Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou plombu? Amalgam nebo bílou?

Od: fram odpovědí: 22 změna:

Která plomba je do dolní stoličky vedle špičákuv lepší: Tadiční amalgam na pojišťovnu nebo "bílá" hmota vytvrzovaná "světýlkem" za 1000 Kč? Pani zubní to nechává na mně...

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Jednoznačně "bílá". Amalgámům odzvonilo. Záleží na šikovnosti zubaře, ale i kompozitní výplň může vydržet 30 let. A pokud nevydrží, tak už je to stejně na korunku.

72mona
hodnocení

2x

Pokud se chcete řídit estetikou, rozhodně bílá. Ale pokud vím, déle by měla vydržet (za předpokladu dobře odvedené práce a vaší prevence) amalgámová. Některé plomby mám přes třicet let staré - amalgámové. M.

Amalgám vydrží i 60 let - zkušenost mojí kamarádky - zubní sestřičky. Škoda, že někdo nevynalezl bílý amalgám.

hodnocení

2x

Já bych byla pro bílou. Mmch. 1000 kč je super cena. To já platím mnohem víc.

Záleží na materiálu bílé plomby.

Spíš na velikosti. Za 1000 Kč to musí být pidikazík nebo je paní doktorka opravdu z hodně levného kraje.

pb®
hodnocení

1x

Vedle špičáku není stolička, ale zub třenový. 4 a 5. Stoličky jsou až 6, 7, 8. Pokud by zub hned za špičákem byla stolička, jednalo by se o chrup mléčný, děti nemají zuby třenové ale za špičákem jsou už stoličky. Jelikož doktorka dává na výběr, jste dospělý člověk se stálým chrupem, protože dětem se už amalgámové plomby nedávají.

Obojí má své pro a proti. U 4 bych volila fotokompozit, přeci jen tyhle zuby jsou ještě vidět při úsměvu a kdo by chtěl ukazovat černý zub. Amalgámové plomby drží v zubu pouze mechanicky, jsou vecpány do vyvrtané dírky. Časem se rozpínají, stříbro v nich působí do jisté míry antisepticky. Malý amalgám moc nedrží, velký může zub roztrhnout. V mléčných zubech moc nedrží, ve stálých stoličkách může být dobře zhotovený amalgám na věky. Já mám svůj první vyvrtaný zub s poctivě ručně míchaným amalgámem z roku 1996. Nikdy nebyla potřeba oprava.

Fotokompozit prý je k zubu nalepen, také vydrží dlouho (jestli čtvrt století, to nevím). Ale musí se fakt dobře udělat, pracovní pole dobře vysušit. Jinak se prý nepřilepí a brzy vypadne. Fotokompozitem se dá dostavit podstatná část zubu.

Osobní zkušenost bohužel nemohu sdělit, zuby mám vyvrtané jen 3, všechny s amalgámem a první vyvrtání bylo i jejich poslední, žádná oprava od té doby nebyla třeba.

fram
hodnocení

Ano, je to zub třenový. Vypadl mi amalgam po X letech, a teď mi zub paní MUDr. složitě léčí. Se dvěma návštěvami, třetí bude ta plomba, kterou si mám vybrat (podle paní MUDr. spíš bílá - ale také musí vydělat, třeba je to jen tím). Na jedné stoličce na druhé straně mám fotokompozit, drží. Jen mám dilema, jestli je amalgám jenom "po staru", estetika mne netrápí, zub není při úsměvu moc vidět - jestli tedy stačí. Amalgám má být na pojišťovnu - tudíž levně. Jestli je to také kvůli "nemožnosti tvarování"? Plomba bude dost veliká, kousek zubu po straně už hybí.

Tak mně bohužel "bílá plomba" zničila zub - šestku, prý proto, že tam byla "moc nacpaná" a při kousání mi během tří měsíců ošetřený zub podélně praskl. Vnitřní půlku MUDra vytrhla i s kořenem a dozdila něčím jako maltou. Z amalgámu se mi to nikdy nestalo, a to mi právě v tomhle zubu vyměnila amalgám za "krásnou" bílou plombu, protože se mi kousíček zubu udrolil, takže byla vhodná příležitost :(

olinl
hodnocení

1x

Volil bych amalgán, mám různě velké amalgámové plomby už přes dvacet let, není s nimi problém. "Zubařka" mi dávala keramiku a dvě ze tří mi vypadly. Keramika by měla být odolnější mechanicky, ale v případě kousíčku na stoličkách potřebuje hlubší díru do zubu (podle vyjádření mé zubní Dr.)

jericho

Já bych teda tam veselej nebyl z amalganu. Sice jsem pro něj kvůli ceně, ale ne vždy je ok. Na sedmičkách mi vydržel asi dva roky a na řezáku dvojce asi půl roku.

Amalgan klidně na zuby kde to není vidět na přední bych volil bílou

krtek6
hodnocení

1x

obecně se říká, že na zuby co jsou vidět jako první tak bílou jinak černou...

Vidět je to přece i vzadu, jakmile otevřete pusu...

hodnocení

0x
Amalgam se nehodí na velké kazy. Přečtěte si něco o způsobu zadelavani amalgamem. Jde o to, že u amalgamu se často musí vyvrtat i části zdravého zubu, proto, aby amalgamova plomba dobře držela, jinak může vypadnout.
Bílá plomba "se svetylkem" - odstraňuje se pouze zkažena část zubu.
Když se stane, že se odlomi malý kousek bílé plomby, není problém doplnit pouze ten malý kousek a dotvarovat.
doplněno 11.08.21 12:21: Fotokompozitni výplň není keramika...to jsou různé materiály. Mám fotokompozini několik let a jsem spokojená. Doporučuji.
doplněno 11.08.21 13:09: Mám více fotokompozitnich plomb a zatím žádný skrytý kaz.
Mám ale šikovného zubaře s mikroskopem.
honzin*

je to hodně zjednodušené. Jak píše pb výše. Amalgam má do jisté míry antiseptické účinky, takže třeba i proto je stále doporučována. Na druhou stranu se zase časem může deformovat a rozlomit zub, když je velká.

Bílá plomba určitě není zdaleka dokonalá. Je tam velké riziko podminovaného kazu... A člověk se o tom dozví až když je zub z velké části rozežraný.

honzin*
Ten skrytý je zákeřně pod plombou, takže se domnívám, že mikroskop nepomůže. Jedině rentgen.

rentgeny mám dělané pravidelně, velké a "malé", žádné kazy kolem bílých plomb a ani pod nimi, po několika letech

Totéž, co píše @honzin, mi řekla moje kámoška zubní sestřička, 30 let praxe.

hodnocení

0x

Při poslední návštěvě u zubařa mi řekl "A tady je muzeum s přehlídkou materiálů za posledních 30 let"

Jinak jsme se bavili i o typu plomb a rozhodně doporučuje amalgánové. Lépe přilnou, snižují riziko dalších kazů a jsou trvanlivější - jak už kolegové píší, nevypande to jako keramická "na míru".

Amalgám může vypadnout úplně stejně. Je v zubu jen mechanicky zaklíněný. Většinou se kousne do něčeho tvrdého a rozlomí se celý zub. To se u bílé plomby nestává, spíš se kousek vyštípne, protože celkově drží zub pohromadě. Navíc u almagámu je riziku vzniku kazu pod plombou, protože nemusí 100% těsnit. Já bych teda řekl, že v roce 2021 může doporučovat amalgám jen zubař-lenoch, kterému se s kvalitní výplní nechce patlat nebo ji neumí.

fram
hodnocení

Tak ze statistiky odpovědí amalgám/polymer se zdá být asi jedna ku jedné. Zub podstupuje léčbu, teď dostal výplň, která měla tuhnout 5 hodin. Navrch přijde ta inkriminovaná plomba. 1000Kč za bílou mi nepřijde tak úplně málo. Tak ještě měsíc je na rozhodování...? No nemám co dělat, zuby na pochodu...:-D

honzin*

stepm: Tak vzpomeňme na Pelíšky a "nerozbitné" skleničky od soudruhů z endéer. Nebo na Postřižiny, kdy doba si žádá zkracování... Chce to trochu úcty k práci předků a připustit, že ne vše moderní musí předčít tradiční... Bílá plomba je prakticky neměnná, nedeformovatelná. To amalgám není. Technicky založený člověk rozdíl chápe. Takže napsat, že je jen mechanicky zaklíněný, jako bílá, je blbost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]