Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hypotéka na nemovitost

Od: oprt odpovědí: 4 změna:
Zdravím.
Mám otazku. Plánují koupit nemovitost za cenu 5 mio ve 2,5 tisicovem městě co se obyvatel týká. Jedna se o objekt, kde je bar a restaurace, spousta skladu, byt 4+1 a velká garáž. Cena je opravdu dobra, je to půl hodiny od Prahy. Nemovitost je ve skvělém stavu a vydupal jsem si skvělou cenu. Nicméně to chci brat na úvěr. Ale někdo mi říkal, ze pokud plocha komerčních prostor převyšuje plochu obytných prostor tak už se jedna o podnikatelský úvěr, je to tak? Pokud ano, je to naprd, protože podnikatelský úvěry jsou drahé a splatnost je cca 10 let.
Napadla mě varianta. Jelikož je to docela dobre rozdělené, ze levá část jsou komerční prostory a práva část je obytná s garazema. Ta varianta je taková, ze by se to rozdělilo na dvě části - na komerční a obytné. S tím, ze by se cena rozdělila například 4 mio za obytnou a 1 mio za komerční (aby ten podnikatelský úvěr nebyl tak vysoký). Myslíte, ze to je reálné a co je vše k tomu potřeba? Díky.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lee*
hodnocení

5x
Nejsem si jistá, jestli by to rozdělení vůbec šlo. Objekt má číslo popisné a jako takový může být buď rodinný dům, bytový dům a nebo objekt občanské vybavenosti. Což asi bude zrovna ten váš případ - víc než 50% jsou nebytové prostory. Pokud je to nějak uspořádané že jedna část je obytná a druhá komerční a má to třeba i 2 vchody šlo by požádat o rekolaudaci a rozdělit to na 2 objekty s rozdílnými popisnými čísly.
Ten váš nápad s vydělením bytu a jeho prodej třeba za 4 mil má pak ale tu trhlinu, že při financování HÚ musí i odhadce dojít k názoru, že ten byt má hodnotu 4 mega, aby jím bylo možné ručit. Což nevím jestli by bylo splněno. Každopádně bych se obrátila na katastr, zda vám poradí kudy do toho, určitě to není zcela běžný krok. Zádrhel vidím i v tom že celou věc by musel řešit současný majitel a zda bude mít chuť do toho jít - pokud je to tak výhodná cena jistě za ní najde i někoho, s kým tolik komplikací mít nebude...
Takto vám to HÚ neprojde. HÚ je produkt na bydlení a to objekt občanské vybavenosti není

hodnocení

0x

Na vasom mieste si urobim dokladnu kalkulaciu, ci ten objekt na seba zarobi (splatka uveru + zisk).

hodnocení

0x

Chce to obejít banky a zeptat se, jestli by takovou variantu umožnily. Myslím, že ne,

jirib
hodnocení

0x
Banka bude chtít nejdříve odhad...pokuď dokážete hejbat s milionem sem a tam,tak to klobouk dolů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]