Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak si najít práci se špatným příjmením?

Od: jimmy odpovědí: 19 změna:
Dobrý den,
vystudoval jsem střední průmyslovou školu s maturitou (obor strojírenství).
Jenže problém je ten, že mám špatné příjmení, které mají většinou Romové (příjmení začíná na písmeno G, nechci ho uvádět) a v tom je ten problém.. Stačí to napsat do Google a hned vám tam vyjedou, když to řeknu prostě hnusně cigáni. Řeknou si že jsem prostě nějaký cigán, no víte, co myslím... (prosím, nebrat jako rasizmus nebo jako nadávku). Avšak já žádný Rom nejsem, ani tak nevypadám.. Jsem prostě normální kluk, který má romské příjmení... Psal jsem a volal do desítek firem, které mají i na webových stránkách VOLNÉ POZICE, avšak vždy když volám a představím se, tak žádnou volnou nemají.. To samé i třeba přes email, kouknu se na jejich webové stránky a vidím, že tam mají třeba pět volných pozic v oboru strojírenství, avšak mě vždy napíšou, že žádné volné pozice nemají.. Jak ale píši, psal jsem a volal do desítek firem a všude jsem dostal jen negativní zprávu, že prostě žádnou volnou pozici nemají. (samozřejmě se zajímám o takové práce, kde mám nějaké zkušenosti, které ty firmy chtějí)
Zkoušel jsem i napsat do pár firem, akorát za jiné příjmení a ihned by se nějaké místo ve firmě našlo..
Jak si mám tedy najít nějakou lepší práci, když firmy koukají i na příjmení?
Děkuji a přeji všem hezký den.. :)

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Buďte v klidu...a zajděte do těch firem raději osobně.

Znal jsem jednu paní, která pracovala jako referentka odbytu (tedy telefon neustále na uchu) a víte jak se jmenovala? Píčová...

Chudák její manžel *smich* . Já znám pro změnu paní Kakáčovou :-D

@m123: Manžel je relativně v pohodě, mužský tvar příjmení je Píč (tedy doufám *ee*, u té kterou jsem znal já to tak bylo).

Počeštěné německé Pietsch :)

cutora
hodnocení

3x

Posílat životopis s fotografií, nebo se jít zeptat osobně přímo na osobní oddělení, bez telefonického představení.

Obejít, kontaktovat svoje kamarády ze školy a jít přes ně, prostě Vás znají, tak doporučí.

hodnocení

3x

Pracuji hodně let rukama u železa ve větší firmě, lidí co něco umí je stále málo.

Vlastně učím nové lidi řemeslo, kuchaře, číšníky prostě kdo má chuť pracovat rukama a poznám za pár hodin schopnosti nového člověka.

Takže sepsat životopis, vytisknout si ho x krát pro x firem kam se půjdete zeptat na práci a osobně se dostavit do Vámi vybraných firem. Životopis jim tam nechat.

Tam pokud budou mít zájem o lidi z oboru Vám zaručuji, že jméno jim bude úplně jedno. Zeptají se Vás na pár technických věci, projdete nějaký technický výkres a dostanete nástup ve zkušební době. V ten okamžik je jen na Vás jak se "prodáte".

hm*
hodnocení

2x

Asi nejsprávnější - zajdi tam osobně. Dopředu jim nic nepiš ani nevolej.

Jinak, možná jen na zkoušku - piš s tím jiným příjmením. A až si tě pozvou, tak teprv tam se jim představ s patřičným vysvětlením. Ale počítej s tím, že se můžou naštvat. Ale zas nic horšího, než že tě nevezmou, se asi nestane.

kami123
hodnocení

2x

Holt je to trochu handikap no, někteří lidé na to bohužel hledí. Horší to mají slušní romové, kteří chtějí najít slušnou práci.

Zkus jim hned při telefonátu slušně sdělit a i při osobním jednání, přesně to co zde píšeš ve svém dotazu.

Je to trapné, ale může to pomoct.

Co to je "slušní romové"? takové neznám-znám cikány Ti jsou slušní a oslovení RÓM berou jako osobní urážku ,protože bez keců normálně pracuji a žijí.

tabletka*
hodnocení

2x

Používat jiné příjmení nedoporučuji. Spíš k životopisu přiložit fotku a příjmení nepsat do textu doprovodného mailu. Nebo se nechat přejmenovat, pokud se bojíte, že s tím budete mít v práci problémy, ty neskončí jen přijetím do práce. Ale budete si muset vymyslet jiný důvod než "zní to romsky".

pp
hodnocení

2x

Tak do životopisu zanést, že jste české národnosti, poslat foto nebo zajít se zeptat přímo osobně. Vychválit se, co vše znáte. Radši telefonicky nic nevyřizovat, když mají takové reakce.

hodnocení

2x

A co si na matrice za poplatek příjmení změnit? Myslím, že to jde.

hodnocení

2x
Možná to není ani o jménu, ale třeba o praxi. Syn když ve své době sháněl práci tak psal a pisilal životopisy x krát, ale až na výjimku ani nikdo neodpověděl...

Přesně mně ani moji na e-maily NIKDY a NIKDO neodpověděl, a to i přesto, že mám dlouholetou praxi ve svém oboru. VŽDY jsem uspěl pouze při OSOBNÍM jednání!

hodnocení

2x

Vy se jmenujete Gottwald? Z pohledu někoho to asi může být nejhorší příjmení co mi na G Google naleznul!

jen*
Zkuste nedávat svoji prostoduchost tolik najevo ;)

Tak proč Jene dáváš tu svoji prostoduchost tak najevo?!

joudic*
hodnocení

2x
zmena prijmeni stoji 1000Kc a nake drobne za vymenu dokladu

liska5
hodnocení

0x

Já myslím, že změna příjmení je možná a v tomhle případě pochopitelná. Změnila bych jen jedno písmenko, případně jedno ubrala či přidala. Pohrajte si s písmenky a pak si změnu nechte udělat. Nebo si vezměte příjmení po matce, jako hudebník Ondřej Gregor Brzobohatý. A pro zajímavost předek primáře Pirka byl Pik.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]