Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Chtěla bych se zde zeptat, zda má někdo zkušenosti s daněním kryptoměn. Konkrétně mě zajímá jedna věc, a to, že se ke mně dostala taková informace ve dvou verzích a já teď nevím, která je pravdivá.
Když si nakoupím kryptoměnu (BTC) a tu pak směním třeba za týden [změní se hodnota BTC] za jinou kryptoměnu (ETH) tak při tomto pohybu musím danit. Znamená to tedy, že když jsem nakoupila BTC za 100€, za týden se změní hodnota BTC na 110€ a já těch 110€ směním za ETH, tak musím zdanit 10€ i když si nepřevedu žádnou částku ze 110€ na bankovní účet, ale držím ETH na virtuální peněžence?
Pak je totiž druhá verze, kterou jsem četla a to je, že pokud směním BTC nabyté na hodnotě (110€) za ETH a nepřevedu si jej na FIAT (EUR/Kč), tak nic danit nemusím až do chvíle, kdy si budu chtít převést na BÚ. Řekněme, že třeba za 2-3 roky se rozhodnu převést, tak potom podám daňové přiznání.
Samozřejmě budu ráda za jakoukoliv radu,/názor/informaci ale hlavně bych chtěla poprosit o vyjádření někoho, kdo se s tímto případem setkal v praxi a může mi to objasnit více do hloubky.
Děkuji
A.
U cripto se daní příjem, nikoliv zisk. Zisk se daní u cenných papírů, které držíte déle než 3 roky. Teoreticky se má danit i když za BTC koupíte ETH, ale domnívám se, že to nebude finančák řešit. U cripto neplatí osvobození do 100 000 Kč, to je opět jen u cenných papírů.
Trolle, tvoje teze platí pro profesionály, kteří mohou danit jen zisk. Osoba nepodnikající může odečíst náklady jen ve speciálních případech a mezi ně prodej BTC nepatří.
Hm, tak vím, že nic nevím už jsem našel na netu i tvoji verzi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.