Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet výživného

Od: loutkar* odpovědí: 19 změna:

Dobrý den,
chci se zeptat, co je pravdy na tom, že pakliže by exmanželka podala návrh na zvýšení výživného na děti, soud by nehodnotil jen výhradně mé příjmy, ale i příjmy mé přítelkyně, s níž nyní žiji a to i v případě, že bychom např. měli spolu dítě. Je nějaká možnost právní úpravy taková, aby stávající partnerka nemusela mít strach, že ze svých příjmů bude v podstatě přispívat na výživné mé bývalé manželce? Hodnotí se v tomto případě jen mé finanční příjmy nebo celkové příjmy mé a mé partnerky? Je v této souvislosti rozdíl, zda budeme s partnerkou žít ve společné domácnosti bez sňatku nebo v manželství?
Děkuji a přeji hezký den... Marek

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

knopka*
hodnocení

2x

No,přímo z jejího příjmu to nebude ale může soud posoudit vás společně,a to tak že už na domácnost,nájem a tak nejsi sám ale s přítelkyní tudíž spolu hospodaříte tudíž máte na domácnost víc pěněz.Myslím ale že pokud budete manželé tak ty budeš mít vyživovací povinnost i na manželku tudíž se můžeš i odvolat pokud manželka bude třeba bez příjmu,jinak by asi bylo kdyby tvoje manželka měla plat třeba 30tis,ty taky 30tis a býv.manželka plat 8a půl tis. a byla sama.

myse*
hodnocení

2x

Je to pravda. Soud posuzuje výdaje domácnosti, tudíž nezáleží na tom, jestli jste sezdaní či nikoli.

Bere příjem partnera v potaz při dokazování nákladů na bydlení (nájemné, energie a ostatní výdaje se dělí dvěma)

Stejně se ale posuzuje i přítel/manžel vaší bývalé ženy.

P.S. ale vy platíte dětem - ne manželce. To si musíte uvědomit, že vaše bývalá paní z toho moc nemá - všechny výdaje jdou na vaše děti ne na její kožichy a boty atd...

jsou to vaše děti a budou pořád - nejsou to bývalé děti to si uvědomte

Tedy měly by jít na děti. Ale většinou asi jdou, i když těžko říci, která konkrétní koruna jde na co.

svata6*

Dobrý den, děti to jsou pořád, ale když manželův syn neví ani kdy má otec narozeniny je docela smutné a že peníze nejsou pro matku?! A co si mám myslet, když bývala napíše manželovi, že brusle k narozeninám stojí 2000,- a že by manžel ,,mohl" dát 1000,- a přitom ze syna potom vypadne, že brusle stojí necelých 1500,-Kč , potom si myslím, že bývalá paní z toho něco má

loutkar*
hodnocení

Děkuji všem za odpověď. Samozřejmě vím, že to je na děti a samozřejmě se snažím jim platit a kupovat věci nad rámec výživného. Právě proto však nechci, aby případně rozmary bývalé ženy (a přiznejme si, že to tak někdy bohužel opravdu bývá spíše o vztazích/naschválech mezi ex-manželi a ne o dětech) nějak trpěla má stávající partnerka. Má v hlavě otazníky, zda při té variantě společného výpočtu, když otěhotní a budeme mít mimčo, nebude peněz ještě méně než je teď a než s sebou přináší pobyt na mateřské.

doplněno 22.06.10 14:11:

... nebude ještě méně peněz...

myse*

podívej je to asi takhle. Když si tě bere, nebo si s tebou pořizuje dítě, musí počítat s tím, že jsi již otcem dětí a ty mají vždycky přednost. Mají stejná práva jako to tvoje budoucí mimino. A vždycky svoje příjmy budeš muset dělit mezi všechny.

Navíc musí počítat i s tím, že může nastat situace a tvoje děti z prvního vztahu můžeš vychovávat ty (potažmo vy) u sebe doma, a to není nic jednoduchého, to mi věř.

KDyž bude tvoje nová žena na mateřské, můžeš požádat soud o snížení výživného z důvodu změny poměrů (stejně tak až se narodí mimino) a soud rozdělí z pomyslného koláče znova.

Nevím ani kolik platíš, ani kolik dětí máš (ne že by na tom tak záleželo) ale děti jak rostou a mění školy mění se i jejich finanční nároky (v září mi syn jde do prváku - předpokládané náklady cca 10tisíc). ta máma ty peníze prostě někde vzít musí i když ty jí je nedáš. prostě musí a nikdo se jí neptá jestli má nebo nemá, jestli s tím trpí její rodina nebo ne... -Stejně jako miminu musíš koupit plíny a Sunar, dítku ve škole musíš koupit školní brašnu, zaplatit škou v přírodě, lyžák atd atd.

To je prostě život a tak to je.

marketa115*
hodnocení

0x

Mě zaráží, že z Marka děláte někoho, kdo platit nechce. V rodině máme podobný přídad a řeknu vám, že soudy k otcům jsou někdy dost kruté. Otci totiž vezmou vše a zůstává mu jen životní minimum. Bohužel soud nezajímá, že ten dotyčný muž má právo na život. Není tady taky řečeno, zda k rozvodu přispěl on nebo se rozvést chtěla ona. Je dobré u soudu řící, že je to jen vaše kamardka nebo přítelkyně, ale hlavně zapřít, že je to vaše družka. V tom případě se počítají peníze i z jejího příjmu. Je povinností matky dětí dokzat, že žijete ve společné domácnosti s danou paní. Důležité je neuvádět nikde svou přítelkyni jako družku, pak se to počítá čistě z vašeho příjmu. V případě, že se brát nebudete a budete mít spolu dítě, budete samozřejně platit také výživné, ale zůstane to vlastne doma.

doplněno 22.06.10 23:26:

Jinak, to co dětem platíte na rámec výživného soud zajímat nebude. To je vaše věc zda chcete jim něco dát. I když se budete snažit, vždycky to bude proti vám. Vy platíte výživné a v tom je zhrnuto vše. Od jídla, oblečení, sporty až po školu.

doplněno 22.06.10 23:35:

Nejvíce mě zaráží, že matky které dostávají výživné od exmanželů, si chodí oblékané ve značkových hadrech, ověšené jsou od hlavy až k patě zlatem, nosí se jako slepice a jejich exmanželové jsou jen na suchým chlebu a chodí ve starých šatech, protože na nové aspoň u číňana nemájí. A není jich tu v okolí takových málo. Některé ženské si to holt uměj vypočítat.

myse*

Milá Markéto,

nemůžeš generalizovat - jsou ex - ženy - vysmáté z vysokých alimentů a jsou ex-muži vysmátí, jak s tou bývalou vymetli...

Je i spousta mužů, kteří neplatí vůbec.

Když máš děti, tak víš, že jim všechno zaplatit prostě musíš, at ti otec dá nebo nedá...

je to prostě na dlouhou diskusi a s tvými názory absolutně nesouhlasím. Vypadá to, jako bys žila s jedním takovým "tatínkem" který musí živit svoje děti a tobě se to pranic nelíbí...

marketa115*

Máš pravdu, je to o dlouhé diskusi a taky souhlasím stím cos napsala. Jsou ženy vysmáté a jsou ženy, které žijí že vůbec žiji. Já ale netvrdím, že by otec platit neměl, ať platí, je to správné, ale bohužel, někdy je to vůči otci taky dost nespravedlivé. Já ale nechápu, proč by se do toho měla zatahovat nová známost platícího otce. Je pravda, že v dnešní době zaopatřit dítě stojí hodně peněz, jak píšeš mám děti, tak že vím co to stojí. S takovým "tatínkem" díky bohu nežiji.. Myslím, že každá situace by se musela řešit individuálně, aby jsme se mohli aspoň k něčemu dobrat.

myse*

To určitě.

Známost se nepočítá, ale partnerka, manželka ano. Protože tím má otec poloviční náklady např. na bydlení. Samozřejmě se do všeho započítávají i nároky dítěte v druhém vztahu - zase aby zbylo i na to další...

Je to případ od případu a soudy taky posuzují jednotlivě.

marketa115*

Možná jsem zaujatá, je to možná tím, že vidím, kdy se otec snaží pro děti dělat vše co může, kupuje jim věci, které potřebujou přispívá na tábory, lyžák a na školu, kupuje ji svačiny a podotýkám a to nad rámec výživného a to vše z pěnez za přesčasy. Jen aby se měli dobře a teď se to vše obrátilo proti němu. Bohužel.

myse*

jenomže to zase mluvíš o tom jediném případu ve tvém okolí... nemůžeš generalizovat...

moje děti nedostávají navíc nic a u soudu musím dokazovat i to, že jí a rostou!

marketa115*

Dobře, já to beru, ale já jsem chtěla upozornit, že jsou i otcové co se snaží, aby se jejich děti měli dobře a Marek taky dodává že se jim snaží pomáhat nad rámec svých povinností. Já se ho jen zastala z toho důvodu, že jste z něho dělali otce, který na své děti platit nechce a chce se zříci své zodpovědnosti. My dvě se asi neshodnem, ty se díváš z pohledu matky, která bojuje pro své děti o každou korunu, to ti chválím a držím ti v tom pěsti ;), ale já se zase dívám z pohledu otce, který se snaží dát dětem i něco navíc. Jinak myse nic ve zlém, protě máme každá jiný názor. Třeba kdybych byla ve tvé situaci, mluvila bych stejně. ;)

myse*

nee, já se snažím hrát fér... ale tohle je boj nefér...

jsem v pozici matky i macechy... tak vím jaké to je na obou stranách, víš.

necháme toho stejně nic nevyřešíme. Měj se krásně a užívej života! ;)

lenka5303000

musím zareagovat na doplnění odpovědi: Já jsem sama se synem, který právě odmaturoval a chce na VŠ. Je chytrý a proto by bylo škoda, aby nestudoval. Já dostávám od manžela na syna 2.100,- Kč měsíčně. Nemám práci a žiji z podpory. Nájem mám vyšší než podporu. Nemůžu si dovolit nic na sebe koupit a věřte, že peníze, které dostávám na syna jsou jen na jídlo. Ale musím mu koupit i boty a oblečení. Určitě ne značkové a je rád, když něco koupíme od Vietnamců. Sehnat práci nebo alespoň brigádu, je nadlidské síly. Je pravda, že soud se ptá, co dětem dáte nad rámec výživného. Opravdu je to zajímá.

knopka*

Ale existují sociální dávky jako příspěvek na bydlení a sociální příplatek,tam by vám měli poskytnout nějakou pomoc.

svata6*

To jste napsala hezky, mému manželovi řekla jeho bývalá, že může v zimě chodit v pantoflích, ale klukovi se koupí značkové boty za 1000,- na hokejbal a když manžel řekne, že mu dá tedy půlku a že to bude mít od nás k narozeninám,/které má za 3dny/, tak mu řekne, že to nejde

ivkah*

Ahoj, stále se řeší problémy matek, které mají po rozvodu ve své péči děti a následně výši alimentů, ale nikdo neřeší stav opačný - když má děti ve své péči otec.Múj přítel má již 4 roky po rozvodu dceru , které je nyní 20 let a teď začala studovat VŠ , matka na ní po celou dobu studia na SŠ platila soudem určené výživné 1.500,- Kč a jinak kromě narozenin a vánoc se na ničem nepodílela( školné ročně14.400,- včetně knih a dodatkových kurzů hradil přítel , jedinou vyjímkou bylo, kdy dala půlku na řidičák ) jí ani nenapadlo jakkoli přispět. Koncem prázdnin se řešilo , jak to bude s placením kolejí ,menzy atd.a hrozně se divila, jakto že bude muset platit tolik, když jí platí výživné (rozpočet byl na každého z rodičů 2500,- měsíčně zatím) .Přítel jí předložil propočet ročních častek vydaných na jejich dceru( školné,nájem, jídlo, dovolená , oblečení atd.).Nejdřív se tomu divila, ale nakonec to uznala.Takže jí to bude stát školné a výživné 4.000,- Kč.To je jen můj osobní názor, že na otce- samoživitele se až tak nehledí.Ještě bych dodala, že až do 18. roku dcery, jí alimenty byly ukládány na její účet a v případě potřeby byly použity jen pro ni, po překročení 18. roku jí bylo vše předáno a dále si již vše vede sama.Mějte fajn

svata6*
hodnocení

0x

Dobrý den, je to pravda, můj nynější manžel má syna a jeho ex si dala žádost o zvýšení, já v té době podnikala a měla 13000,- a počítali tam i můj příjem a bylo jedno, že jsem těhotná, řekli mu, že až se nám to narodí, ať přijde znovu a přišel, snížili mu to. Ale hlavně záleží na soudci, když jsem byla na MD, a jeho ex se oháněla, že budu mít větší mateřskou, tak jí soudce řekl, ať se nestará, že to jsou peníze pro mě a pro syna

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]