Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, nevím jak začít... je mi přes 30, děti nemám. Od doby, je to 5 let, kdy jsem se odstěhovala z rodného domu, mám ráno neustále řídkou stolici. Zkoušela jsem vše možné, od pravidelného užívání laktobacilů, kapky z lékárny, i doplňky stravy (lepicol a jiné), vitamíny, vyřazení některých potravin, návštěva lékaře - kolonoskopii (hemoroidy), sono břicha (v pořádku). Mám sníženou činnost štít. žlázy, ale výsledky mám plus mínus pořád stejné už x let (léčím se od 15 let). Nekouřím, nepiju kávu, jen vodu a bylinné čaje, nesladím, ale sladké v rozumném množství jím, stravuji se relativně zdravě, snažím se vyhýbat pečivu (hlavně bílé mouce), maso omezeně a jiným nevhodným potravinám (uzeniny, polotovary...), někdy zhřeším (fast food, smažené), ale to jen ojediněle. Přesto mám každé ráno řídkou stolici, barva často oranžová, v průběhu dne už nejdu, pouze ráno. Nemám křeče v břiše, nevolnosti, a jiné bolesti, nadýmání málokdy. Chuť k jídlu normální. Jsem úzkostná povaha, často unavená, ale to jsem už od 15 let a problémy mám jen posledních 5 let. Už nevím, co se sebou a dost mě to trápí. Taky mám často neurčité potíže s krkem - někdy knedlík v krku, hůř se mi polyká, v minulosti prochozené angíny bez teplot, někdy jakobych ztrácela hlas. Za pár dní to odezní a pak to začne znovu. Byly doby, kdy jsem nemohla pro řezání v krku ani polknout, výtěry z krku byly naprosto v pořádku, nasazeny ATB. Ani ne do pár měsíců vše nanovo. Připadám si jak hypochondr a bojím se chodit k lékaři. Nedávno jsem u obvodní byla znovu, ptž. mě začalo dost bolet v krku, obvodní mi doporučila cucavé bonbony. Naučila jsme se s tím žít, ale vím, že to není dobré. S těmi střevy je to asi horší. Jsem zoufalá.
Mě tak napadá nesnášíte lepek, laktózu, nebo crohnova choroba? To jsou nyní dost známé choroby při kterých bývá tento problém..
U toho lepku zlobí navíc krk, /to měla dcera kamarádky - angíny/.
Pokud problémy od odstěhování, zaměřte se na vodu z kohoutku. Odkud je odebírána a její rozbor máte?
Na krk pomáhá kloktat slaná voda, nebo čaj /odvar ze šalvěje/.
Zaměř se na stravu bohatou na vlákninu.
Začni krátkou dietou rýže + dušená zelenina, ne syrová , bez oleje. Jen to. Během toho žádné bylinné čaje a nic sladké. Jen voda.
Pokud to pomůže, tak začni postupně přidávat to, na co máš chuť, ale pozvolna. Začal bych vejcem.
Pozor na ořechy.
Nesprávné užívání bylin může škodit zdraví.
Zkus pak spíš jak na tebe působí fernet. 1x denně 0,5dc.
Dobře, zkusím to. Jsem už tak zoufalá, že vyzkouším cokoliv. Zkoušela jsem i očisty pomocí čerstvých šťáv, lněná semínka a já nevím co všechno,.. to by bylo na román. Bylinné čaje piju velice slabé a jen v zimě. Většinou meduňku, mátu. měsíček a bez, které mám zamražené a nasušené právě na zimu.
Nevím, kde jste přišla na to, že se řídím reklamami (nic ve zlém). Vitamíny nekupuji z lékárny, ale z netu a užívám je léta a pomáhají mi, např vitamíny skupiny B, od té doby, co je užívám, jsem neměla klíště např., takže mimo jiné fungují i na tohle. Doplňky stravy, jako sanogel, chlorellu od GW, lepicol aj. nevím, že by obsahovaly nějaké chemikálie, jak píšete. A nemyslete si, že to do sebe cpu od rána do večera a vše naráz Nechci vás nějak urazit, ale jste naivní v tom, když si myslíte, že dnešní potraviny, ovoce a zelenina obsahují vitamíny a minerály ve stejném množství, jako třeba před 50 lety. Divila byste se.
Na druhou stranu souhlasím, že bych mohla zkusit vyřadit všechny doplňky a vitamíny a uvidím, jak tělo zareaguje.
Brát dlouhodobě B-komplex je zátěž na játra! Doporučuje se proto jen měsíc. A pak dlouho nic. Jak jste na tom s mlékem a mléčnými výrobky? Pokud je jíte hodně, tak Vás to zbavuje Fe / železa/, což ve finále způsobuje únavu. Užívejte Mg /hořčík/. Ideálně tyto dva prvky jsou bohatě v řepné melase.
Semínka a vláknina to obojí projímá.
lněná semínka už moc nejím, mléčné výrobky jen některé a také ne moc. O tom B komplexu jsem nevěděla, že zatěžuje játra Přestanu ho užívat. Hořčík a vit. C beru ob den. A hořčíku mám málo. Měla jsem předepsaný i magnosolv, ale ten už také neberu.
Jestli to souvisí s novým bydlištěm, tak hledat něco, co je jinak, než v původním bytě. Ta voda mne taky napadla. Určitě nepijte vodu z teplého kohoutku. Ani s ní neřeďte polévky. A pokud je zdroj podezdřelý, tak převařujte nějaký čas i studenou, zda nenastane zlepšení. A na stavení průjmu je čaj černý. A zase ta barva stolice je spíš o problému s játry. Zkusila bych proto Regalen, ale jen 2x2 kapky. Aspoň zpočátku. Jde o problém dlouhodobý, tak na něj pomalu. Při větších dávkách, co jsou pro dospělé by pak mohla být silnější odléčovací reakce. To je jako u homeopatik. Jo a ten Magnosolv berte. Sáček rozdělte na dvě dávky.
Zkusím znovu magnosolv. Tepou vodu z kohoutku by mě nenapadlo nikdy pít ani z ní vařit, vím, že se to nemá. Studenou vodu si odpouštím a až poté piju, ale je fakt, že bych si ji mohla pro jistotu převářet. Průjem nemám, chodím jen ráno a po zbytek dne už ne. Ano, buď játra, žlučník nebo to může být i slinivka (ale vyšetření ukázalo vše v normě). Jedla jsem ostropestřec a omezila tučné a barva se upravila, ale konzistence stále stejná. Jednou jsem zkusila i borůvky, které barví, ale taktéž konzistence stejná. Kdybych měla psát, co jsem všechno zkoušela, bylo by to na román. Ale nemyslete si, že všechno patlám dohromady a jím po kilech. Nejsem eko koza I když to tak možná vypadá. Jím skoro vše, jen některé potraviny mi nedělají dobře, z masa, těstovin a přemíry sýrů mám zácpu a po mouce (obyčejném chlebu, i kváskovém, rohlících..) mi vyskáče na nohou plíseň, proto některé potraviny musím omezovat a nejíst. Lněná semena si dám občas a jen malou lžičku, pořádně rozkoušu. Pravidelně jsem ho brala před 6 lety a stolice byla skoro ukázková. Teď to nepomáhá. Zkoušela jsem i všude opěvovanou kefírovou houbu, dodržovala jsem přesně to, co se mělo (aby nepřišla do kontaktu s kovem atd.) a nedělala mi dobře, asi mi vadí mléčné výrobky obecně
. Regalen a i jiné výrobky od Energy jsem zkoušela před léty (zase vše s odstupem, ne vše najednou), ale nevím, že bych zaznamenala nějakou změnu k lepšímu. Pak jsem je už nekupovala. Možná mám v těle přemnoženou kvasinku, když mám po chlebu plíseň na nohách
ale dodržovat protikvasinkovou dietu mi přijde šílené. Je to snad nejpřísnější dieta.
Psychika v tom bezpochyby hraje velkou roli. Nebudu vám radit, co na to brát dalšího nebo nového. Snad jen jedna rada - začněte jíst zcela normálně tak, jak jí běžní lidé. Přestaňte používat všechny ty potravinové doplňky, které dlouhodobě užíváte. Klidně pijte kávu, normální, ne bez kofeinu, tmavý čaj. Prostě zapomeňte na nějakou dobu na "zdravou výživu". A navštivte nějakého dobrého psychologa, nejspíš nebude třeba k němu docházet dlouhodobě, ale dá vám rady, jak se srovnat a méně se sledovat. Choďte se bavit, najděte si náplň života. Nebraňte se zábavě. A nakonec - najděte si kvalitního internistu, který vám udělá fyzická vyšetření, ale s tím počkejte několik měsíců, až jak se vše změní poté, co dáte na mé rady. Ale trochu se bojím, že na ně nedáte. Tak aspoň toho psychologa, prosím.
Nu, máte svou hlavu a moje rady nepřijímáte, což jsem z předchozího celkem očekávala. Není důvod být v opozici a obhajovat sebe. Nic proti vám to nebylo. Škoda, ale třeba najdete jiný, vám vyhovující způsob života. Přeji vám brzké uzdravení.
Borůvky klidně jezte pravidelně. Jsou z potravin, které ve střevě nastolují rovnováhu. Mně moc pomohly při úplavici, kdy nebyly k dispozici léky.
Vaše rady i rady ostatních si beru k srdci. Není pravda, že bych vaše rady nepřijímala, jen jich je tolik, že začnu nějak postupně. Je mi líto, pokud to vyznělo odmítavě. Jestli jste myslela, že bych měla navštívit psychologa, tak o tom uvažuju-mám svou psychiatričku. Jen nevím, z jakého důvodu k ní jít, protože momentálně psych. potíže nemám a nic zásadního, pokud pominu běžné maličkosti + fyz. stav, mě netrápí. Obvodní navštívím, jestli nepomůže úprava stravy a vysazení doplňků plus další rady, které jste mi dali.
Je možné, že potíže jsou opravdu z psychiky, jen nechápu z čeho. Docházela jsem k psychiatričce a po radikální životní změně jsem se psychicky dost srovnala (aspoň si myslím) a nyní k ní nedocházím. Nemám už důvod.
S tou vodou máte dobrý postřeh.Jen jsem se během pěti let opět stěhovala, z města na vesnici a problémy byly tam i zde. S vodou to asi nesouvisí.
Šalvějové a tymiánové čaje občas piju.
Na ultrazvuk chodím při každé kontrole a vše je prozatím v pořádku. Je mi dobře i psychicky (nyní sice mám krátkodobé náročnější období v práci, ale to se snad srovná) i fyzicky (až na únavu, krk), ale ta střeva mě trápí docela dost a nevím už, jak si pomoct.
Zaměřím se hlavně na ty alergie. Crohna doufám nemám ani UK, to bych snad měla i jiné potíže
Byla jsem na kolonoskopii (2x).
Na alegologii nepotřebujete žádanku. Můžete jít přímo.
K psychice - můžete zkusit terapeutku. Klinický psycholog je zdarma, musíte mít žádanku od praktického lékaře/psychiatra. Další možnost by byla vyzkoušet bonus pojišťovny - např vzp dává 5000kč na 10 sezení, čpzp 2500 na 5 sezení, online nebo osobně. dusevnizdravi.vzp.cz/... Zvolit vhodný terapeutický směr, věk, aby se Vám s paní dobře povídalo.
Zbavit se stresu, aby se Vám nehromadil v těle a nezpůsoboval psychosomatické potíže.
Mléko nepiju vůbec, nesnáším ten pocit zahlenění v ústech a krku. I když mlíko ochutnávám, jestli není zkažené, okamžitě ho pak vyplivnu. Z mléčných výrobků jím jen zakysanou smetanu (na té ujíždím asi nejvíc), máslo, přepuštěné máslo, občas tvaroh, smetanu na šlehání a kvalitní sýry. Ostatní mléčné výrobky kupuju jen výjimečně (jogurty, plísňové sýry...)
Když jste se zmínila o těch bakteriích... nemohla bych mít v trávicím traktu přemnožené nějaké nevhodné bakterie nebo plísně? I ty časté angíny a průjmy by tomu odpovídaly
kozí mléko je plnotučené. Krabicové trvanlivé se obvykle kupuje plnotučené.
Trvanlivé zpracované UHT má trochu odlišné složení od čerstvého mléka.
Tipovala bych na alergii, intoleranci mléčných bílkovin, laktozy...obsahují téměř všechny výrobky z mléka
S těmi fuj bakteriemi mne to také napadlo a pokud bys neměla v dotazu psáno, že jsi už antibiotika zkoušela, tak bych ti je také doporučil.
Může ale klidně být, že máš nějaký odolný druh, kterému se v tobě daří. Tuto myšlenku bych nijak zatím nezavrhoval.
A byla jste i na odběru stolice právě kvůli bakteriím?
Každopádně já být vámi, tak bych zkusila vyřadit všechny doplňky stravy jestli by to nepomohlo. No a asi bych to přestala řešit. Pokud jdete jen 1x denně a jinak vás to neomezuje, tak proč se tím trápit. Někdo jde 2x týdně a ještě má problémy to vytlačit a jiný má problém jako vy.
Taky je možný, že je opravdu vše psychosomatický aniž byste si nějaký problémy uvědomovala. Cca před měsícem byl v časopise Téma dobrej článek právě o záhadných příčinách nemocí. Zkuste si dohledat. Taky bych se zkusila obrátit na nějakýho léčitele.
Díky za další postřehy. Nebyla jsem na vyšetření stolice. Stojí to za úvahu. Víte, mám dojem, že jsem zkusila skoro vše, od babských rad, přes konvenční i alternativní medicínu, i speciální cviky na střeva. Potom jsem se tím přestala zabývat v domnění, že si to možná moc beru a hodně nad tím uvažuju. Přestala jsem to tedy řešit, ale stav je stále stejný.
Nevím, jak jste to myslel s tím fernetem, jde sice o bylinný likér, ale já se s alkoholem moc nekamarádím, max. 1x týdně si dám červené víno. Uvažuju, že kromě vynechání vitamínů, vyřadím i cukr, veškerou mouku a mléčné výrobky.
Našla jsem článek o stolici, který je docela dobře zpracovaný. Jen kdyby vás to zajímalo.
alkohol raději ne, máte sklony k psychickým potížím, alkohol se nehodí.
Stolice na bakterie nejlépe vyšetří na infekčním.
Ještě mne napadla jedna věc.Když jste byla na kolonoskopii dělali vám biopsii? Mne třeba z krve vyšel hraniční lepek i laktoza. Až po tom odběru vzorku střev se zjistilo, že mám alergii na laktozu. Po letech mi na alergologii zjistili, že mám dokonce nějakou genetickou vadu a alergii na laktozu mám vrozenou a ne získanou.
Vycházela jsem z toho, že jí Magnosolv předepsala lékařka a že při průjmu jsou ztráty minerálů. Doporučila jsem jí dávku rozděli.
Teď mne ale překvapilo, že v jedné z reakcí tazatelka uvedla: průjem nemám. Tak co teda řešíme?!?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.