Nejste přihlášen/a.
Zajímalo by mě, proč mi vadí v bytě průvan, mám pocit, že je chladno a nevadí mi venku vítr, přitom je to v ten jeden den a teplota vzduchu je doma i venku stejná. Taky to tak máte?
Zdravím. Vyjděme z toho, že nám doma vzduch v podstatě stojí; u země studenější, pod stropem teplejší. Myslím, že tu bude hrát při průvanu roli tlak, který je venku vždy větší než doma, tedy se vzduch zvenčí hrne do bytu větší rychlostí, tak se domácí studený vzduch u země dá do rychlejšího pohybu a okamžitě to pocítíme => táhne nám na nohy a záda. Přitom domácí teplý vzduch se rozproudí taky a zároveň ochladí. Otevřením dvou protilehlých oken se z pokoje (či bytu) stane jakýsi tunel, kde vzduch proudí rychleji = průvan. Zatímco venku není rozdíl mezi teplotou u nohou a u hlavy a tlak je okolo nás stejný, i když pofukuje větřík. Ovšem vejdeme-li do tunelu, pocítíme průvan i venku. Ida
Vysvětluji si to tak, že vítr je přírodní úkaz, který v určitém okamžiku vždy vane jedním směrem, možná za okamžit jiným směrem, ale vždy jedním. Mám na mysli běžný vítr, ne nějakou vichřici. Když vytvoříme průvan, tř. dvě otevřená okna proti sobě, to vzduch proudí intenzivně oběma směry v malém prostoru. Na rozdíl od přírodního větru venku, který vane tak nějak od nikud nikam do otevřeného prostoru. Kvůli kytkám nevětrám průvanem, mně osobně ani nevadí, když se mi podaří v kuchyni něco připálit, průvan na chvilku udělám.
Dobrý den. Nemám to tak protože většinou nevětrám okny. Řekl bych ale že se lidé venku už z principu lépe zahřejí. Jednak proto že když jdou ven tak se instinktivně lépe oblékají (nejsou-li horka) + může tam svítit Slunce a také se většinou venku hýbou (procházka, práce na zahradě apod.). Kdežto po bytě většinou člověk jen tak posedává, pokulhává a tak dále
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.