělovalo tak, jak to přišlo na úřadě pod ruku.
400tý kousek už ve 2 ráno? - nemyslím..
Spíš bych věřil, že z toho půjde vydedukovat číslo okresu/úřadu.
moje je 381x - Brno
Vydedukovat zřejmě nepůjde. Ověřit na základě znalosti rodného čísla a místa narození jiné osoby nepochybně ano, viz můj příspěvek níže. Nepodařilo se mi najít klíč k přidělování RČ na jednotlivé matriky, patrně tedy bude neveřejný, navíc se mění v čase. Shoda tedy platí jen pro určité období, byť může být dlouhé.
Nevím jestli je to tak skutečně-ale jsem narozen v dubu 1962 a RČ nemám v RL napsáno, RL jen sešívačkou úpřicvaklý papírek z matriky, razítkem a podpisem matrikářky- z toho vyvozuji že rodná čílsa se začala přidělovta až v šedesátých letech.
diesel - "...z toho vyvozuji že rodná čílsa se začala přidělovta až v šedesátých letech."
Kterého století ? RČ měla i moje babička, narozená v roce 1901.Tehdy byly za lomítkem jen 3 číslice. Měl to tak i můj otec z roku 1923. Já už mám číslice 4.
Ne, v minulém století, že by duben 1962 byl v předminulém století? . starší jsem nezkoumal. a to že si toto myslím ještě nemsusí znamenat , že je to skutečnost!
No opravil jste mně OK.
Jste zase jen jeden neregistrovaný, neomylný a ještě k tomu nemyslící jedinec, který se nikdy neupsal?!Lituji Vás.
diesel® Jsem registrovaný, jen ne přihlášený. Nemyslel jsem to zle, jen mi to přišlo vtipné. Sorry pane vážný.
Jsem téhož názoru jako @kami123: Krom dělitelnosti 11, závislosti na datu narození a pohlaví, je tam ještě nějaká závisloszt na místní příslušnosti. Obě dcery mají první dvojčíslí 87, žena a švagr 05 (táž matrika, jiné "století"). Na základce, co se tak pamatuju, nás většina měla 35 nebo 36.
Tak trochu upřesnění: Správcem databáze rodných čísel je Ministerstvo vnitra. To předává seznamy rodných čísel na jednotlivá výdejní místa = matriky. A ministerstvo bude mít v číslech přidělovaných na jednotlivé matriky ustálenou, byť zákonem nevyžadovanou, logiku, proto ta shoda u lidí narozených v jednom místě.
Tak k dohadům, polopravdám a nepravdám zde uvedeným ještě pár informací odjinud v přiloženém souboru.
![]() |
RC.txt | 11.44 kB |
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.