Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mám nárok na odstupné?

Od: martinjuricek odpovědí: 4 změna:

Zdravím,

mám dotaz ohledně nároku na odstupné. Podle finanční poradkyně tam nárok vzniká, ale mám si to raději někde ověřit. Jde o tento problém. V květnu letošního roku jsem žádal zaměstnavatele o vydání prohlášení pro banku o budoucím prodloužení smlouvy (skrze refinancování hypotéky), které mě bylo vypracováno s tím, že smlouva ke dni 1.9.2021, tedy po ukončení smlouvy na dobu určitou bude přecházet na dobu neurčitou. Vše vydáno, podepsáno a odesláno v kopii do banky. Jenže tento týden mě bylo oznámeno, že smlouva mě nebude prodloužena. Vím o možnosti občansko-právního sporu, ale do toho moc nechci zacházet. O možnosti odstupného jsem se dozvěděl od finanční poradkyně, se kterou jsem řešil celý proces refinancování. Sama ji tuto informaci řekla i její vedoucí. Je tohle nějak někde zakotveno v zákoně nebo není? Děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

11x

Pracovní smlouva na dobu určitou končí příslušným datumem, proč by měl být nárok na odstupné? To je nesmysl. A potvrzení pro banku nemá žádnou právní hodnotu pro případnou možnost prodloužení smlouvy.

hodnocení

9x

Ne

Zdravím. Zaměstnavatel vydal pro banku jakési prohlášení na Vaši žádost....Ale Vy máte smlouvu na dobu určitou a ta skončí sjednaným dnem, protože o prodloužení zaměstnavatel nemá zájem. Možná se změnily podmínky u zaměstnavatele a nepotřebuje Vás..Na odstupné nárok nemáte. Nebyl jste propuštěný pro nadbytečnost atd..Končí Vám prostě pracovní smlouva.

mith*
hodnocení

4x
Jedním slovem:
NE

hodnocení

0x

Ano

Nenazval bych to odstupným, ale spíše náhradou škody.

Prohlášení o budoucím prodloužení smlouvy se dá podle mého názoru považovat za příslib zaměstnání a z toho vyplývají Vaše očekávání a případné ztráty z nesplnění slibu.
pravniprostor.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]