Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Změna směny- kdy oznámit zaměstnanci

Od: denny276® odpovědí: 12 změna:
Přeji pěkný den, drazí rádci *slunce* U nás v zaměstnání se plánují směny ve čtvrtek a v pátek se předkládá zaměstnancům pracovní rozvrh na příští týden. Klasicky se jede na tři směny. Teď v době koronaviru se jede občas na tři, občas na dvě. V pátek si zaměstnanec volal do zaměstnání, bylo mu řečeno,že má ranní. Kolega mu poslal i ofocený rozvrh. Dnes ráno byl tedy zaměstnanec na ranní směně. V 16.30 mu přišla na Messenger zpráva od nadřízeného,že se má zítra dostavit na odpolední směnu na výkon jiné pozice. O změnu pozice nejde,ale zaměstnanci se nelíbí takovehke jednání firmy, neboť je to už po několikáté. Nejčastěji vždy práve mění směny jemu. Lze tímto způsobem měnit směny? Zaměstnanec měl na odpoledne naplánovanou svou práci a na páteční večer měl v plánu koncert. Nedivím se mu,že není spokojen. Chápu,že v této době firmy potřebují určitou flexibilitu, ale toto se mi nezdá správné. Může zaměstnanec nesouhlasit s nástupem na zítřejší odpolední? Nejde mi nyní o to,jak se po něm může vozit následně firma,ale o to,zda toto zaměstnavatel smí takto ze dne na den změnit pracovní dobu, bez předchozí domluvy a souhlasu zaměstnance.. děkuji

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Oznámení směn má být 14 dní předem. U nás je dokonce příplatek za to, když mě vedoucí požádá o směnu s dřívějším nástupem. Čím dřív, tím větší příplatek.

re4zon
hodnocení

2x
Nesmi a takovemu zamestnavateli bych ukazal zada velice rychle. Nejen ze to neodpovida pravnim predpisum, ale menit nekomu smeny den predem a jeste k tomu zpravou pres messenger je neuveritelne buranske a sproste chovani. Kdyz uz, tak aspon zavolam a slusne pozadam.

hodnocení

1x

Normální to není. Podle zákoníku musí být zaměstnanec seznámen se směnnami minimáně 14 dni předem.

U nás v práci sestavuju směny já. Dávám je všem měsíc dopředu. Mám sešit kam mi všichni napíšou kdy mají doktory apod. a podle toho se řídím. Vzhledem k tomu, že u nás dělá hodně ženských s děckama co jsou občas nemocný, tak se stává, že ostatním směny měnit musím, ale je to vždy o tom, že za dotyčným přijdu a zeptám se zda může.

Většinou mi vyhoví, protože ví, že pro změnu já zas často vyhovím jim. Když to nejde jinak, tak musím sem tam zastoupit i já. Pak se mi stane, že o půlnoci přijedu z práce dom a už ve 4 vstávám, abych šla na ranní. Ale to jen výjmečně.

V případě o kterým píšete bych já odepsala,, že nemohu, protože už něco mám a šmitec.

Kdysi dávno v době kdy jsem dělala v restauraci se mi stalo, že nám šéfová na začátku prosince řekla, že přes vánoční svátky budeme mít zavřeno. Všichni jsme si naplánovali program a byli rádi, že budeme mít o vánocích klid. Já se v té době domluvila se svým budoucím manželem, že mne konečně představí své matce, která bydlela přes 200 km daleko. V té době jsme neměli auto, takže jsme dopředu kupovali i jízdenky. No a milá paní šéfová příšla 21.12. s tím, že si to rozmyslela a na vánoce otevřeno bude. Nikomu však neřekla kdo z nás má jít do práce. Takže jsme se domluvili, že prostě nepůjdem. Odnesla jsem to vytýkacím dopisem, ale za to, že tam na vánoce běhala sama a já měla klid mi to stálo.

Tím chci říct, že by si člověk neměl nechat sr.t na hlavu.

hodnocení

0x
A jak to má ve smlouvě? Jaké podmínky podepsal? Bez těchto a dalších znalostí se nedá rozumně odpovědět...

hodnocení

Přikládám screeny smlouvy:
Změna směny- kdy oznámit zaměstnanci
Změna směny- kdy oznámit zaměstnanci #2
Změna směny- kdy oznámit zaměstnanci #3

jenda22
hodnocení

0x

V pátek je tak nějak pozdě. Co to má být? To nemá šanci si zaměstnanec cokoliv naplánovat. U nás to děláme 1 měsíc dopředu a každý má možnost přijít s nějakou změnou. Být tímdotyčným, tak výpověď a ať si to dělá zaměstnavatel sám. A už vůbec ne přes sociální sítě. Šílené. A kdo nebude mít Messenger, 500 Kč z výplaty za trest?

hodnocení

Většinou to jakžtakž celé roky fungovalo,že se jelo na tři směny a pak třeba po půl roce na dvě a pak zase na tři a pak zase na dvě . Člověk asi nemohl no pořádně naplánovat lékaře, a když si ho naplánoval na NOR a změnili to na OR, tak zaměstnanci nechtěli dávat volno, s tím,že si má lékaře zajišťovat na své volno a ne na čas ,kdy mu vychází směna. Jenže v praxi si to zaměstnavatel naplánoval třeba hned ráno po noční,jenže ejhle, za pár měsíců změnili směnnost a zaměstnanci vysla ranní..a dokonce tuto skutečnost,na kdy mají lékaře, oznamují většinou mistrům dopředu.. Většinou se jim nevyjde vstříc směnností nebo dovolenou, ale řeší se to propustkou, za kterou je samozřejmě zaměstnanci stržena částka z bonusů.posledni rok je běžné, že v pátek dostanou rozpis na ranní směnu a v praxi jsou pondělí úterý ranní a středa čtvrtek pátek na odpolední.. samozřejmě to zaměstnavatel oznamuje v úterý..

jericho
hodnocení

0x

Jo jo já dostávám směny tak nějak každý týden. Třeba včera jsem se dozvěděl jak půjdu tento týden, ale jen tento týden.

hodnocení

Chápu ještě ten rozvrh v pátek..ale aby to měnili takto ze dne na den a často, to se mi prostě nezda správné. A ještě ke všemu tímto stylem..je to větší automotive firma s pobočkami po světě. Jedna položka na lidi je doma na procentech a druhá polovina neustále chodí do práce a ještě s nimi takto hází. To jen pro vysvětlení. Kdyby to bylo sem tam občas, tak to člověk v dnešní době pochopí..

lee*
hodnocení

0x
Zaměstnanec má být s rozvrhem směn seznámen 14 dní dopředu. To jsou směny které plánuje zaměstnavatel a zaměstnance s rozvrhem pouze seznamuje (nepotřebuje jeho souhlas). Případné změny jsou pouze PO DOHODĚ se zaměstnancem, nelze mu je tedy nařídit.
Osobně nechápu, že lidem nevadí, že jim v pátek říkáte, jak půjdou další týden. Nejsou schopni si v pátek po práci již cokoliv naplánovat. To je fakt šílenství.
Když si vezmu, že nabízíme lidem slušné peníze, chování v těchto věcech (mzda, pauzy, volno, dovolená, přesčasy, lékař,...) naprosto v souladu se zákonem a stejně máme v dnešní době problém lidi shánět, tak netuším, jak je vůbec možné, že takováhle firma nějaké lidi má *ee*

hodnocení

0x

Takové jednání si umím představit jen v případě opravdu mimořádné události (a za mimořádnou odměnu).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]