Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Práce při invalidnim důchodu

Od: lumicb odpovědí: 22 změna:
Dobrý den,chci se zeptat mám invalidní důchod 3.stupen je možné se nechat normálně zaměstnat na plný úvazek?Je nějak omezen výdělek?Děkuji za odpověď

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x
Výdělek je omezen Vaším zdravotním stavem. Při 3. stupni se výdělečná činnost nepředpokládá a může Vám být pak odebrán.

hodnocení

7x

Jako mít přiznám plny invadni důchod a chtí při něm pracovat jako dřív, to už o něčem svědčí. Invalidní důchod vám byl přiznám, protože vám práce činí potíže. Pokud chcete pracovat jako dřív, nepatří vám invalidní důchod.

"Zákoník práce nezakazuje pracovat při 3. stupni invalidního důchodu. Ale při další posudkové komisi bude přihlíženo mimo zdravotního stavu také k dodržování pracovního potenciálu, který je menší než 30%, protože 3. stupeň je hodnocen jako 70% poklesu výdělečné schopnosti při daném onemocnění a profesi. Tedy pokud nemocný předpokládá, že jeho zdravotní potíže budou trvat, měl by dodržet tento zbytkový pracovní potenciál a pracovat na méně než 3 hod denně."

lumicb
hodnocení

Zkuste žít z 10tis měsíčně...byl sem zedník to už samozřejmě vykonávat nemohu ale dle lékaře mohu vykonávat například práci řidiče na plný úvazek

To si představit opravdu neumím a soucítím s vámi. Já jsem to nemyslela zle, spíš abyste o ten invalidní nepřišel.

inspa*

@lumicb - to je sice smutné, ale jestliže můžete na 100% vykonávat jinou práci než zedník, pak máte takový invalidní důchod neoprávněně!

amfr

Záleží na typu zdravotní potíže. Na něco potřebujete nohy, na něco dech. Ale něco třeba i málo je OK, tak proč nezkusit práci? Důchod nemá cenu závidět, prisámbačkupridrevenomkríži!

lumicb
hodnocení

inspa: Tak takový jako jste Vy mám nejradši! věřte že bych raději žádný důchod neměl a chodil do práce...doufejte že Vas žádné onemocnění a důchod v životě nečeká,není o co stát.Temer každý invalidní důchodce si přivydělává nebo je zaměstnán,podle vás ma tedy 90 procent lidí důchod neoprávněně?
Mají ID částečni, kde je přivýdělek doporučený.
inspa*

@lumicb - ja mam zas nejradsi podvodniky, co si zaridi plny invalidni duchod, ackoli jsou schopni pracovat. Ale ono je lepsi parazitovat na danich ostatnich lidi,ze?

hodnocení

3x
Dobrý den, opravdu si troufnete v plném ID na plný úvazek? Je to zvláštní, plný ID se přiznává opravdu těžce nemocným a hendikepovanym lidem. Když nemůžete vykonávat práci zedníka, tak jste si mohl najít práci o které uvažujete teď. Nijak nezlehcuji váš zdravotní stav, ale ID máte proto, že nemůžete pracovat jako zdravý. Neříkám si přivydělat, chtít plný úvazek k plnému ID se mi jeví jako kalkul.

hodnocení

2x

Dobrý den. Možné to je, ale Vaše pracovní pozice by měla odpovídat Vašemu zdravotnímu stavu. Jinak Vám může posudková komise stupeň invalidity snížit. Výše výdělku omezena není.

lumicb
hodnocení

Takže se mohu nechat normálně zaměstnat na plný úvazek?Samozřejmě práci kterou sem dělal než sem onemocněl zatím vykonávat nemohu,dělal sem zedníka,ale můžu například dělat práci řidiče nebo jakoukoliv jinou práci která není úplně fizicky náročná.

U posudkové komise jste dostal tzv. pracovní rekomandaci, tedy výčet prací, které nesmíte dělat?

lumicb
hodnocení

Ne ne nic takového sem nedostal.

id
hodnocení

2x

Peníze jsou třeba, ale nepracujte na plný úvazek. Do roka vám ID sníží nebo odeberou úplně. Přivydělejte si čímkoliv, ale ne na smlouvu, ale na dohodu do limitu, kdy se neodvádí soc. pojištění, tudíž sociálka nemá přehled o vašem přivýdělku.

Hranice příjmů u pracovních dohod

Dohoda o pracovní činnost (DPČ) - do 3 499 Kč hrubého měsíčně

Dohoda o provedení práce (DPP) - do 10 000 Kč hrubého měsíčně

amfr
20.08.21 13:56

*palec2**palec2**palec2**palec**palec**palec*

id

Díky a přidám něco z praxe. Odhaduji tazatele na operaci zad = zedník. Znám takové pány 3, všichni dostali po operaci 3. stupeň na rok.

První a druhý pán dělali na zkrácené úvazky na smlouvu. Prvnímu byl po roce snížen ID na 1. stupeň, druhému ID odebrali úplně, Třetí pán dělal u dvou zaměstnavatelů na dohodu a má důchod dodnes. Ovšem po roce na komisi tvrdil, že nepracuje.

jericho

ID: a ty částky jsou jisté? Mám taky inv. důchod, ale pár korun navíc by se opravdu hodilo tak hledám nějaké krátké brigády, ale bojím se odebrání.

id

Částky jsou platné pro tento rok. Příští rok je třeba se informovat, nikdo nevíme co bude.

jericho

Děkuji za info. A můžu se zeptat kde ty částky hledáte? Já jsem se snažil něco najít a nějak jsem nepochodil. Mám 3. id a právě jsem našel práci ostrahu na dpp tak abych věděl jestli a jak můžu pracovat. Z inv. důchodu se moc vyžít nedá a to ani v té trojce.

hodnocení

1x

A nemáte nárok na nějaký příspěvek na ošetřování? Známá měla manžela nemohoucího v plném inv. důchodu/ ten ale potřeboval ošetřování 24 hod. denně, již zemřel /, a pobírala na něj navíc dost slušnou částku. Znám několik lidí, kterým by invalidní důchod patřil, ale místo důchodu chodí do práce a mají normální plat. Pokud máte možnost být zaměstnaný na plný úvazek, je inv. důchod nutný? Vím, že jste omezerný pouze svým zdravotním stavem, ale jak budete řešit ataky nemoci? Budete vždycky na nemocenské? To bude případný zaměstnavatel nadšený,vždycky shánět záskok. nebylo by lepší pracovat jako OSVČ? Tam si můžete určovat pracovní dobu, jak vám bude vyhovovat a jak se budete cítit. Ono sedět třeba celý den za volantem a třeba vykládat zboží taky není nic lehkého. Dobře si to rozmyslete, co by vám a případnému zaměstnavateli vyhovovalo, ale tohle se mi moc nelíbí.

amfr
hodnocení

0x

Prohlédneme-li inzeráty třeba v Metru, o invalidní důchodce se tam přímo perou. Pro zaměstavatele plyne nějaká výhoda. Práce v hlídacích agenturách, v recepcích habaděj. Také školník mi padl do oka. Na co vám fyzička stačí. Výdělěk je omezený u prací na dohodu nebo tak, tuším.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]