Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vykonávání práce při pracovní neschopnosti

Od: neschopnyprace odpovědí: 13 změna:
Dobrý den,
pokud jsem na pracovní neschopnosti a přijdu normálně do práce (do té, od které dostávám náhradu mzdy), dostanu za odpracovaný čas normálně zaplaceno? Je to vůbec legální?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Něco je tady zcela špatně. Buď jste nemocný a pak byste neměl být schopen pracovat nebo jen využíváte náš "dokonalý" systém , nic vám není a přemýšlíte, jak při tom získat co nejvíce peněz, neboli jak co nejvíce odrbat stát a zaměstnavatele. Toto když čtu, tak bych vraždil - bohužel i s takovými zaměstnanci musím pracovat. Jinak pokud byste při neschopence přišel za mnou, že chcete při marodění i pracovat, šupem bych vás poslal domů. Buď marodění nebo práce. Jen blázen by vám plati 2x mzdu.

hodnocení

1x
A vy jste schopen pracovat? Proč jste tedy na neschopence? Nebo je to jen dotaz, co by, kdyby... Pokud pracovat můžete, ukončíte neschopenku a nastoupíte do práce...
doplněno 16.09.21 18:12: Jinak si koledujete o problém.. přijde kontrola a vy doma nebudete. Jak vysvětlíte, že jste pracoval...během neschopenky...
doplněno 16.09.21 20:46:

Něco tady, a zde něco více. A druhá strana mince, kdy zaměstnavatel dovolí zaměstnanci (nutí zaměstnance) pracovat...

kami123
hodnocení

0x

Legální to není. Ale pokud se domluvíš ze šéfem na odměně bokem, tak to není nemožné.

hodnocení

0x
Tak jste nemocný a práce neschopný, nebo nejste?

neschopnyprace
hodnocení

Ptám se co by kdyby..., třeba kdyby doktor zapomněl pracovní neschopnost ukončit...
Pokud neukončí, jste na neschopence..co víc dodat. Nebojte, lékař nezapomene a vy taky ne,... možná. Nebojte, dospějete...

To je sice možné a fakticky se to může stát, ale d§razně Vám doporučuji, nespekulujte. Když jste nemocný, chodíte na kontroly a jednou Vám lékař řekne, že od zítřka jste schopen práce. Takže jdete do práce a lékař zapomene odeslat elektronické ukončení. Je to nepříjemné a stává se to. Nemocenskou sice současně se mzdou v tomto případě možná dostanete, ale je ve Vašem zájmu, abyste případně lékaře upozornil, že zapomněl učinit ten elektronický úkon. Jinak se totiž vystavíte velkým nepříjemnostem. Víte, co je to vylákání dávek? To je, když víte, že jste zdravý, chodíte do práce a v klidu si necháte vyplácet nemocenskou, protože OSSZ neví od nedbalého lékaře, že Vaše nemoc skončila. Nechtěla bych být ve Vaší kůži, až se na to přijde, a přijde se na to zaručeně. Lékař pak na upozornění OSSZ ukončí nemocenskou zpětně a Vy jste v pasti.

Nezáleží na tom, že lékař udělal chybu. To Vy jste věděl, že na dávky nárok nemáte. Přečtěte si o tom nějaké judikáty. Vylákání dávek je trestné a vždycky se na ně přijde, protože OSSZ má dobré kontrolní mechanizmy. Samozřejmě musíte neoprávněně vyplacené státní peníze vrátit, ostudu budete mít až na hůru a je možné Vás odsoudit k nepodmíněnému trestu. S tím bych si nehrála.

Věřte, že vím, o čem mluvím - z pozice kontrolního orgánu OSSZ.

neschopnyprace
hodnocení

Děkuju moc za odpověd.

hodnocení

0x

Není to legální.

Ale povím co udělal zaměsnanec. Chodil do práce, pak se mu udělalo nevolno, druhý den šel k lékaři a ten mu napsal neschopenku zpětně, asi o 3 dny.

Já mu psal docházku, podle toho, kdy (ne)byl v práci. Až mi účetní sdělila, že má měl nwschopenku o tři dny dříve a já mu vykazoval mzdu, což nejde.Takže dostal nemocenskou v célé délce a já mu hodiny napsal na další dny. Měl jak nemocenskou, tak i mzdu.

Ale nelegálně.

To se dalo řešit tak, že by se neschopenka do mezd zadala až od 4. dne a pohlídalo by se, aby mu nebyla vyplacena náhrada déle než do 14. KD od zpětného vystavení. A bylo by to dobře. Na náhradu neměl za první tři dny nárok, když pracoval a měl mzdu.

neschopnyprace
hodnocení

Nemocenskou neřeším, při prvích 14 dnech se vyplácí nahrada mzdy.

Kdybych byl tedy práce neschopný a přesto šel do práce (během prvních 14 dnů) a zaměstnavatel mě nechal pracovat, nikdo by zřejmě žádnou kontrolu neposlal...

Víc lidí tu psalo, že je to nelegální, co by mi tedy hrozilo za postih? Nebo zaměstnavateli?

A co mě zajímá nejvíc, jak by to bylo s penězi (v rámci zákona)? Dostal bych zaplaceno za odpracovaný čas?

Nehrozí nic, protože kde není žalobce, není soudce.

Zaměstnavatel Vám nebude platit dobrovolně dvě mzdy, proč by to dělal?

kami123

Záleží na firemních vztazích a poměrech.

Já jsem momentálně týden na dvou neschopenkách. Teď jsem dokonce několik dnů pomáhal známému v hospodě, kterou zrovna rozjíždí a na poslední chvíli mu vypadl kuchař, tak jsem slíbil, že mu zaskočím.

zrovna včera mi volal šéf a potřeboval zjistit něco ohledně minulé práce. Stoprocentně musel slyšet, že jsem v hospodě. Ale já věřím, že mu to nevadí, jelikož pro ně dělám i jako osvč a když něco potřebují, tak pomohu nad rámec obvyklostí.

Ta nemocenská ale jde stejně z mého...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]