Nejste přihlášen/a.
Solárium a zdroje UV záření, včetně přorozeného sluníčka, je nevhodné pro osoby s nedostatiem melaninu, tedy osoby s přirozeně bledou pletí. Většinou blondýny a rusovlasé. Takoví se těžko opalují, pleť jim spíše zčervená. Je pozorovatelný rozdíl mezi severskými a jižními národy. Obecně UV záření způsobuje stárnutí pleti, může způsobit genetické změny, způsobit rakovinu kůže a lidé s mateřskými znamínky by se mu měly vyhýbat. V rozumné míře je však nutné ke tvorbě vitamínu D. Takže všeho s mírou.
O typech kůže a UV záření je psáno přede mnou. Pro horské sluníčko to platí stejně. Užitečné to je, ale s dodržením zásad. V době, kdy je málo slunečního svitu, tak se h.slunko hodí. Taky u některých kožních problémů, zejména zánětlivých. Též na odděleních, kde pacient nevyleze dlouho ven. Pak ale začít velice kratičkým pobytem s brýlkami a předepsanou vzdáleností. Aj se předem namazat, ať kůže není suchá. To i člověk, který má pigmentu dost, pocítí, když to přežene a poprvé se vystaví víc, jak 2 minuty. Chce to poprvé i méně než 1 minutu, abyste viděla, jak reagujete. Až druhý den Vám kůže ukáže...Zažila jsem spolužačku, která se vystavila rovnou na 5 minut horskému slunci a asi i dost blízko/?/.Taky byla ten světlejší typ. Každopádně přišla do školy rudá, jako rak a potírala se emulzí na spáleniny. Prý při opalování necítila, že by něco přehnala. Tam je zásada prodlužovat dobu po troškách. - A pozor doma na pokojové květiny, ty z místnosti odneste.
UV /ultrafialové záření/ horko nedělá, ale pro některé kytky je toho záření až moc! Tímto způsobem se osvětlují operační sály, aby se zahubily bacily.
Teplo způsobuje IR /infračervené záření/. Tím se třeba nahřívají dutiny...
Děkuji za objasnění
Ještě k původní otázce, chtěla bych solárium darovat, ale určitě bych nechtěla dotyčnému nějakým způsobem ublížit (nebo tím něco vyvolat). Načetla jsem si toho dost ale vlastně nevím nic... pořád se nedokážu rozhodnout
To jako dárkový poukaz na solárko? To musí mít ten obdarovávaný v oblibě opalování. Třeba mne by to nepotěšilo. asi bych to dala někomu mladšímu, co se rád sluní a chce vypadat. Na solárku je to na celé tělo, taková opalovací "rakev". Tam je obsluha, co to nastaví. Jen někdy se stane, že to někoho víc žíhne...
Poukaz ne, takové to malé přenostné (horské sluníčko / obličejové solárium), je to na opálení horní části těla
Já ho mám určitě 50 let. Jako dárek dobrý. Používala jsem i na děti...Na to IR se dá přepnout, nebo zapnout obojí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.