Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Práce a problém s výplatou

Od: katka97 odpovědí: 5 změna:

Dobrý večer,

chtěla bych se Vás zeptat na Váš názor.

Chodila jsem momentálně do jedné práce, která byla celkem náročná jak fyzicky, tak psychicky.

Byla jsem ve zkušební době, a s kolegyní jsme se střídaly jen my dvě. V srpnu jela na dovolenou, tak že jsem tam byla v kuse každý den 12hod. Domu jsem chodila vyčerpaná a unavená, chodila jsem doslova jen z práce a do práce skoro 3 týdny, bez jakéhokoliv odpočinku a svého volného dne. Kolegyně přijela z dovolené a ten týden jsem měla zrovna já dlouhý, tak že si to vybrala opravdu dobře. Poté jsem se dozvěděla, že kolegyně vlastně chce jet ještě v září na dovolenou, tudíž bych tam byla zase opět dva týdny (to už máme 5 týdnu vkuse)...

Samozřejmě jsem se zeptala svého vedoucího jestli budu mít alespon víc peněz, i když jsem jen ve zkušební době, tak mi bylo sdělelno, že ne.

Žádné volno mi nechtěl dát, a vlastně když už jsem byla vyčerpaná a už jsem toho měla akorát tak plné zuby, protože jsem tam od někoho chytla chřipku a skončilo to tím, že jsem na antibiotikách, protože vlastně nemáme nárok ani na to, si dovolit být doma, abychom to vyleželi. tak jsem se rozhodla, že dám výpověď. Problém byl v tom, že mi dal na vybranou, že mě nepotřebuje a mohu odejít a nebo si to mám den promyslel a dát mu vědět. Tak jsem prostě odešla, a jela k doktorce, protože mi vážně nebylo dobře a dala si neschopenku. On mi poté volal, že jsem teda odešla, aniž bych se rozloučila a že se může stát, že mi to nezaplatěj, tak že já tam skoro celý měsíc chodila do práce, a když chci odejít, tak že mi to nezaplatí?

Proto se chci zeptat, zda má někdo zkušenost, mám teda neschopenku a 2 týdny mě pokrývá ochranná lhůta zkušební doby. Mají právo na to, aby mi sebrali peníze, když jsem ten den odešla?

Děkuji předem za odpověď.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Dobrý den. Ve zkušební době se nedává výpověď. Jde o zrušení pracovního poměru ve zkušební době a musí být písemné. Vy jste odešla k lékaři a jste práce neschopná. Tudíž prvních 14 dnů Vám hradí zaměstnavatel náhradu mzdy, od 15tého dne pokud neschopnost bude trvat Vám ji bude vyplácet ČSSZ. Po uplynutí 14ti dnů s Vámi zřejmě zruší pracovní poměr ve zkušební době zaměstnavatel. Jinak Váš pracovní poměr stále trvá a na mzdu za odpracované dny máte právo. Nikdo Vám nemůže "sebrat" peníze jen tak..

hodnocení

3x

Pokud máte normální písemnou smlouvu, tak by vám zaplatit měli. Budou třeba něco na vás zkoušet, ale nesmíte se nechat. Nic pod tlakem nebo bez přečtení nepodepisovat.

lee*
hodnocení

2x
Bohužel tohle je klasický model "podnikání po česku" kdy nějaký "pan podnikatel" si otevře 2-3 obchody v každém 2 prodavačky na krátký x dlouhý a záskok v době nemoci/dovolených řeší tak, že ta druhá chodí na směny navíc *ee* V praxi pak je v práci třeba 14 dní v kuse a je ráda, když za to dostane něco navíc.
Takové chození do práce je protizákonné, jsou nějaké předepsané limity na maximální počet hodin v týdnu, nárok na nutný odpočinek mezi směnami i za týden. Také přesčasy se dělají jen ve výjimečných případech a zástup za kolegyni zrovna takový případ není. Je to dopředu hlášená absence a on má možnost řešit záskok jinak.
Máte nějaký důkaz, že jste v práci všechny ty dny byla?
Určitě bych mu zkusila pohrozit, že se obratite na inspektorát práce a případně na soud.
A malá rada do života. Fakt radši ve fabrice, než tohle. Znám to. Před lety jsem to zažila. Byla krize a jinou práci jsem tehdy nesehnala. A vím jaký to je očistec.
Těmhle sr@čům co přijedou v mercedesu ale zároveň "nemají" na zaplacení výpomoci by patřilo rozbít h@bu

Na inspektorát práce bych se v této situaci obrátil v každém případě a majiteli sdělil, že je to jenom začátek, pokud bude dělat problémy. V dnešní době tahají zaměstnavatelé za kratší konec provazu, nesmíte se ale nechat a pasivně čekat, jak to dopadne.

hodnocení

1x

Akekolvek ustne debaty o skonceni / neskonceni su pravne bez ucinku (musi to byt na papieri). Bez (pisomneho) skoncenia v skusobnej dobe bud z vasej strany alebo zo strany firmy pracovny pomer dalej trva. Teraz ste PN, firma sa vas preto zbavit nevie (mate zakonnu ochranu).

Podla vsetkeho ste robili dobrovolne v rozpore s predpismi o prestavkach medzi smenami a ich trvani. To by mohlo zaujimat inspektorat prace. Dolezite je, ci viete dolozit tie hodiny evidenciou dochadzky. Vyplateny musite dostat kazdy odrobeny den, bez ohladu na to, kedy a ako skoncite pracovny pomer.

Nic nepodpisujte aspon bez konzultacie tu na poradni.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]