Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je potřeba vytrhnout zub moudrosti?

Od: madisson odpovědí: 11 změna:
Dobrý den,
před nedávnem se mi začal klubat zub moudrosti a už se prořezal kousíček skrz dáseň. Zatím mě to nijak moc nebolí, jen prostě cítím, že se prořezává. Jsem momentálně v zahraničí a jít tady k doktorovi je absolutně to poslední, co bych chtěla zažít. Budu tady ještě měsíc a kousek. Jak akutní si myslíte, že klubání osmičky je? Je potřeba ji vždy vytrhnout? Mám z toho docela obavy, zvlášť tady uprostřed úplně ničeho. Díky za rady!

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

danecek*
hodnocení

4x

Já sice nejsem zubař, ale proč trhat zub, který je tam, kde má být? Když ti naroste správně, což asi jo, tak ti bude sloužit mnoho desítek let, až do smrti.

hodnocení

4x

Klídek, někdo má zuby navěky, jiný nikoliv. Nic neřešte a při preventivní prohlídce Vám zubař vše řekne, až to uvidí.

hodnocení

3x

Osmička se zpravidla trhá proto, že naroste už špatná... Tak pokud naroste v pohodě, tak jí budete mít a když nebude ve správné kondici tak půjde ven. Ale to může být také období několika let. Mámu dospělému synovii rostly až teď a tak blbě, )že mu vytlačovaly normální zuby a tak mu nadvakrát (2+2 zuby) na zubní chirurgii zuby vytrhly... Ale to už byl docala nepříjemný zákrok v kombinaci s neschopenkou...

liska5
hodnocení

3x

O jednu osmičku jsem přišla na dovolené ve 35 letech. Zjevný kaz na ní nebyl, jen bolela. Můj zubař by ji zachraňoval, ale slovenský zubař se s tím nepáral. Se třema osmičkama jsem žila a kousala do 71 let. Pak na jedné stále nedržela plomba a už neměla protizub, tak šla ven. Teď mám jen ty dvě vpravo.

Pokud jsou osmičky zdravé a koušou, tak si je zachovejte. Zubů bude ubývat a kousat je třeba.

hodnocení

2x

Pokud nebolí jiné zuby, snad nic nehoří. U osmiček je problém, když se nevejdou a tlačí na ostatní zuby nebo rostou mimo řadu (mně horní vyrostly vykloněné o 60 stupňů ven - a byly tam tak desítky let). Krom toho - osmičky mívají mizernou sklovinu a někdy se zkazí ještě než vyrostou. Ale měsíc roli hrát nebude ..

hodnocení

2x
Pokud tomu zubu nic není tak proč ho trhat? Je mě dost přes padesát a jen jednu osmičku mám vytrženou.

hodnocení

2x

dvě osmičky mi tlačily na ostatní zuby, byly křivé a ostatní zuby se mi pak mohly více křížit než teď - proto šly ven. Jenda mi vybouchla zánětem ještě schovaná. No a poslední si nechávám, protože mi pomáhá - vpodstatě mi zpevňuje most 5-7. Když jsem ale požádal doktora o plombu na osmičce, strašně se divil a chtěl to vyhodit ven... nakonec mi tam trochu amalgánu v rámci proklientství dal.

jbcgh
hodnocení

2x
Osmička může růst roky. Pokud vyroste rovně, není důvod ji trhat. Trhá se pokud roste kolmo nebo pokud je neopravitelne zkažená.

hodnocení

1x

A co je na tom akutního? Stejným způsobem se vám přece klubaly všechny zuby, ne? Poklube se ještě měsíce. Až se vrátíte, skočte k zubaři a nechte si udělat rentgen, ať zjistí, v jaké fázi jsou ostatní moudráky a jestli nepřekáží sedmičkám.

gordon
hodnocení

0x

spatně se čistí/rostou, casto utlačují ostatni, kazí se, clovek stene radeji používá přední, zpusobuji bolesti...pryc s nimi.

Zuby moudrosti dělávají neplechu, ale pokud jsou v pořádku, není důvod se jich zbavovat.

To si jako necháte vytrhat zdravé zuby jen proto, že si je při své (ne)šikovnosti nedokážete vyčistit *sok*?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]