Dobrý den, mám k dispozici cca 5 milionu Kč, které bych chtěl investovat, problém je ten, že se v investování vyznám jen minimálně. V minulosti jsem již něco úspěšně investoval, ale v současné době mám téměř vše na běžných/spořících účtech, což je špatně. Původně jsem plánoval peníze na koupi nemovitosti, ale raději zůstanu v nájmu, než platit nesmyslné částky za nadhodnocené nemovitosti. Rád bych tedy většinu (a časem i další) peníze investoval, ale netuším jak postupovat. Zda oslovit finačního poradce, či nějakou firmu? Nerad bych o těžce vydělané peníze přišel radami nějakého začátečníka. V minulosti jsem vyzkoušel finanční poradce bank, kteří mi poradili investovat vše do jednoho fondu, který zrovna banka propagovala . A nechci spoléhat na náhodně nalezeného finančího poradce bez referencí na internetu. Nemá někdo zkušenosti s dobrým finačním poradcem, který by mi poradil jak investovat a pomohl diverzifikovat portfolio za rozumnou cenu? Případně má někdo dobré zkušenosti s prémiovými službami bank, jako je např. "Erste Premier", které také nabízejí investování? Chtěl bych mít volnou ruku v tom, že např. část portfolia pořídím v dluhopisech, část v akcíích, něco na Portu, pak třeba Zonky atd. a ne pouze produktu konkrétní banky. Očekával bych, že mi poradce/firma poté jednou za čas řekne co prodat a co přikoupit. Děkuji za všechny tipy
Dobrý den. Největší problém který u Vás vidím je že máte tendenci se spoléhat na někoho druhého kdo Vás nasměruje nebo bude i směrovat postupně v budoucnu v rámci vývoje jednotlivých investic. Toto bych řekl je základní chyba. Na světě nesmí být žádná jiná další osoba kromě Vás která by mohla rozhodovat o tom do čeho, kdy a jak investovat, kdy do jaké investice vstoupit a v kterém okamžiku vystoupit. Jednak nikdo neví který směr preferujete a hlavně je to za všech okolností čistě Vaše zodpovědnost (protože se jedná o Vaše peníze - tudíž Váš risk). Jakýkoliv finanční poradce nehledá nikoho komu by pomohl investovat, ale někoho kdo mu zajistí nejvyšší provize. Už z této rovnice plyne že možnosti investic přes běžné bankovní fondy / finanční poradce / obecně nejdostupnější nástroje (s prostředníky) budou nejméně výhodné, zato však mohou být relativně stejně rizikové jako investice vlastní. To že uvažujete nad diverzifikací v rámci mnoha investičních směrů je samozřejmě velmi dobře. Doporučuji nastudovat si o každé z investic které Vás zajímají dostatečné informace a pustit se do nich postupně a samostatně. Pamatujte na základní pravidlo: čím vyšší chci zisk, tím vyšší musím podstupovat risk. Konkrétně např. o akciích si můžete přečíst i zde - první díl: poradte.cz/...
Využil jsem poklesu a zase něco dnes přiložil do Indigo. To je stejné jako Portu, nicméně v ETF mám cca 2% portfolia, jelikož když se zřítí trh, jde to dolů všechno, takže tady diverzifikace neplatí. Hlavní část mého portfolia tvoří dividendove tituly, které i v panice celkem drží a na dividendu vždy zisk vytvoří. Zbytek růstové akcie, hlavně elektromobilky v US a Číně. Zonky? Tak to určitě ne, protože Zonky si veme více než mi dá. Nemovitost dnes určitě nee, ačkoliv ji můžete koupit bez dluhů, návratnost je mizerná. I kdybyste pronajímal za 1% měsíčně nemáte zaručený zisk, protože inflace je vysoko, dále náklady na nemovitost - fond oprav, daň z nemovitosti, nějaký servis, opravy a hlavně poctivě nejlépe dlouhodobě platící nájemník. A jedno procento měsíčně vám nikdo nedá. To bych šel už raději do nějakého REITu, kde dostáváte měsíční dividendu, sice jen okolo 4% ročně, ale bez starostí, ale opět pod inflací. Anebo takový univerzální těřař všeho Rio Tinto přes 9% ročně. Spíš to chce najít své koně, není na to jednoduchá odpověď, budování kvalitního portfolia trvá několik let a největším nepřítelem investora je právě on sám, jak psal Smode.
Zůstaňte u prvního záměru koupit nemovitost. Ceny nejsou nesmyslné. Odpovídají poptávce a není nejmenší důvod, proč by neměly dál růst. Nemusí to být jen obligátní byt k pronájmu. Naopak doporučuju zdaleka se vyhnout různým radílkům, fondům, spořením a pojištěním. Pokud chcete mít nějaký zisk, musíte investovat sám, bez prostředníka. Výnosy z investic nejsou tak velké, aby se na nich mohl nějaký prostředník přiživovat. Představa, že se vám o to někdo bude starat tak, že z toho pro vás ještě něco zbyde, je nereálná.
Rovnou priznam, ze problematice investovani penez nerozumim. Nicmene prijde mi zvlastni pokud si s takovym obnosem nechcete poridit vlastni bydleni a radeji budete platit dlouhodobe najem. Jeste bych chapal, pokud by jste mel jasny cil jak penize vyuzit treba v podnikani. Takze dotaz proc to nedat do vlastniho bydleni?
ale penize jsou nejlepsi zamestnanci .. nemarodi .. nemaj dovcu .. neremcaj
kdyz to vyplaznu za realitu .. musim mit porad nejaky prijem na opravy .. jidlo .. provoz!
proc? z toho udelam 800 az mega rocne .. tj cca 80 litru mesicne .. 30-40 najem dum .. 15 operak auto (a to beru ty vyssi vydaje pro nesporiveho investora .. zbyva 25-35 na mesicni provoz bez toho abych hejbnul prstikem.
Kdyz budu sporivej nenasyta a zustanu skromne v panelaku 3+1 .. tretinu reinvest .. nemusim psat dal ne? .. odchazim na duchod as maxiking + prozity zivot cestovanim/poznavanim + zajistene vzdelane deti (tim nemyslim skolstvi ale prehled/zkusenosti)
Tady ti opravdu kvalifikovaně nikdo neporadí. Všechno mohou být jen takové náměty a náznaky. Nic lepšího to ani nesmí být, jinak hrozí postih podle NOZ.
Kvalifikovanou radu ti může dát jen investiční poradce, který složil ne zrovna jednoduché zkoušky. Ten si prověří tvou finanční gramotnost a podle toho zaměří své rady tak, abys měl informace podle kterých se rozhodneš (poradce za tebe nerozhodne). Dají se propočítat odhadované zisky v nejrůznějších oblastech. A také je rozumné své portfolio diverzifikovat aby v něm byly i například drahé kovy, nemovitosti, akcie.
Mně od covidu přijde, že je každý investor :D kdo je moc hladovej, hodně pak brečí. Dejte třeba dva miliony spolkům pro děti nebo veřejnou věc, aspoň se tu bude lépe žít. Stejně Vám ty prachy budou v hlíně nebo cinove nádobě na dvě věci.
Cenne kovy + uran, Google, facebook Do facebooku a googlu investoval Michael Burry. Ten, co predpovedel krizi s nemovitostmi v roce 2008. Jako hedge proti inflaci.
Nemovitosti jsou stále dobrá investice. Já jsem jen opustil od nákupu bytů k nákupu pozemků, stavebních (méně práce i starostí, lepší spaní). Své volné investice mám diverzifikované - 50% ETF (Akcie, REIT zlomek zlata, dluhopisů), 20% protiinflační dluhopisy, 10% Crypto, 15% hotovost, 5% Fyzické zlato (mám rád něco hmatatelného, v budoucnu to bude svatební dar). Nemyslím si, že je dobré sedět na penězích, ani není ta nejvhodnější doba pro investování. Myslím si, že je právě vhodná doba uspokojit své hmotné potřeby, nákup nemovitosti - k trvalému bydlení, rekreaci, garáž, nákup auta,...
Nijak. Akcie v teto dobe naprosto zadne, do nemovitosti take ne. Co mate to mate a vse ostatni vas jen obere. Pokud mate dum na jih, tak solarni elektrarnu ostrovniho typu nad 10 a vice kWp. Sobestacnost energii bez vnejsi site bude k nezaplaceni. K tomu studnu a jste v pohode.
gordon
"Sobestacnost energii bez vnejsi site bude k nezaplaceni. K tomu studnu a jste v pohode."
Tak především je třeba rozlišit, co je investice. Pokud koupím dům a budu ho pronajímat je to investice, ale pokud ho koupím na bydlení, je to jen nějaké zvýšení komfortu, ale rozhodně to není investice, která mi ponese nějaký stabilní výnos. Problém je v tom, že pronájem dnes dává okolo 2 až 2,5% ročně, což stále nestačí na inflaci. Naproti tomu investice, která mi dává 10 - 15% z pěti mega mi dává finanční svobodu a nezávislost a to bydlení v pronájmu mi v pohodě zaplatí. Navíc pokud i tak chce člověk stále chodit do práce, může výnosy z akcií reinvestovat zpět a tohle už je úplně jiný level, protože za dalších 5 nebo deset let díky složeném úročení bude člověk úplně někde jinde. Jen bych spíše praktikoval nějaké samostudium než osobního makléře a používal svůj vlastní rozum, protože i ten makléř není vševědoucí a kdyby byl, nemusí dělat makléře pro žádnou banku, ale bude se živit sám. Makléři naopak nutí své klienty k častým obchodům, protože poplatky za obchody vytváří zisky bank a jeho provize. Takže sledovat trhy online, nebo například nějaké knihy, třeba Inteligentní investor nebo i na YouTube je mnoho vysvětlení, co a jaké výhody, nevýhody má které aktivum. Nejoblíbenější je asi kanál Rozumný investor, má tam svůj názor na nemovitosti, akcie, ETF kde často zmiňuje jejich výhody, nevýhody, očekávanou návratnost u jednotlivých aktiv atd atd.
Nevidím vůbec žádný důvod, proč by měly ceny nemovitostí klesat. Naopak, všechno ukazuje na to, že dál porostou. Vlastní bydlení je u nás historicky zakořeněné bez ohledu na ekonomiku. Např. takové vlastnictví bytů nemá s vlastnictvím nemovitosti mnoho společného, protože o dům se stará společenství neodborníků zpravidla hůř a dráž, než by to dělal jeden majitel a přesto je o tuto formu bydlení obrovský zájem. Stejně tak je obrovský zájem o nákup bytů k pronájmu, přestože je s pronájmem spousta práce a výnos je menší než 4%. Naprostá většina lidí neuvažuje racionálně. Za poslední rok stouply úspory, hypotéky jsou velice levné, tak si myslím, že zájem o byty zůstane a ceny dál porostou.
Tak když dlužník musí splácet a nemá na to, musí něco prodat, musí toho hodně prodat a převis nabídky určitě nepožene cenu nahoru. Akcie této firmy klesly o 90% za 14 měsíců a brzy klesnou o dalších 100%.
Začíná se to nabalovat jako lavina. Další čínský developer Sinic dnes ráno pozastavil obchodování po 87% propadu za velkého objemu obchodů. Možná budeme mít ceny nemovitostí jako před deseti lety a nikdo je nebude chtít. ČNB tomu ještě pomůže silným zvyšováním sazeb.
jendad
Ceny nemovitostí neklesnou ani omylem. Dnes sponuji ceny nejbohatší lidé za hotové. Je to tím jak se platové nůžky rozevíraji. A to jsme na začátku. Jak se rozdíly budou ještě více zvětšovat, tak tito lidé budou stále mít víc peněz a budou je více investovat. A kam jinam než do nemovitostí a budou se preplacet. Stejně jako u bitcoinu.
gordon
20.09.21 15:54
gordon
Americani v roce 2008 tesne pred hypotecní krizí : "Ceny nemovitostí neklesnou ani omylem."
jendad
Gordon. Tam ale jsou financovány obce z daní z nemovitostí v procentech z hodnota. Tudíž nikdo tam nenechá nic ladem - kapitál se musí točit. U nás je to jinak. Naproti sobě mám čtyři domy desítky let prázdné. A jen jejich hodnota stoupá. Dnes nikdo nic neprodá, protože ví, že nic podobného nekoupí. Dokud se nezmění daně, tak se nic nezmění. A zavést je je politická sebevražda. To všichni raději budou rozdávat dotace na bydlení a prilejvat další peníze na trh a zvyšovat tak ceny.
To sliboval i Kalousek s Nečasem, že nám se hypoteční krize z US vyhne velkým obloukem Předseda Sinic holding dnes přišel o miliardu dolarů news.yahoo.com/...
Kami123 50% za rok se hodí, ale třeba Google nebo Tesla 100%. Vypadá to, že se propad v US stabilizuje. Názorná ukázka toho, že v krizi žádná diverzifikace nefunguje.
Investoval bych do nemovitosti. Asi nejlepší investice jaká může být. Lidí je totiž hodně, bytů málo a všichni chtějí bydlet! Ceny půjdou stále nahoru. Vyděláte.
Dlouhodobě celkem spolehlivé jsou akcie FAANG (FB, Apple, Amazon, Netflix, Google), případně přidat Microsoft. Samozřejmě to neznamená, že od zítřka nebudou 5 let klesat ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.