Dobrý den, chtěla jsem se zeptat někoho kdo tomu rozumí, zda by mi vysvětlil jak mám postupovat. Byla jsem domluvena na brigádu, ale na místě mi dali smlouvu o HPP, že je to stejné zkušební doba a pak to můžu normálně zrušit. Jenže jsem pořád studenta a rodič za to za mě pobírá slevu na dani, ale jak to udělat teď, když do konce prázdnin pracuji na hlavní poměr? Moc se v tom nevyznám a nechci, aby přišel o tu slevu.. předem děkuju všem, kteří si udělají čas a pomohou mi.
Pokud se nic nezměnilo, podle tohoto článku z roku 2020 by neměl váš HPP mít na daně rodičů vliv. podnikatel.cz/... Naopak nesouhlasím s názorem, abyste si našla jinou práci a že práce je dost. Ta sleva, kterou rodič má na dítě není žádný velký obnos, vy si v práci vyděláte určitě více, byla by škoda ztrácet čas hledáním jiné práce. Navíc pro rodiče to žádná velká komplikace nebude, od toho jsou ve firmách placené účetní, aby řešili takové věci.
staraid
Jste si jistá, že žádný vliv to neb mít pokud tazatalka pracuje na HPP? Ve vašem uvedeném odkazu jsem nic takového nenašla.
leeta
Úplně dole poslední odstavec článku... "Zaměstnankyně si může uplatnit slevu na dani na studenta a zároveň může rodič uplatňovat daňové zvýhodnění"
lily
Děkuji moc za radu, ale také tomu moc nerozumím. Není tam přesně řečeno, že jde o HPP. Na úřadě mi dnes bylo řečeno, že není možné uplatnit slevu na studenta pokud pracuji právě na HPP. Tak leda zkusit přepsat smlouvu na DPČ..
staraid
Ano, na úřadě mají pravdu, viz má první odpověď. Jediná cesta je uzavřít novou smlouvu na dohodu.
Nekomplikovala bych si život s daněmi a tuplem ne rodičům. Buď vám zaměstnavatel vyhotoví jinou smlouvu a nebo si najděte jinou brigádu.
Můžete po zaměstnavateli chtít uzavřít jednu z těchto forem dohod, přečtěte si je a ta která vám bude vyhovovat chtějte po zaměstnavateli, jinak "nazdar". Práce je dost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.