Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nelíbí se mi chování mého syna

Od: minidong odpovědí: 16 změna:

Dobrý den, omlouvám se pokud je tohle ve špatný poradě, ale poslední dobou mám problém se svým synem. Do nedávna to byl hodný kluk, učil se dobře, sportoval, choval se hezky atd. Ale poslední dobou mám pocit, jako by se úpně změnil. Asi se chytl nějaký blbý party a s tou aktuálně chodí pít alkohol, kouřit a kdo ví co ještě...já vím, že v dnešní době je tohle trend, ale mně se to opravdu nelíbí. Minulý týden jsem se šel proběhnout večer do parku a viděl jsem ho sedět na lavičce s jeho (předpokládám) kámoši, jak popíjí tvrdý alkohol a kouří a do toho byli úpně hlasití (není to jen jedinný případ, už několikát jsem ho načapal při vstupu do domu, jak z něho táhne chlast nebo smrad po kouři, taky jsem našel flašky tvrdého alkoholu pod jeho postelí) . Nechtěl jsem synovi udělat ostudu, tak jsem za nimi nešel, ale chvíli jsem je pozoroval a na pár vteřin jsem nedokázal uvěřit, že mezi nimi je můj syn. Už jsem s ním o tom mluvil, ale on mi říkal, at ho nechám na pokoji, že je to jeho život a že si s ním bude nakládat dle svého. Ještě před rokem to byl takový hodný, chytrý kluk, který sportoval, ted sportu zanechal a chodí chlastat do parku + se ještě se mnou odmítá o čemkoliv bavit.

Kdybyste byli v mí kůži, co byste dělali?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pp
hodnocení

6x

Jako rodič jste dělal co jste mohl, zmlátit ho nemůžete i tak by to bylo ještě horší, ale dal jste mu ponaučení. Jeho chyba, že se chová pořád stejně, ale zase pro vás nervy. Má ale pravdu - jeho život a ten už je teď ve srabu. Pomoci jste chtěl, ale on se toho "svého života" asi nevzdá. Váš domácí, možná luxusní servis, mu ale jinak vyhovuje. Tak když jeho život, tak se vším všudy. Studovat asi nepůjde, tak v 18,19 nazdar. Lezu ti na nervy, najdi si práci, žij si svůj život na vlastní pěst. Upozornit pána na to..

minidong
16.08.21 09:51
hodnocení

Děkuji.

jenda22
hodnocení

3x
Cekate neco jineho v zaplave negativ? Bydleni nedostupne, ceny presahuji prijmy a do toho 24 hodin jen vakcina a ani jedna pozitivni zprava pro budoucnost.. Take vidim apatii mladych ale nase vina to neni. Je to zpusob vedeni statu celosvetove. Lidstvo musi vymrit. V zajmu opatreni pro preziti.
minidong
hodnocení

Moc nechápu, co má tohle společného s nedostuposti bydlení a ceny atd., když ho stále živím já a zatím se o tyto věci nemusí starat. Navíc s covidem si myslím, že tohle téma nemá moc společneho, protože jsem viděl i tyhle podobné skupiny teenagerů před covidem.

lee*
hodnocení

2x
Nemyslím si, že je to "trend dnešní doby". Vy jste v jeho věku byl jiný? Mému partnerovi je 45, ve 14 šel na vojenskou školu, děla se tam hrozná zvěrstva z toho co vypráví :-D Chlastali co mohli. Když v 18-19 nastoupil do první práce tak ráno chodil do zaměstnání s flaškou rumu. Vzpomíná na doby, kdy už jako nevoják v nějakých 25 přijeli večer z montáží, s kámošema šli do hospody kde docela dost chlastali, třeba ve 4 ráno to zalomili ve škodovce u zaměstnání a v 6 vlezli do auta a jelo se makat. Tohle já třeba nepamatuju (je mi 30) ale z téhle generace okolo r. 1975 slýchám podobné historky často. Chlastalo se o stošest. Já si třeba takové věci ani neumím představit. Nechápu, jak dokázali fungovat. Ale ze všech jsou dnes slušní chlapi s nějakou kariérou. Holt to byla nějaká fáze života. Za sebe můžu říct, že ani já jako děvče jsem nebyla svatá. První cigarety jsme si s holkama koupily asi ve 13. Okolo 15 jsme chodili na pivo a na školní akce tahaly krabicák. Od 16 se běžně chodilo na diskotéky kde se pilo, někteří tedy i docela dost. Opět můžu říct, že z nás vyrostli celkem slušní lidé.
Myslím, že můžete jen doufat, že jste jej slušně vychovali. Zákazy nic neřeší. A že dělají bordel v parku - kam mají jít? My šli aspoň na tu dýzu, ale kam se mají schovat oni?
minindong

Tak z doby, kdy jsem byl teenager si pamatuji, že jsem znal lidi v mém věku, co dělali něco podobného. Ale to nemění nic na tom, že se mi tohle nelíbí. Já jsem s kámošema tohle například nikdy nedělal, neříkám, že jsem byl úplně zlatý, ale já jsem s kámošema maximálně zašel jednou týdně na 1-2 piva do hospody a ne, že jsme si sedli na lavičku v parku a tam popíjeli slivku/vodku nebo kouřili a potom se tam ještě vyblili na zem, to mi příjde až moc přehnané.

tabletka*
hodnocení

1x

Kluci okolo sedmnácti let (ale vlastně holky také) dělají různé skopičiny a nemyslím, že je dobré je nějak "odstřihávat", nedávat jim kapesné či je zamykat doma. Pokud rodiče něco nezpackají a dítě má dobrý základ ve výchově, brzo z toho tzv. vyroste a bude zas v pohodě.

hodnocení

1x

V zájmu vašeho zdraví bych doporučila pořídit si psa a chodit s ním hodně ven. Nemusí být velký, ale budete mít s ním dost starostí a nebudete se soustředit na syna. Vím o čem píšu. Jeden syn jako váš v 15 letech úplně obrátil, přestal se učit, přestal sportovat, začal kouřit a pít, no děs. Do té doby bezproblémový kluk . V 19 odešel z domu, oženil se - sice se později rozvedli, ale děti neměli, tak to nebyl problém- naštěstí chodil do práce, ale peníze jim začaly chybět - bydlení, jídlo a ostatní - postupně přestal tolik pít a kouřit, chodit po hospodách, udělal si maturitu a zase to je ten normální zodpovědný syn. Pokud má dobrý základ, tak se z toho dostane a budete jednou vzpomínat, co jste si s ním užili.

minidong
hodnocení

Moc děkuji a to s tím psem je dobrý nápad.

hodnocení

0x

Dobrý den. Kolik je synovi let? Pokud je již zletilý a odmítá s Vámi komunikovat, nic moc s ním již nepořídíte. Jen mu snad nedávat kapesné, aby si neměl zač kupoval alkohol a cigarety..Pokud ještě není zletilý, tam by snad nějaká tvrdší důslednost ze strany rodiče zafungovat ještě mohla.

doplněno 16.08.21 00:24:

To je hloupý věk, vzdorovitý atd..Zkuste ho více zaměstnávat (brigáda, pomoc v domácnosti atd.) A bez kapesného. Snad se zase srovná a toto období ho přejde. Holt musíte trochu ve výchově přitvrdit.

minidong
hodnocení

Dobrý den, děkuji za odpověď. Je mu 17 let.
kami123

Kapesné bych úplně nezavrhl, aby nebyl motivovaný shánět peníze jinak. Ale nastavil podmínky spíše tak, aby si jej regulérně vydělal.

Jinak souhlasím.

minidong
hodnocení

Kapesné jsem mu už zrušil, ale situace se nezměnila, protože předpokládám, že se na alkohol a tyto věci vždy složí s jeho partou + ještě si toto léto našel brigádu, takže ztrhnutí kapesného moc nepomáhá.
kami123

Rozhodně ale nedoporučuji nic zakazovat. Asi víte proč..

Berte to tak, že od teď už si žije vlastním životem a držte mu palce, ať se mu daří. alkohol atd není v tomto věku zas nic hrozného, bohužel více to záleží na jeho "kamarádech", které si najde.

hodnocení

0x

To je prostě puberta. Jen nepřišla v 13, ale až v 17.

rajskyprotlak
hodnocení

0x

Rozumím vaší situaci tak, že vám snad momentálně ani tolik nevadí, že syn pije, kouří, vede divný život, ale máte strach z představy, že se vám odcizuje, že do svého života vpouští cosi, co mu momentálně vyhovuje, ale co vám způsobuje strach, že už se s ním možná nikdy nebudete moct domluvit a co vám ho nadobro vezme, že už to nikdy nebude on. Je to těžké, chápu, ale cestu bych možná viděl přes jeho bývalé zájmy, že se ho pokusíte znovu vtáhnout k tomu, co měl rád. Jestliže to byl sport, tak možná ho vybídnout, ať si jde s vámi zasportovat. Určitě to ze začátku odmítne, ale třeba za nějaký čas sám uzná, že by to mohl zase zkusit. Zkrátka nenásilně ho odtáhnout od party a nabídnout mu něco, na co se chytí. Výsledek je ovšem nejistý. :( Dalším momentem, kdy můžete využít situace a trochu ho navést do bývalých kolejí, je začátek školního roku, bude si muset vytvořit nějaký řád a v tom byste mohli možná nastavit trochu pravidla. No a pak je tu třetí možnost - dívka. Ta by ho mohla z této party odtáhnout. No jo, ale on si ji nejspíš bude hledat v podobném prostředí, což by byla pro vás asi taky dost rána. Přeji spousty trpělivosti, ale jak už tu psali jiní, musíte doufat, že to dobré, co jste do něj vložili, zase nějak vypluje na povrch. To je pro vás v této chvíli ovšem asi jen slabá útěcha.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]