Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zdanění dividend po změně bydliště

Od: janmalik odpovědí: 3 změna:

Dobrý den.

Již několik let investuji do ETF a odvádím z toho daně. Do několika měsíců se přestěhuji do Německa (natrvalo), kam si tedy změním své bydliště. Pojištění, banku a já nevím co všechno budu mít taky v Německu. Budu dividendy danit v Německu nebo spadám pořád pod ČR? (Pokud v Německu, jak bych to udělal, kdybych se přestěhoval třeba v září - to by znamenalo, že v ČR zdaním období od jara do září a v Německu od září do nového danění?)

Děkuji.

Honza

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

janmalik
hodnocení

Edit: odváděním daní samozřejmě myslím podávání daňového přiznání.
Edit 2: ETF jsou zahraniční.

hodnocení

0x

Předpokládám, že tam budete pracovat, danit práci, odvádět sociální a zdravotní pojištění. Takže budete daňový rezident v Německu. To znamená, že v Německu budete danit všechny příjmy, ať už jsou odkudkoliv na světě. Jak to udělát, když tam nebudete celý rok, to nevím; na to by mohla znát odpověď daňová účetní.

hodnocení

0x
Dividendy z ETF fondů chodí již zdaněné, takže není třeba je po druhé danit. Výjimkou je Irsko, kde je daň 0%. Jestli investujete dlouhodobě, je lépe nenakupovat dividendove distribuční ETF, ale akumulační ETF, které dividendu nevyplácí, ale reinvestuje ji přímo do sebe, takže hodnota ETF roste a vy nic nedaníte. Jinak v Německu je daň 26,375% a je otázka, jak to Němci řeší, protože daň např z US je 15%. To by vám měl poradit broker v Německu, jestli je třeba dodanit rozdíl. Mně chodí divi z ETF již zdaněné, jak EU, tak US. Divi z akcií cz i US mám již taky zdaněné a nic zvlášť nedaním, jelikož ČR má podepsanou dohodu s US o zamezení dvojího zdanění a u brokera mám podepsaný formulář W8 a sazba je stejná 15%. Jak to má Německo opravdu nevím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]