Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Návrh tykání vzhledem k pozici nikoliv sociální, ale profesní

Od: tykanivsvykani odpovědí: 8 změna:

Zdravím všechny, potýkám se s dilema, jak naložit s tímto problémem... Právě jsem začal pracovat s člověkem kterého již nějakou dobu znám, nicméně je o necelých 20 let starší a tedy mu vykám, jelikož mi z jeho strany tykání nabídnuto nebylo. On mi týká a toleruji to, nemám důvod proč ne. Ovšem nyní spolu máme pracovat a zvažují navrhnutí již zmíněného tykání z mé pozice. Kultura společnosti je velice přátelská a tykáme si tady všichni, což je důvod proč toto zvažuji, nicméně se ve mně bije aspekt společenské etikety s firemní kulturou. Ten člověk s tím na 90% nebude mít problém, je dost možné že mi to navrhne v průběhu času on sam. Moje pozice je také přímo nad ním, což ovšem hned neznamená, že na to mám nějaké právo. Jen ta práce je poté příjemnější.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

13x

Já bych počkal až na jeho návrh na tykání.

hodnocení

3x
Přeci to sám píšeš- tykají si všichni. Tak proč nad tím přemýšlíš? U nás si mimo vedení taky většina tyká a pokud mi starší tyká tak mu tykám taky. Naopak když mladší než jsem já mi začal vydat tak jsme si to vyříkali a týkají jsme si. Takže tvůj kolega by měl být iniciativní a měl ti říct abys mu tykal. Já na tvém místě bych začal tykat a bylo by to, pokud by měl problém tak jsi přistoupil na jeho návrh...

tabletka*
hodnocení

2x

Pokud jste dospělý a on vám tyká, zatímco vy jemu vykáte, společenská etiketa je mu zjevně ukradená (tohle se zkrátka nedělá) a klidně mu oznamte, že jste rád, že spolu pracujete a budete si nadále tykat.

Souhlasím. Ale taky je plno lidí kteří budou tykat, ale jak ten druhý začně tykat také tak se začnou čertit...

Ono je možné, že je ze starší generace, kde se bralo za samozřejmé že si spolupracovníci tykají. Dneska mladí menežeři zavádějí nová pravidla a etiku a sice že si i spolupracovníci vykají. Pak mám takové chuť poslat do ...

asd1
hodnocení

2x

Pokud ti on tyká tak už ti tykání navrhnul. Naopak, ty mu vykáš a on na to s. a klidně ti tyká jako bys byl malej školáček...

kami123
hodnocení

2x

Navrhuji to zjistit touto rafinovanou otázkou: Můžu vám tykat?

Problém je akorát ostych.

hodnocení

1x

Pokud ti tyká bez toho, aniž by ti tykání navrhnul, zkus mu tyknout "jakoby" omylem. Třeba: "Podáš mi prosím hasák? Promiňte, to byl omyl". Možná zareaguje tak, že přistoupí na to, aby si mu také tykal. A možná že ne.

*pivo*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]