Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sebevražda -jak na ni přestat myslet?

Od: idkname odpovědí: 17 změna:
Už asi tak rok dost myslím na sebevraždu a asi půl roku to mám tak (každej den) že třeba jdu do kuchyně a vidím tam nůž a aniž bych chtěla tak mě napadne/představím si že si ho závodní třeba do břicha nebo když jdu po nějakým mostě tak mě napadne já z něho skočím nebo se prostě jakkoliv zabiju a hrozně mi to kazí náladu. Neví někdo jak na to třeba aspoň trochu přestat myslet?
(Je mi pod 18)
doplněno 07.09.21 20:33: Edit: toho názvu si nevšímejte

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

michalverner
hodnocení

4x
Rodiče-doktor

liska5
hodnocení

4x

Objednat se k psychiatrovi.

hodnocení

3x
Okamžitě se jdi léčit, to není normální. Za návštěvu psychiatra se nemusíš stydět.

hodnocení

3x

Možná byste mohla napsat, co Vás trápí, že Vás nětěší žít a máte takovéto myšlenky. Třeba by Vám pomohlo si s někým (psycholog) popovídat, nebo se třeba zde vypsat a přečíst si názory a rady od druhých.Přestanete na to myslet, až budete v lepší psychické pohodě a na tom se zapracovat dá. Máte celý život před sebou, nepoddávejte se žádnému splínu a smutku natolik, že pak přemýšlíte o sebevraždě. I když chápu, že zoufalý člověk dělá zoufalé věci, ale tak zlé to s Vám určitě není a vše se dá řešit. Dělejte činnosti při kterých se na ně musíte soustředit (koníčky, domácí práce, vyrazit někam na výlet s kámoškou nebo kámošem)..Prostě se nezabývejte sama sebou a myšlenkami které Vám našeptávají, že si máte ublížit..Soustřeďte se na život, ne na smrt. Na tu je vždycky času dost..Užívejte si života jak nejlépe budete moci. Rychle utíká a nakonec - nikdo z nás tady nebude věčně..

kale
hodnocení

3x

Už rok myslíte na sebevraždu a chtěla by jste aspoň trochu na to přestat myslet, to tzn, že už se vám tyto myšlenky dost zabudovaly do hlavy, Takové myšlení se může také rozvíjet dále, více vás ovládat a to už si sama nebude umět pomoci. Prozatím vám to hrozně kazí náladu, ale ještě to asi vy sama nějak nepovažujete za něco vážného, no stejně by jste se měla objednat k psychiatrovi, jestli je vše pravda, co píšete.

janm*
hodnocení

1x

Hezký den

Jak už tu bylo řečeno, je nutno se "zaměstnat" tj. věnovat se škole, brigádě, nemám-li zrovna co na práci tak třeba důkladně uklidit domácnost věnovat se četbě nebo mít v záloze jinou další činnost bez možnosti zbytečně "lelkovat" dnes se asi říká prokrastinovat a zároveň se alespoň trochu naučit zacházet se svými myšlenkami, uvědomit si že jsou to jen myšlenky a záleží pouze na vás zda se jim budete věnovat nebo ne, tj. napadne-li vás nějaká nevhodná myšlenka která nutká k nějakému nesmyslnému jednání tak si ji uvědomit a "odložit" tj. neplnit co chce ona nebýt otrokem myšlenky, chce to cvik ale časem to půjde. Pokud by jste si jen "poctivě" plnila své věci (ostatně jako každý jiný člověk bez ohledu na věk) pak na "nesmysly" (hloupé nepodstatné zavádějící věci) nezbyde čas...

Tak tohle mně třeba nikdy nepomohlo ty myšlenky úplně odbourat. Pomůže to v dané chvíli,ale pak se to stejně vrátí jako bumerang. To chce opravdu léčbu.

hodnocení

1x

Psychiatrie. Zajdi si do CDZ Centrum duševního zdraví, nemají dlouhé objednací lhůty, jenom pár dní. Akutně tam můžeš zajít hned. Ve větších okresních městech.

Máš VZP? VZP nabízí příspěvek na terapii od 7 let dusevnizdravi.vzp/... podívej se s rodiči. Bez žádanky ihned online nebo osobně. V nabídce také školní psychologové. Doporučuji paní psycholožku dusevnizdravi.vzp/...

Klinický dětský psycholog /do 18 let/ je zadarmo na žádanku od praktického lékaře. Čekací lhůty bývají na několik měsíců.

hodnocení

1x
Já jsem přesvědčená, že se lze naučit myslet tak, aby myšlenky nezraňovaly ani psychicky, ani fyzicky. A i u myšlenek platí přísloví, že zvyk je železná košile. Když se člověk naučí na něco myslet, má tendenci se nějaký čas k podobným myšlenkám vracet automaticky. Tak se dá postupně natrénovat mít myšlenky hezčí. Tyhle myšlenky se dají nazvat jako černé myšlenky a těm se nemá dávat pozornost. Jeden rádce to velice hezky popsal, vnímat je jako nedůležité, tedy vlastně udělat z nich nezajímavé. Když se na ně nebudete soustřeďovat, časem umí zmizet.
Platí i to, že pokud vznikají, protože člověku je psychicky zle, musí to řešit víc do hloubky. Pochopit co opravdu víc zraňuje.
Dneska je už také možnost ze zvědavosti z mostu skočit pod odborným vedením, zažít děsivé pocity a dole odepnout pružné lano.
Pro mne takové myšlenky byly žádost psychiky o ukončení současného špatně nastaveného životního stylu a touha začít žít nový život. Zničit svoje tělo ale nic neřeší. Nový život znamená vidět život z jiného úhlu pohledu. A to jde udělat ze dne na den, protože uvnitř sebe vládneme svým pocitům a myšlenkám jen my samy, nikdo jiný nás uvnitř nemůže ovládat. Takže si nemusíme ani ubližovat. Většinou to ubližování sám sobě nastartuje nějaký zážitek z venku, na který se ale můžeme naučit podívat jiným způsobem, než dnes. Řekla bych, že jde o pocity nedostatku lásky, nezasloužím si lásku a tak ani sebe sama nemůžu mít ráda. Ona zrovna upřímná láska ničí negativní myšlenky, protože člověka přitahuje k sobě, svojí krásou.
No, tohle platí u psychicky zdravého člověka. Pokud máte duševní poruchu,tak ty myšlenky neovladnete vůlí,ony ovládají Vás. A tam je potřeba odborné pomoci.
jajo
pekna odpoved. Dakujem.

jajo
hodnocení

1x
Kami odpovedala velmi pekne, smerujte tym smerom, ako píse. Je to dost bezné, nutkavé myslienky. Tusim obscesívne kompulzívne myslenie. Dávajte si pozor čo pozerávate, aké filmy a co pocuvate a svoje myslienky si riadte vedome. Ale skor ci neskor musite ist k odbornikovi. Zatial davaju na to AD. Moja teoria je, ze to je z medií. Videla ste to vela krat od detstva vo filmoch a pocula v hudbe. Samé...temnota, smrt, chcem zomriet, zabijem sa, zomri, v temnote atd dookola. Toho sú plné texty vsade v MÉDIÁCH. Aj tak dané do podvedomia, že vo filmoch, rozhovoroch so znamymi ludmi, v textoch aj v rozprávkach to je v symboloch...to je dokázané. viď wikipedia. Je mi to ľúto a zaroveň, ste naozaj velmi rozumná, že ste si to vsimla na sebe. Tak uz to je zaciatok. Lieky nemusite brat donekonečna. Len moze sa stať, ze pridete do takej situacie, ktorá Vás vystresuje a tieto obscesivno kompulzivne myslenie sa zhorší, to sa budete báť, lebo už teraz prežívate strach. A na to sa potrebujete liecit. Nemusite lielmi, kym to nezasahuje do chodu zivota, prezivania a citite sa bezpecne. Stací ked budete s normalnymi ludmi, nie sama veľa, vonku na slniečku a v prírode a s ľuďmi..dobrými. Ked si pozriete svoje psychické zranenia a vyrovnáte sa s nimi, spoznáte samu seba..limity, nedostatky, prednosti, túžby, moznosti. A naozaj obmedzit médiá odporúcam kazdému a hlavne detom a mladym a prosím vsetkých rodicov, nech opatruju svoje deti a pozerajú na to, čo deto. pústajú v televizore, pretoze bezne su tieto veci v rozpravkach aj kreslenych. Sexualizujú deti od ranneho veku a tiez podobne agresivne myslienky ukazujú detom. A podvedomie toro vnima.

hodnocení

1x
Pokud skutečně myslíš na to, že by sis chtěla ublížit, máš třeba nějaké problémy atd. kontaktuj neprodleně linku bezpečí, kde si s tebou popovídají a vyslechnou tě 116111.
Pokud je to tak, že jsi šťastná, v pohodě, ale když vidíš třeba silnici, tak ti jen probleskne hlavou "co kdybych tam skočila?", ale okamžitě tu myšlenku zavrhneš a ani té dál nenapadne to uskutečnit, tak v tomto případě se jedná o běžný jev. Vlastně je to zdravé. Mozek si tím kontroluje, že funguje, jak má ("můžu to udělat? Ano, ale neudělám"). Když je to hodně často, je to vtíravá myšlenka, a je potřeba to řešit s lékařem. Pokud je to jen občas, tak je to vskutku normální, a říká se tomu call of the void. Něco si o tom počtěte, je to docela zajimavé.

gordon
hodnocení

0x
Clovek aby se jeste bal sam sebe. Ja mam obcas neco na zpusob kdyz sem na balkone nebo na vysokem miste tak mam nutkani se rozbehnout a skocit. Radsi se takovych situacim vyhybam. Je to docela mazec. Takove divne "prani smrti".

hodnocení

0x
Šla bych na psychiatrii. Mně takhle začínaly deprese.

jenda22
hodnocení

0x

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @kapkanadeje z důvodu porušení pravidel poradny. ]

výtka
Upozornění od sys kapkanadeje 08. 09. 2021 19:48:40
Opět - rada od Vás žádná, jen zbytečné rýpnutí do tazatele. Tím nepomáháte nikomu...
To je klišé. Potkala jsem víc nevyléčitelně nemocných a rozhodně ne všichni byli až do konce optimisté. Navíc tímhle klišé člověku s depresí vůbec nepomůžete,spíš naopak. Ke svým už tak silným sebevycitkam přidá další sebevycitku,že se neumí radovat ze života...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]