Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jednatel - jednatelka

Od: jena* odpovědí: 8 změna:

Zdravím.

Zajímalo by mě, zda se podle češtiny správně rozlišuje jednatelka (žena) nebo jednatel (žena), či zda jsou obě možnosti možné.

Díky.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rob*
hodnocení

0x

Ve výpisu z obchodního rejstříku se uvádí jednatel: např. Marie Nováková

doplněno 24.06.10 14:13:

Manželka jednatele by pak mohla být paní jednatelová *smich*

hodnocení

0x

Rekl bych, ze je to tak, ze JEDNATEL, je nazev povolani (funkce), ale kdyz budes mluvit o konkretnim jednateli a ten jednatel bude zena, tak klidne pouzit JEDNATELKA. Protoze ona neni jednatel, ale jednatelka, ktera vykonava funkci jednatel.

Obzvlášť pikantní je to, když milosrdný bratr vykonává funkci zdravotní sestry (pak je to asi zdravotní sestr).

Ne. Pak je to muz, ktery vykonava povolani Zdravotni sestra. Vetsinou se ale oznacuje jako osetrovatel.

Zdravotni sestra je jednoduse nazev povolani. Za tim se neschovava zadna sestra (zena) od nejakeho bratra (muze). Nam na tom jedine prijde divne to, ze je ten nazev povolani v zenskem tvaru a vykonava ho muz, zatimco jsme zvykli mit pro muze nazvy povolani v muzskem tvaru.

Dobrý rozbor, vážný jako odpověď na připomínku, ke které jsem zapomněl dát smajlík :) . To ovšem nic nemění na tom, že axus má pravdu; jedině bych si nebyl jist, že označení ošetřovatel je zcela korektní, já bych skoro ekl, že je to formálně něco trochu jiného. (Ale uznejte, že výras " zdravotní sestr" má něco do sebe :-P )

hop®

Ošetřovatel asi opravdu není přesné, zdravotní bratr se říká i sanitář, ale i tady bych o přesnosti asi pochyboval...

Zákona 96/2004 Sbírky o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonunelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče.

Paragraf 5

Odstavec 4

Pokud způsobilost k výkonu všeobecné sestry získal muž, je oprávněn používat označení odbornosti všeobecný ošetřovatel.

lidka*
hodnocení

0x

Já bych se přiklonila ke tvaru jednatelka.

Podpořila bych to výpisem ze slovníku: wordreference.com/...

Odpovídající záznamy z druhé strany slovníku
zástupcen( zástupce) MužZástupce , jednatel , agent m
Ženazástupkyně , jednatelka , agentka ž

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]