Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Můžu legálně přeprodávat značky?

Od: panda* odpovědí: 16 změna:

Zdravíčko,

je zde někdo, kdo by mi dokázal odpovědět na otázku?

Oslovila jsem značky jako je Prada, Michael Kors, Coach, Tommy Hilfiger.. Bohužel nikdo mi doposud neodpověděl, na internetu se mi také nedaří nalézt odpověď.

Mohu na svém e-shopu legálně prodávat nové originální zboží těchto značek, zakoupené legální cestou (od českého prodejce, který zboží kupuje z outletů)? Nebo potřebuji jejich povolení? Na českých e-shopech je záplava tohoto zboží, nezdá se mi, že by všichni museli žádat o povolení, ale nechci se dostat do potíží.

Případně máte zkušenost s dobrým právníkem, který tuto problematiku řeší?

Předem děkuji za vaše rady.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

No a Vy se opravdu divíte, že Vám nikdo ze světově známých značek, jako je třeba ta "Prada" neodpověděl na otázku, jestli můžete prodávat na internetu jejich zboží, které nakoupíte v nějakém "outletu"? A zajímalo by mne, jak si můžete být jistá, že je to opravdu originální zboží těch jmenovaných značek, a nejsou to padělky? Třeba zrovna šaty značky "Prada", stojí kolem 60 tisíc minimálně. *co*

panda*
Děkuji za komentář, bohužel pro mě není nijak přínosný.
Ve značkách se význam a originály samozřejmě poznám. Krom toho mám nasmlouvaneho dodavatele, který nakupuje pouze v outletu v Parndorfu, kde si mohu být originalitou jistá :) Má tam nasmlouvane slevy, takže je pro mě výhodnější nakupovat přes nej, než naprimo v Parndorfu. Bohužel všechny obchody odkazují přímo na oficiální kontakty v USA, kde se mými e-maily nezabývají.

re4zon
hodnocení

2x
Muzete. Nase legislativa nezakazuje prodej obleceni a zadnymi pripadnymi podminkami vyrobce nejste vazana, pokud s nim dobrovolne neuzavrete smlouvu. Jedine, co musite, je mit v poradku ucetnictvi atd. A samozrejme to nesmi byt padelky.
panda*
Výborně, moc vám děkuji za radu, to je přesně odpoveď, kterou jsem potřebovala. Moc děkuji za váš čas

music*
hodnocení

1x

Ano, pokud nejde o padělky, můžete veškeré pod. módní značky kdekoli a bez jakéhokoli omezení nakupovat (dovážet je např. z USA) a v ČR prodávat, a nikoho se na nic nemusíte ptát..

Jak jste proboha vůbec přišla na to, že je musíte žádat o nějaké povolení? Pokud by si nějaká značka dávala pod. podmínky (např. by si sama vybírala prodejce) tak by vám to zboží pro další prodej nikdo/žádný velkoobchodní prodejce volně neprodal..

Přesně tohle jsem měla na mysli.

panda*
hodnocení

Na jednom e-shopu měli uvedeno, že mají povolení výrobce (jednalo se o produkty Tommy Hilfiger, který se prodává všude) prodávat zboží v ČR. Tak mě to zmátlo, možná to je jen marketingový tah od nich. Každopádně jsem měla strach, pokud budu konkurovat dobrými cenami, aby mě nějaký e-shop nemohl chtít zlikvidovat tím, že mě třeba nahlásí za prodej značkového zboží bez povolení. Chci mít všechno ,,posichrované, abych se nedostala do nějakého problému. Tohle byla jediná věc, ve které jsem si nebyla jista. Jinak veškeré náležitosti co se týče účetnictví apod. mám samozřejmě zjištěné a zařízené, fotografie produktů si budu nechat fotit - i když většina e-shopů kopíruje fotky přímo ze stránek originálního výrobce, pochybuji, že na to opět mají nějaké povolení.. Ale jak říkám, chci mít jistotu, že mě nikdo nebude moci udat, že něco dělám protiprávně.

Moc Vám děkuji za rady a pomoc.

music*

Pamatuju si na jeden takovej příklad: V 90 letech většina velkoobchodů např. s elektronikou (nebo ČR zastoupení firem jako Sony, Canon) odmítaly prodávat elektroniku obchodníkům (lidem se živn. listy) kteří neměli kamenný krámy. Tehdy se prodávala masově elektronika po tržnicích (pražský Holešovice) nebo doma po inzerátech za mnohem nižší ceny než v obchodech. Ta elektronika se většinou vozila (nebo pašovala) z Německa, kde byla mnohem levnější.

Českým zastoupením firem jako Sony se to v tý době vůbec nelíbilo (že prodejci nenakupujou notně předraženou elektroniku přímo od nich) a rozhlašovali nesmysly, že veškerý takto dovážený zboží je nelegální, často 2. kategorie, zcela bez záruky a pod. nesmysly..

jenda22
hodnocení

1x
Proc se vubec ptate? Pokud je to legalni a mate spolehlivou dokumentaci ke zbozi, tak si prodavejte co chcete.

jirkazxc
hodnocení

0x
Asi bude zalažet na tom, kdo je v ČR držitelem značky. Jestli přímo ta centrala v cizině nebo ta česká pobočka.

panda*
hodnocení

0x

Dobrý den,

ráda bych oživila diskuzi. Na svém e-shopu již prodávám věci značky Michael Kors - byly koupené v oficiálním outletu, já je koupila od paní v CZ, která jezdí do zahraničí. Věci jsou originální, nové, s visačkami, na vše mám paragony vystavené českou prodávající.

Oslovila jsem Italský outlet, zda bych mohla nakupovat zboží přímo od nich a následně prodávat na svém e-shopu. Bylo mi velice razantně odpovězeno odpovědnou osobou, že mi zakazují jakýkoliv prodej věcí jejich značky. Odkazují se na svoji ochrannou známku a pečlivý výběr distributorů - přitom tuto značku najdete na každém druhém e-shopu (i na malých, kde určitě o povolení nežádali). Řeším to se svojí právničkou, která se bohužel v této specifické problematice moc neorientuje ..

Po vašich radách a informacích načerpaných z internetu jsem pochopila, že legálně koupené zboží mohu dále legálně přeprodávat. Nyní mám však vyjádření na půlku stránky, že mi nařizují okamžité zastavení poptávání jejich produktů, prodej, distribuci a jakoukoliv zmínku a reklamu odkazující na jejich značku.

Mají na to opravdu právo?

Prosím, kdybyste měli kontakt na nějakého dobrého právníka, který se v takové problematice orientuje, budu moc ráda za kontakt! Děkuji.

re4zon
Pravnika na autorske pravo by nemel byt velky problem najit. Hledejte klidne na googlu, najdete. Ve vyjadreni vam muzou napsat co chteji, pravni vahu to ale mit vubec nemusi. Rozhodne vam nemuzou zakazat cokoliv prodavat, poptavat, distribuovat. Co ovsem bez souhlasu nesmite, je pouzivat jimi registrovanou znacku (logo).

A jak víte, že věci jsou od originálního výrobce? To, že je na oděvech našitá jejich značka, vůbec neznamená, že to není padělek. Když jsem žila v Paříži, tak jsem měla malé dámské "krejčovství na míru", a jelikož jsem měla v tomto oboru hodně známostí, znala jsem i dílny, které šily pro známé značky a měli od nich samozřejmě i originál etikety a mnohdy jsem od nich mohla odkoupit i zbytky originálních látek a knoflíky s jejich logem. Bylo to samozřejmě nezákonné a nemohla jsem jsem to dělat ve velkém. Měla jsem ale svou stálou a důvěryhodnou klientelu, pro kterou jsem dělala kopie značkovýh modelů. Ale kdyby to na mne prasklo, tak bych se nedoplatila. ;) Ale bylo to malé krejčovství a měla jsem jenom dvě švadleny a novou klientku jsem vzala pouze na doporučení někoho, koho už jsem dobře znala. Takže dobře vím, že žádná světově známá značka nedovolí přeprodej jejich modelů tak snadno. U nás je to samozřejmě jako v džungli a tady si lidé myslí, že je možné všechno a že si tady může každý prodávat co chce. A navíc, v dnešní době už se ty padělky dělají ve velkém, klidně si ty etikety nechají vyrobit a proti tomu se bude každá značka bránit. Vy jste je vůbec neměla oslovovat, jenom jste na sebe upozornila. A když jsem Vám můj názor napsala, tak se Vám nelíbil a doslova jste mi odepsala, že můj komentář Vám je k ničemu. Tak už jsem se dál nevyjadřovala. A pochybuji silně, že to co Vy považujete za originály opravdu originály jsou. Ještě mi zbyly nějaké etikety z dřívějška, posílám foto, abyste mi věřila a mám ještě spoustu značkových knoflíků a zipů a i látky a podšívky s logem známých značek mi zbyly. Ale je to už na "věky věků" odloženo v bedně na půdě. :-D Ale bylo mi líto to vyhodit.

Můžu legálně přeprodávat značky?
panda*

@re4zon

Děkuji moc za zprávu a za radu. Již jsem oslovila advokátní kancelář a čekám na jejich vyjádření.

@suzymon

Dobrý den. Není to tak, že by se mi vaše zpráva nelíbila, jenom vím 100%, že se jedná o originály, mám k dispozici k nahlédnutí i originální faktury z outletu - paní má se mnou domluvenou určitou marži, kterou si účtuje - proto mi vystaví na zboží její paragony. Ale samozřejmě mě vše může doložit i originálními fakturami, které jí vydal obchod při nákupu.

Z toho důvodu mi minule vaše odpověď nijak nepomohla, protože mám opravdu jistotu, že se o originály jedná. Ale nechtěla jsem vás mojí odpovědí nějak urazit, to určitě nebyl úmysl, možná jen ode mě hloupě vyznělo :)
Vezměme tedy situaci, že bych si jela sama do zahraničí, koupila si v outletech, kamenných prodejnách, zboží. Dostala bych on nich fakturu a zde by už nebylo zpochybnitelné, že jsou to originály koupené v officálním outletu (to, že se staly případy, kdy známé značky nevědomky prodávaly padělky, nyní prosím neberme v úvahu, to je samozřejmě může stát kdekoliv). Mě šlo opravdu pouze o otázku, zda toto zboží mohu prodávat na svých stránkách, aniž by to bylo nějak napadnutelné. Moje právnička se v takové problematice nevyzná, proto jsem hodně čerpala na internetu a optala jsem se i chytrýc hlav zde :)

V čem s vámi 100% souhlasím je to, že jsem na sebe neměla upozorňovat .. to se biji do hlavy .. myslela jsem, že bych tím dosáhla lepší dostupnosti produktů.. Chybami se bohužel člověk učí a už s tím nyní nic neudělám, leda že bych změnila název e-shopu, aby jej nemohli dohledat, pokud by chtěli zkontrolovat, zda jsem jejich zákazu uposlechla.

Každopádně jakmile dostanu odpověď od právníků, napíšu ji sem, kdyby někdo třeba řešil podobnou situaci.

sabina
hodnocení

0x

Ted jsem narazila na tuto diskuzi. Pracovala jsem pro firmu, ktera byla vyhradnim dodavatelem pro CR znacek Guess, GbM, Calvin Clain, Pinko, Patrizia Pepe, Philip Plein a jine. Meli kamene prodejny po cele ceske i slovenske republice a ano museli mit patent na to, aby tu mohli provozovat original prodejnu.Znala jsem chlapka, ktery si chtel otevrit vlastni original obchod Guess, ale uz povoleni nedostal, protoze nase firma uz mela label jako vyhradni prodejce a provozovatel kamennych prodejen v CR a SR. Co vsak mohl udelat je ze si kupoval zbozi z naseho velkoskladu a mohl ve svem obchode, dam priklad Moda Italiano prodavat original obleceni Marciano, PINKO, Guess atd.

Takze ja si myslim, ze pokud nebudete otevirat original obchod, coz vlastne asi ani neuzete, ale jen preprodavat jejich veci ve svem esopu nebo kamennem kramku, ktere si nakoupite od nich v original obchode, nebo vyhradniho dodavatele, by nemel byt problem, ale pokud by to zjistili, mohli by vysirat. Coz uz se Vam vlastne stalo, kdyz jste na sebe upozornila. Budu rada, kdyz date update :}

nikec
Hezký den Sabi, nevíte jak se řeší to, že také výhradní dodavatele mají v obchodních podmínkách to, že zboží je určeno pouze pro koncové zákazníky, nikoliv k prodeji? Stejně tak to mají výrobci, co jsem tak koukala. Zajímalo by mě, jak to ten chlapák pořešil a pár dalších věcí. Diskuze je stará, takže kdyz mi pisnete mail na nikolprodej@email.cz, budu ráda :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]