Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Založil jsem si doplňkové penzijní spoření a teď čtu, jaké to má výhody - daňové úlevy.
Příklad, první peníze (1000kč) tam pošlu v 10.měsíci. Pak v 11. a 12. Dostanu od státu 3 příspěvky. To, co pošlu navíc, si mohu odepsat od daní, max do výše 36tisíc korun. Takže si tam pošlu ještě 33tisíc, které nemusím danit a ušetřím tak 4950kč. Je má úvaha správná? Nebo z těch 33 tisíc mi ještě odečtou 9 tisíc, ke kterým mi stát dá příspěvek(nebo to musím posílat pravidelně každý měsíc a takhle na konci roku to nelze dohnat?) Všude vidím příklady jen v plném roce. Díky. Dědek
Příspěvky musíte platit pravidelně stejnou částku, kterou budete mít ve smlouvě, nebo se můžete s pojišťovnou domluvit na platbě dopředu, ale platby musí vždy odpovídat tomu, na čem jste s pojišťovnou domluven, a co máte ve smlouvě. Zaplatíte-li víc bez domluvy s pojišťovnou, budete mít přeplatek, ale nebudete si ho moct odepsat z daní. Tato pravidla jsou takto striktní právě kvůli tomu, že pojišťovna za Vás žádá stát o příspěvek. Příspěvky můžete měnit, ale musíte vždy vyplnit a poslat formulář Změna sjednaného měsíčního příspěvku a změna platí až od dalšího měsíce. Například Allianz to formuluje takto:
Změna sjednaného měsíčního příspěvku je provedena od měsíce následujícího po doručení žádosti do sídla Allianz penzijní společnosti, a. s., pokud není výše uvedeno jinak. Tato žádost o změnu spolu s písemným potvrzením o změně sjednaného měsíčního příspěvku Allianz penzijní společností, a. s., tvoří dodatek ke smlouvě.
Tazatel se ptá na spoustu věcí najednou a udělal by nejlíp, kdyby se opravdu zeptal na konkrétní věc své pojišťovny.
Ale jak píše *hiawata*, odečíst lze nejvýše 24000 ročně ze základu daně (za splnění dalších podmínek), takže určitě nelze poslat ještě 33 tisíc a odečíst je všechny z daní. Kolik z toho lze dohnat teď na konci roku a zda vůbec a jak je vlastně postavená smlouva, to nevím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.