Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může se člověk naučit optimismu?

Od: pesimistka odpovědí: 11 změna:

Hezký den,

mám v životě jeden velký problém - všechno vidím vždycky černě a pesimisticky, sklenice je pro mě vždycky spíš poloprázdná než poloplná, neumím se skoro z ničeho radovat, neumím se upřímně smát, jsem bez energie, v ničem si nevěřím a takhle to mám většinu života. Snad je vám jasné, že s takovým životním nastavením nemám ani žádné dobré přátele, nikdo se mnou nechce trávit čas - vlastně i když jsem někdy naladěná neutrálně, mám takový výraz, že si lidé pořád myslí, že jsem naštvaná, i když nejsem. Já vlastně ve svém životě ani nic nezměním, protože cokoli, co bych chtěla podniknout, předem odsoudím s tím, že to dopadne špatně (to mě učili už rodiče - např. když jsem si po škole chtěla vzít hypotéku na byt - že to neutáhnu, že mě vyhodí z práce a nebudu to mít z čeho platit atd.). A podle toho se pak celkově můj život ubírá špatným směrem, nic se mi nedaří a točím se v kruhu.

Myslíte, že se s tím dá něco dělat? Jak to mám udělat, abych ze sebe vyzařovala optimismus, dobrou náladu atd.?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kami123
09.08.21 19:09
hodnocení

5x

Ne

jenda22
hodnocení

4x

Optimismus v době, kdy vám 24 hod. někdo tluče do hlavy, že vás zabije Covid-19+, vzápětí že elektřina stoupne o desítky % a že ji v podstatě nezplatíte a do toho že oteplování planety zachrání zničení evropského průmyslu, když 85 % znečištění vyrábí Čína a Indie? Ani omylem. Raději skeptik než překvapený optimista.

adn

Tazatelka nemá problém s covidem ani s elektřinou a evroským průmyslem. Její problém tkví někde úplně jinde, je spíše povahového rázu.

Jenda22 má pravdu... V dnešní době i optimista začíná být pesimistou... Kolikpak takových lídí přivede Green Deal k sebevraždě...? Jinak si myslím, že to je dané spíš náturou a že žádně předělávání moc nepomůže... Ještě pominu, že někdo to tlumí třeba alkoholem a drogama, ale tam se spíš jedná o lehkovážnost... Ale koho znám, tak je zpravidla od mala optimista a kdo není, tak do konce života je pesimista...

hodnocení

3x
Ano. Způsob myšlení se dá předělat. Přirozená povaha nejde změnit, ale katastrofizace myšlenek není prirozena povaha.
Žijete v jakémsi myslenkovem kruhu, který Vám vstipili rodiče. Toto lze změnit psychoterapii. Naučené vzorce myšlení, které Vás ničí a nedělají Vám dobře.
Najděte si terapeutku- asi lépe ženu než muže? Pouvazujte o věku a o vhodném terapeutickem směru. Existuje více terapeutických způsobů, tak se poraďte, vyzkoušejte třeba vícero terapeutu.
Terapie je zdarma přes žádanku praktického lékaře nebo psychiatra u klinického psychologa. Platí pojišťovna. Bez zadanky si platíte sama.
Některé zdrav. pojišťovny nabízí příspěvek na psychoterapeutickou pomoc (žádanku též nepotřebujete). Např VZP od 7 letu dává 5000kc (500 na 10 sezení). Něco málo se asi doplácí. Obvyklá cena bývá 600-700kc. V Praze dražší. Terapie může být online... klubpevnehozdravi.cz
CPZP nabízí 500kc na 5 sezení.
Jakou máte pojišťovnu?

hodnocení

2x

Já být vámi, tak bych se zkusila poradit s psychologem.

hodnocení

2x
Ano,ale chce to systematickou psychoterapii.

hodnocení

1x

Dobrý deň, záleží na tom, či ste ozaj iba pesimista. Ak sa človek nedokáže z ničoho tešiť, zdá sa mu, že mu nič nevychádza a hlavne absencia energie, môžu byť náznaky depresie. A na depresiu je mnoho účinných liekov. Ak ste ozaj len taký silný pesimista, tak porozmýšľajte o tom, že ak nejde o život, alebo o zdravie, nejde o nič. Znie to ako klišé, ale je to ozaj pravda. Hlavné je, že sa prebudím do každého rána fyzicky zdravá a ostatné sa už vyrieši. Ako hovoril môj kamarát, večný optimista, "Všetko sa v dobré obrátí".

joudic*
hodnocení

1x
uprimnemu, ktery jde primo z vas, ne.. vzdy to bude jen potlaceny pesimismus nasilim prevleceny za optimismus.
Clovek se muze zmenit hodne, ale tohle ne, pujde to jen lehce upravit vuli, pote co vam na mysl prijde neco pesimistickeho, tak si rict uz zase zbytecne myslim na nejhorsi a pokusit se to potlacit, ci obratit.
Spise se to casem naucite pro okoli predstirat, aby vas meli radi a delala jste dobry dojem, protoze to je jednodussi, a uvnitr si budete pravdepodobne myslet to same jako ted.
Jinak ja se hypoteky taky bal.. a ted jsem spokojeny a uzivam si zahradu, zatimco dum ma uz skoro 2nasobnou hodnotu.

kami123
09.08.21 19:10
hodnocení

0x

Ano

janm*
hodnocení

0x

Hezký den

Ne, neučte se být optimistkou, jde jen o to, že si nasadíte falešné brýle přes které vše uvidíte růžově, ale svět není růžový na druhé straně ale ani úplně černý, svět je "tantrické spojení dvou protiv", věčného trvalého bytostného radostného, které ale nevychází z ničeho na tomto světě je to kvalita jež prostupuje tento svět, ta druhá protiva je zdejší "hmotný svět" z něj se radovat a zejména trvale opravdu nejde, jde o svět gravitace tíhy nestálosti nepevnosti pomíjejícnosti a tím i utrpení. Hledejte to prvně zmíněné, jděte do sebe do ticha do klidu, vyhoďte z mysli všechny myšlenky (jde to ztuha chce to cvik ale i záblesky stojí zato) a pak i samotnou mysl, podaří-li se vám to byť jen částečně pocítíte příval radosti ta je totiž v nás jen zasypaná pod hromadou nesmyslů "tohoto světa"... Je to onen "poklad v poli" vlastně ale jde o poklad v nás akorát o něm nevíme a neumíme ho užívat...

Pokud by jste totiž chtěla být opravdu pouze optimistkou, tj. "že vše se v tomhle světě obrátí v dobré" vše dobře dopadne apod., pak to znamená "lhát si", ne tak to opravdu není a na tomto světě to tak nechodí. Hledejte spíš "prostup" tímto světem, a lze k němu dospět i skrz a právě skrz tento svět, např. když vidíte nějaké umělecké dílo které se vám zdá krásné nebo krásnou krajinu a cítíte naplňující pocit , je to tím, že v té chvíli kdy vám něco připadá harmonické a krásné vlastně na malinkou chvilku opouštíte své myšlení jste tady a teď a zevnitř se ozve radost, ta ale není přímo vázána na tento svět, prozkoumáte-li totiž to co se vám líbí a vás oslovuje pak zjistíte že onu radost nenaleznete ba naopak začne to působit samo o sobě rušivě a disharmonicky a to proto že to začnete hledat v tom "hmotném výjevu" ale je to jinak to pravé a radostné je za tím nebo v tom, není to tím...

Lidé chtějí být šťastni cítit radost a tak hmotný svět řekne : "Udělej to nebo ono a budeš šťastný" ale tak tomu není výsledek je jen neustálá nenaplněnost "hladovost" a hledání dalších požitků a zážitků které ale trvalou radost a štěstí nemohou dát, jak by mohly na tomto světě není, ale je "v" a "za" tam je třeba hledat...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]