Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Danění kryptoměn

Od: atria odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

Chtěla bych se zde zeptat, zda má někdo zkušenosti s daněním kryptoměn. Konkrétně mě zajímá jedna věc, a to, že se ke mně dostala taková informace ve dvou verzích a já teď nevím, která je pravdivá.

Když si nakoupím kryptoměnu (BTC) a tu pak směním třeba za týden [změní se hodnota BTC] za jinou kryptoměnu (ETH) tak při tomto pohybu musím danit. Znamená to tedy, že když jsem nakoupila BTC za 100€, za týden se změní hodnota BTC na 110€ a já těch 110€ směním za ETH, tak musím zdanit 10€ i když si nepřevedu žádnou částku ze 110€ na bankovní účet, ale držím ETH na virtuální peněžence?

Pak je totiž druhá verze, kterou jsem četla a to je, že pokud směním BTC nabyté na hodnotě (110€) za ETH a nepřevedu si jej na FIAT (EUR/Kč), tak nic danit nemusím až do chvíle, kdy si budu chtít převést na BÚ. Řekněme, že třeba za 2-3 roky se rozhodnu převést, tak potom podám daňové přiznání.

Samozřejmě budu ráda za jakoukoliv radu,/názor/informaci ale hlavně bych chtěla poprosit o vyjádření někoho, kdo se s tímto případem setkal v praxi a může mi to objasnit více do hloubky.

Děkuji

A.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

morfi
hodnocení

2x

dokud nepřevedeš krypto na peníze , tak nedaníš .

pokud nepřevedeš na peníze vyšší částku (sto a víc tisíc) tak bych se tím také nezabýval ,rozhodně bych nedanil deset euro ... máš li strach tak zisk utrať někde kde se kryptem platí, např alza , a máš klid

host
hodnocení

0x

Například Bitcoin je decentralizovaný, proto, když danou kryptoměnu nepřevedeš na peníze, nic nedaníš. Každopádně, něco z toho si může vzít klient, kterého používáš.

hodnocení

0x

U cripto se daní příjem, nikoliv zisk. Zisk se daní u cenných papírů, které držíte déle než 3 roky. Teoreticky se má danit i když za BTC koupíte ETH, ale domnívám se, že to nebude finančák řešit. U cripto neplatí osvobození do 100 000 Kč, to je opět jen u cenných papírů.

doplněno 10.09.21 15:55:

Trolle, tvoje teze platí pro profesionály, kteří mohou danit jen zisk. Osoba nepodnikající může odečíst náklady jen ve speciálních případech a mezi ně prodej BTC nepatří.

doplněno 11.09.21 08:16:

Hm, tak vím, že nic nevím:( už jsem našel na netu i tvoji verzi.

minitroll
Boze to je blbost co píšeš. Koupím bitcoin za milion, prodám za 1,2 milionu a budu danit z 1,2 milionů? Popřemýšlej nad tím...
minitroll
Takže já jako občan si koupím bitcoin za 100tisic, prodám ho za 110000. Budu danit 15% z prijmu (110000). Tj 16500. Ve výsledku jsem teda 6500 v mínusu. Vidíš ten nesmysl?

dd
hodnocení

0x
Podává se daňové přiznání. Ostatní příjmy. Daň 15% ze zisku (koupil za 100k, prodal za 150k, daňový základ(zisk) je 50k a z toho 15%(7,5k) odvedeš státu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]