Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Investice a pronájem nemovitosti

Od: karlik* odpovědí: 37 změna:
Dobrý den,
uvažujeme koupit nemovitost v ČR, jednalo by se nejspíš o byt v lokalitě, kde bychom do 1mil koupili 2+1 a tu pak pronajímali.
Jelikož máme 2 děti a jak vyrostou, chtěli bychom jim tyto dnes našetřené peníze věnovat, nechceme je nechat ležet na účtě.
Pobíráme příspěvky na děti, protože naše příjmy nejsou vysoké a neradi bychom o ně přišly.
Jak to udělat s pronájmem abychom o ně nepřišly? Když budeme dodávat příjmy i z pronájmu toho bytu, tak by nám to mohli sebrat i na celý rok?
Jak by jste to řešili?
Děkuji za rady

37 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x
Koupit byt? A ten pronajímat?...a přitom pobírat příspěvek na bydlení, protože příjem není vysoký? Tak to chce extra silný žaludek..
doplněno 24.08.21 11:13: Tedy na děti jsem chtěl napsat..prejlikl jsem se

Ty přídavky jsou na děti, překlikl je zajímavý :D ... nicméně souhlasím - s termínem "silný žaludek" - možná bych to přiklonil k příživnictví, parazitování, ...

Psal jsem něco jiného, než jsem měl v hlavě:)
motak
V pořádku není ani jeden případ. Pokud vám to v pořádku přijde, něco to o vás vypovídá...
nick64578
Motak: napíšu ti jen jedno my jsme Češi a je to naše povaha "kdo nekrade okrádá jen sebe a svou rodinu " potom dalsi věc přijde mi to v pořádku nebo ne? Neříkám že krást můžeme všichni ale ty drobky co my nějak "získáme" v porovnání s Babišem? jo jistě to je tak příšerné *smich2*

nechci nabádat k vraždě, ale už jsem slyšel o lidech, co zabili... a když oni ano, tak proč ne někdo a zrovna vás, pane "všicikradů"

Opravdu nerozumím tomu "všici kradů, tak proč bych nemohl" - ovšem dokud se nebudou znovu sekat ruce, lidstvo se nenapraví.

jen*
hodnocení

3x
Za milion koupíš už leda tak 2+1 v nic moc lokalitě v Mostě, Litvínově, Chomutově atd. A pronajimat byt taky není žádná extra výhra. Pronajímám byty asi pět let a mohl bych ti vyprávět spoustu "skvělých" zážitků.
Peníze doporučuji investovat do vzdělání dětí ať nejsou v budoucnosti tam kde jste vy.

hodnocení

2x

Ten milion je v eurech?

hodnocení

2x

Já se jim ani nedivím, že v tomto státě chtějí zatajit příjmy. Když se podíváme od shora /vláda, podnikatelé aj./ až dolů /romská menšina, asociálové a j./, tak skoro všichni berou státní peníze plnými hrstmi a neoprávněně, tak proč by si pracující nepřilepšil? Není to morální, nedělají to všichni, ale lze se jim divit?

K věci: Já bych to řešil tak, že buď bych nemovitost napsal na někoho jiného /naprosto spolehlivého/, nebo bych pronajímal načerno. Ale vám to nedoporučuju abych neporušil pravidlo. Vy jste určitě čestní a příjmy přiznáte.

hodnocení

2x

Kupte za to ETF fondy a mate pokoj, na to stat zatial nevidi. Najom lacneho bytu je cesta do pekla.

hodnocení

2x

Příjmy z pronájmu spadají pod § 9, kde si můžete od příjmů odečíst výdaje. Troufám si tvrdit, že s pravděpodobností blížící se jistotě z popisovaného bytu budete realizovat účetní ztrátu. Myslím, že koupě takového bytu je špatný nápad.

hodnocení

2x

Napíšu tedy jiný pohled na věc.

Bytů do milionu (nepočítám poplatky k tomu) může být v ČR kolik? Podle jednoho portálu kolem 222.

Z toho - Ostrava, Přerov, Ústí nad Labem...- všechno lokality/gheta.

Nejvíce "rozumných bytů" jsem našel v západních Čechách. Pokud chcete byt pronajímat, musíte mít i zájemce. Zaměříme se tedy čistě na okolí Karlových Varů - protože odtud je lehké jet do Německa, případně tam bydlí Rusové apod.

Potřebujete buď spolehlivého nájemce nebo dokonce firmu, která se bude zabývat správou majetku...to něco stojí.

Ceny bytů ve městech vzrostly i 10x za poslední roky - podle lokality v tom daném městě. Ceny bytů do milionu byly, jsou a budou stále do milionu - lokalita cenu výrazně ovlivňuje.

Vámi plánovanou investici vidím jako nereálnou.

Stran dávek a bonity je můj názor jasný.

hodnocení

2x
No když pominu ty okolnosti okolo, rád bych se zeptal, kde se dá koupit 2+1 za mega? A za kolik se dá pronajmout vůči dnešní inflaci? Na jedné straně milion před socialkou utajíte, ale nemovitost samotnou nejspíš ne. Pronájem na černo se dá taky utajit, ale co když ten druhý platit nebude? Jak už zaznělo, dejte to do ETF, dlouhodobě na tom vyděláte víc než na pronájmu, překonáte inflaci a máte to bez starostí, i když ze zisku nějakou daň zaplatíte, ale to se socialka nedozví.

hodnocení

1x

Divne : 1 mil na nakup nehnutelnosti mate, ale prijem mate nizky? Na prenajme nezarobite, za 1 mil mozete kupit len nieco, kam sa vam nastahuju chytraci vasho razenia a ostane vam poskodeny byt a nevymahatelne dlhy.

Co sa tyka rady, ako mate podvadzat stat, pozrite si pravidla poradne, je zakazane radit protipravne veci.

krtek6

no když pomineme všechny ty divnosti kolem...tak hlavním faktem je, že za mega nekoupí ani špeluňku v ústí*smich*

jnvdt
hodnocení

1x
Tak děti dostaly milion, ale vy na ně berete přídavky. Pěkný. A tohle platím já a vůbec moje celá rodina, která žádné přídavky nepobira.
racio

Určitě nic neplatíte - to je za půjčené. Pokud máte v rodině důchodce, tak ještě budete celkově v plusu. To je zahrnuto v tom 300 miliardovém dluhu, z kterého se budou platit maximálně tak úroky, a to jenom do doby, dokud na ně bude.

karlik*
hodnocení

Tak hele přející veličenstvo,
peníze dostaly děti od rodiny a my s nimi chceme naložit tak, že až vyrostou aby něco dostaly, ne aby je inflace zdrobnila.
Asi to všichni vidíte jen nepřejícně a to jsem měl za to, že zde chodí trošku jiní lidé.
motak
Sorry jako,ale já nedávám velkou část svého výdělku na to aby, takový vyzirky jako vy dostávaly přídavky a u toho si kupovaly nemovitosti...
karlik*
hodnocení

@Ringo se omlouvám, je to zatím jediná výjimka. Ano vše chci oficiálně prosím.
gazda*
Byt 2+1 do milionu bude v lokalitě, kde bude problém to pronajmout někomu slušnému. Vidím v tom víc problémů než zisku. Koupil bych asi menší byt. Do milionu bude výběr lepší a dá se najít lepší lokalita. Pak se bude lépe hledat spolehlivější nájemník. S pronájmem a opravami bytu ale stejně souvisí nějaká práce a výdaje navíc. Plus riziko neplatiče a případné ztráty přídavků na děti. Asi bych částku rozdělil na stavební spoření a jestli se bojíte inflace, tak existují i protiinflační státní dluhopisy. Zhodnocení nebude nijak vysoké, ale peníze budou v bezpečí.

karlik*
hodnocení

Dobrý den,
peníze dostaly děti, ne já. My s manželkou máme nízké příjmy a proto dostáváme přídavky, vy máte příjmy vyšší tak je nedostávate, rozumíte?
To že děti dostaly od rodiny finance je bráno z vaší strany jako závist.
My hledali alternativu, aby dětem něco v dospělosti zůstalo a napadla nás možnost koupě toho bytu. Lokalita by byla severní Morava.
Kam jinak ty finance dát na minimálně 10let?
Děkujeme

Záleží na tom, kolik tomu budete chtít věnovat času. Pronájem bytu je docela časově náročný. Když natrefíte na neplatiče, musíte mít finanční rezervu na marginální výdaje. Výnos z úspěšného pronájmu je sotva 5%. Je to spíš spekulace na růst ceny, která už je v současnosti dost vysoko. Za současné situace bych raději koupil propachtovanou zemědělskou půdu. Ceny stoupají, pachtovné je kolem 2% a je to naprosto bezpracný příjem.

jen*
Tyhle řeči jsem poslouchal i před pěti lety a dnes mají byty jednou takovou hodnotu. Za pět let se mi nestalo, že by někdo nezaplatil nájem, ale jak jsem psal, zážitků s nájemníky mám nespočet. Je to starost navíc a nejsou to peníze zadarmo jak si někdo mylně myslí. Ale pokud natrefite na solidní nájemníky, které já už mám, tak je to celkem příjemná starost

hodnocení

0x
Když se dívám na ceny bytů a pronájmů u nás, tak je to okolo 3,5%. Když od toho odečtu splátky do fondu oprav, údržbu bytu a zařízení, daň ze zisku, daň z nemovitosti, tak je to pod 3%. To za předpokladu, že bude nájemník poctivě platit a bude se chovat zodpovědně. A to jsem pořád pod inflací. Zda nemovitosti porostou dále do nebes, to nikdo neví. Pokud porostou úrokové sazby a v nejbližší době porostou, můžou jít ceny naopak dolů.

jenda22
hodnocení

0x

2+1 do 1 mil. Kč je nesmysl.

karlik*
hodnocení

Zisk z bytu asi nebude vysoký, ale nepočítám to na procenta.
Jsem pro to koupit i menší být třeba 1+1.
Ale i ten je v žádané lokalitě za tuto cenu nedostupný.
Nevím zatím do čeho ty peníze dětem uložit.
Do čeho by jste je vložili vy?
Děkuji za radu
Byt není investice, pokud nenese zisk. Zapomeňte na to, že děti v tom někdy budou bydlet. Půjdou studovat do většího města a už je neuvidíte. Koupit byt jedině v lukrativní části, kde by se dal v budoucnu dobře prodat. V okrajových lokalitách o tyto byty nebude zájem. Navíc si spočítejte, co držení bytu obnáší. Fond oprav, daň z nemovitosti atd atd. Ani v Praze není dnes v těch "investičních" bytech obsazenost, cca do deseti procent. Někteří už se těch bytů hodlají zbavit. Jak porostou sazby, přístup k penězům bude horší. Jinak já mám v akciích od začátku roku cca 14%, v ETF za sedm měsíců 12%. Bez práce, bez dalších nákladů. Jen index S&P500 letos dává 20%, loni 16%. Návratnost 5-6let, což u bytu nelze.
karlik*
hodnocení

To co píšete zní dobře,ale má to také jistě svá rizika.
Navíc jsem se ETF ani akciema nikdy nezabýval
Jak bych mohl začít,když o tom nic nevím,mohu nejspíš prodělat?
A ty nemovitosti nejsou riziko? Podívejte se v Praze, obsazenost investičních bytů sotva deset procent a jsou rádi za dvě procenta ročně. A co třeba hypoteční krize ve 2008 která ceny nemovitostí poslala na totální dno a rozšířila se do celého světa. Tehdá jsem radil kupovat nemovitosti, ale byl jsem za hlupáka, protože v kurzu bylo zlato, růst ceny zlata způsobený přeléváním peněz z akcií a slabého dolaru. Všichni se chtěli svézt na zlate vlně a levné nemovitosti byly bez zájmu. Můžete koupit nějaký REIT, třeba Realty Income, mají v portofioliu přes 6700nemovitosti a každý měsíc dostáváte dividendu. Výnos je sice jen 4% ročně, ale máte to bez práce. Na druhou stranu ten US index hodí více a riziko tam samozřejmě je. Třeba jako pokles trhů ve 2019 kvůli covid. Jenže to byl krátkodobý pokles a na konci roku již indexy lámaly nová maxima, takže kdo neprodal v panice, vydělává. Existují i čistě nemovitostní ETF, je jich celá řada a prakticky na cokoliv. Pokud se toho bojíte nebo nevíte jak, můžete využít služeb Indigo Patria nebo Portu, které najdete i v bankovnictví Air bank. Jednoduché aplikace, kde jen posíláte peníze a oni investují za vás. Riziko je slušně rozložené do více odvětví, navíc si můžete nastavit vlastní riziko, kde budete mít zastoupení část ve fondech, zato nižší zisk. Já mám jen na zkoušku to indigo, kde mám vysoké riziko a zatím to dělá okolo 2% měsíčně, takže slušný výnos. Jinak si investuju sám, ale ty ETF můžou být slušný doplněk.
karlik*
hodnocení

Tak to vypadá,že od nemovitostí ustoupíme a budeme hledat něco jiného.
Ono se to dobře píše,když do těch ETF vidíte. My ty fondy vůbec neznáme a nevíme jak na to aby děti o ty finance hlavně nepřišly.
To bychom to museli sami danit nebo by to danila přímo ta společnost?
Já už jsem to tady popisoval. Jestli si ty ETF koupíte sám přes brokera, třeba fio, a budete držet déle než tři roky, pak se zisk z prodeje nedaní. Dividendy z těch fondů už přijdou zdaněné. Taky můžete koupit ETF reinvestiční, takový dividendy nevyplácí, ale investuje zpět do sebe. Dle mého je tohle lepší řešení, člověk nepřijde o 15ti procentní zdanění. Jestli využijete služeb indiga, tam to máte úplně bez práce, ale berou si 1% ročně a jelikož aktivně řídí portfolio, vytváří zisk a ten musíte poté zdanit. Nejjednodušší řešení je to osobně zkusit, registrace do Indigo nebo Portu trvá pár minut a stačí, když tam pošlete jen stovku. Pak můžete sledovat, jaké ETF vám koupili a jak se to zhodnocuje nebo propadá. Propady můžete využít na další levnější nákupy. Nevím jak teď, ale když jsem to zakládal, dávali ještě 500 odměna.

notatall
hodnocení

0x

za 1mil. koupit BTC (bitcoin) a je vystaráno deti si budou v dospelosti zit jak kralove

karlik*
hodnocení

Tomuto už vůbec nerozumíme.
Jakou máte zkušenost vy?

Velice důrazně varuji před jakýmikoli investicemi do jakýchkoli fondů, akcií nebo bitcoinů. Jsou to investice velice rizikové, u kterých nemáte zaručenou ani návratnost vkladu. Podle toho, co o sobě píšete, je to pro vás naprosto nevhodné.

U toho bitcoinu bych pochopil, že nemá žádnou vnitřní hodnotu a je to buď anebo. Ale ukažte mi akcii nebo ETF fond třeba na desetiletem grafu na kterém jste prodělal nebo jste mohl prodělat.
karlik*
hodnocení

Tak a jsem tam, kde jsem byl.
Nevím kam to uložit do bezpečí

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]