Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Změny při nákupu z AliExpress

Od: petr8 odpovědí: 5 změna:

Prošel jsem již pár článků, ale pořád si nejsem stoprocentně jistý jak budou nově probíhat nákupy ze zemí mimo EU. Zatím jsem to pochopil tak, že nakoupím zboží na AliExpress, který již do ceny zahrnuje VAT. Tudíž je DPH již zaplaceno. Následně pokud se nenechám zastoupit češkou poštou, tak vyplním formulář na eCeP do kterého vyplním IOSS, které mi poskytl prodejce. První věcí co mě napadá, ale je spíše zajímaovstí je to, kdy vlastně stanovím že se nechám zastoupit českou poštou? Stačí nevyplnit formulář na eCeP například do data, kdy je doručena zásilka do ČR a je to chápáno jako že se nechávám zastupovar čp? Takže teoreticky by tak došlo k obejití celé čp, která si jistě brousila zuby na tyto poplatky. Ale poslední položka je ještě tedy uskladnění zásilky. Pokud vše provedu jak jsem psal, tak v podstatě všechny problémy které dříve se zásilkami z číny vznikaly jsou vyřešeny, ale nově se k tomu přidává i poplatek za uskladnění zásilky že? Tudíž pokud bude zásilka ve skladu čp ležet více jak 10 dní kvůli neschopnosti čp pracovat rychleji, tak budu za každý další den platit 12,1 Kč/den do částky až 500 Kč? Chápu to správně? Takže i když si vše vyřídím sám, zaplatím DPH ze zásilky, tak stejně budu muset platit čp za "uskladnění zásilky"? Má někdo tedy tušení jak vlastně tyto platby budou probíhat? Bude je možné platit elektronicky, nebo čp už nebude drobné zásilky ani roznášet a příjemce si pro ně bude muset přijít na pobočku, kde mu bude rovnou naúčtována částka za uskladnění?
Díky za odpovědi

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Já jsem objednávat nepřestala a zrovna dneska mi přišlo celkem 12 objednávek. Osm bylo ve jednom velkém pytli, a pak dvě samostatně. Všechno bylo doporučené na podpis, a nic jsem neplatila. Některé zásilky přesahovaly 500 korun. Navíc mi objednávky přišly velmi rychle, kolem čtrnácti dní. Každý balíček byl od jiného prodejce. Když objednávám, tak je tam vždycky napsáno, že je DPH už připočítáno. Já jsem spokojená. Uvidíme jak to teda bude dál. Mám dalších 30 objednávek na cestě. Je ale fakt, že dávám pozor, a když potřebuji objednat něco dražšího, tak se snažím najít to zboží v Polském skladu.

petr8
hodnocení

Takže jste nevyplňovala formuláře na eCeP? Vyplnit takový formulář je sice otravné, ale neměl bych s tím problém. Spíš by mě zajímalo co by se stalo pokud bych nic nevyplnil. Pošta by převzala zodpovědnost a pak jen doručila balíček s požadavkem na doplacení ceny za provedení služby (zastoupení) bez jakékoliv komunikace? Pokud jsem to pochopil správně, tak ty zmiňované částky okolo 300,- za vyřízení zásilky se týkaly hlavně případu, kdy se lidé nechali zastoupit českou poštou, místo toho aby vyplnili formulář na eCeP. Nebo to byly již poplatky co si nechala pošta zaplatit za skladování zásilky? Zároveň bych jen dodal, že jak někteří mluví o tom, že jim byly balíčky sloučeny, tak to se mi zatím nestalo. Za poslední měsíc mi přišlo asi pět balíčků a vše jednotlivě.

Ne, nikdy jsem nic nemusela vyplňovat. Normálně mi balíčky chodí poštou, tak jako vždycky. Akorát je změna v tom, že chodí většinou přes Budapešť, nebo má AliExpress nějaký velký sklad v Maďarsku, to nevím. Z Budapešti je to posláno na celnici v Ústí nad Labem, a odtamtud do Prahy pro středočeský kraj. A pak to převezme pošta. To vím naprosto jistě, protože kvůli tomu, že objednávám i pro cizí lidi, tak musím řádně sledovat pohyb zásilek, a být neustále v obraze, abych mohla v případě nutnosti reagovat a kontaktovat prodejce. O tom, že zboží bude zasláno hromadnou zásilkou vím ale velmi brzy, protože jsem na to upozorněná AliExpressem emailem, nebo to mám hned napsáno u objednávky. Kde přesně to grupují do jednoho balíku nevím, ale pokud je to hromadná zásilka, tak je to vždycky doporučeně, i když jsou v balíčku objednávky i levnější, které normálně obchodník zasílá obyčejnou cestou. Tak nevím, jestli to dělají už v Ústí nad Labem, nebo až v Praze. Na té "celničce" jsou podivné a všelijaké informace a nechápu, proč matou lidi. Já jsem nikdy objednávat nepřestala a nic z toho co je tam napsáno, se prozatím nestalo. Ale znova upozorňuji, že dávám pozor a neobjednávám zboží, kde by se už muselo platit clo. Ale u zásilek do 25 eur, jsem nikdy nemusela nic vyplňovat a nic platit navíc. Nemusela jsem nikoho pověřovat aby za mne něco vyřizoval, a ani platit za nějaké uskladnění. Vozí mi to pošťačka, a když nejsem doma, tak to nechá na poště a já si pro to dojedu. Nic neplatím. Tak snad jsem Vám trochu pomohla.

hodnocení

0x
Přidám další nejasnost. Zajimalo by mě jestli lidi co dřív dali poště plnou moc s dlouhodobou platností ( ne jednorázovou) musí nově tuhle plnou moc odvolat pokud si deklaraci bude dělat sami. A jak to zrušit.

riva
hodnocení

0x

Třeba bude vše jednodušší. Obchodník vše doveze do centrálního skladu v Evropě, kde ho celně odbaví (zaplatí DPH, kterou jsme třeba na Aliexpress už zaplatili při nákupu). Drobné zásilky následně třeba sdruží do jednoho balíku (to dělá už dnes) a pošle do Česka. Tím se bude jednat o doručení v rámci EU, kde se nějaké clo nebo DPH už neplatí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]