Nejste přihlášen/a.
Příští týden asi budu mít cestu vlakem do Prahy a zajímá mne jak je to s cestováním po Praze MHD (tramvaje, metro). Jaké jizdenky na pražskou MHD je třeba mít, jaká je jejích cena, kde se dají koupit, jak dlouho od použití platí atp.? Nejsem z Prahy a nevyznám se v tom. Naposledy jsem byl v praze před třemi léty a MHD jsem nepotřeboval používat.
Čtu tam o nějakých bezkontaktních platebních terminálech v tramvajích u prostředních dveři. K čemu je to dobré a jak to funguje a je to i v metru?
V horní liště vpravo je možnost "hledat" třeba tady je to bezkontaktní placení dpp.cz/...
jedubabicka: Z té stránky na kterou uvádíš odkaz se toho co by mne zajímalo bohužel příliš nedovím. Je tam pouze kde jsou ty terminály na jízdenky nainstalovane a čím jde platit, ale aby tam býl i nějaký návod jak se s tím pracuje (kupuje jízdenku) tak to se už s tím nikdo neobtěžoval. Navíc na tom obrázku je tam zobrazené 32 Kč, ale jizdenku za takovou cenu nikde mevidím uvedenou. Píšou tam, že jízdenka vydaná terminálem je platná od okamžiku vydání, což znamená, že když bych ji hned nevyužil tak mi asi po uplynutí stanoveného času propadne. A jak je to s jízdenkami které bych si někde (kde?) zakoupil předem pro pozdější použití. Existuje vůbec něco takového. Připadá mi, že DPP má ty stránky docela dost šlendryjánský udělané a nemají tam všehno to co by tam být mohlo a co by lidí cestující po Praze mohlo zajímat.
Pokud došlo ke změn+ě ceny tak by si ten obrázek podle toho snad mohli aktualizovat. Na těch stránkách DPP píšou, že jízdenka vydaná terminálem (chápu to jako automat) je platná od okamžiku vydání, takže jestli si v tom automatu/terminálu koupim jízdenku tak by už podle toho co tam píšou měla být označená a začínat jeji doba platnosti a dopředu si ji koupit nebudu moct aby neztratila platnost než nastoupím do tramvaje nebo metra. Budu asi tou MHD potřebovat cestovat z hlaního nádraží na náměstí J. z Poděbrad a opačně a to by na to snad 30 minutová jízdenka stačit mohla. Jak to funguje v jiných velkách městech nevím, protože MHD nikde nepotřebuji používat a nezajímám se tím. Teprvé až nyní po asi minimálně 20 létech asi budu potřebovat použít v té Praze MHD a od té doby se na MHD asi mnohé docela dost změnilo, tak aby se v tom čert vyznal.
kare: 30 minut pěšky není až tak hodně, ale když se to má jít s nabalenými taškami tak to člověka trochu unaví. Nejsem už žáden 20 nebo 30 letý mládenec. Záleží také jaké bude zrovna počasí a jestli nebude pršet.
leeta: Děkují za vysvětleni. Škoda, že na náměstí J. z Poděbrad nic přimého z hlavního nádraží nejezdí, ale s tím nic nenadělám. Asi nejjednodušší řešení bude tím metrem s přestupem.
Docela dležitý údaj je tvůj věk. NAd 60 let je to za polovinu, nad 65 zdarma. A studenti a mládež mají také slevu.
To v Praze nad 65 zdarma platí jen pro Prážáky nebo všechny občany ČR? Pro mne platí-do dnešní Prahy ani zadarmo
Budu v té Praze potřebovat tou MHD cestovat asi mezi hlaním nádražím a náměstím J. z Poděbrad a opačně. Jaký je nejlepší na to použít spoj (tramvaj, metro) a odkud kam, pokud možno bez přestupu?
bez přestupu jedině taxíkem jinak na Hlaváku červené metro C (směr Háje... zrovna tam je potřeba vlézt dovnitř ve správném směru jízdy), dojet na Muzeum, přestoupit na zelené metro A (směr Depo Hostivař), vystoupit na Jiřího z Poděbrad. Cesta trvá asi deset minut, takže půlhodinová jízdenka za 30 Kč na jednu cestu stačí.
lesi2311: Děkují za vysvětlení. S tím, že to bez přestupu bohužel ani náhodou nepůjde jsem už smířený.
Teď mne napadlo, že bych mohl z vlaku vystoupit už na nádraží Praha Líbeň a od tamtud jet metrem na to náměsti J. z Poděbrad. Když se ale dívám na mapu metra tak vidím, že přes nádraží Praha Líbeň metro nejezdí. Alespoň ho tam nevidím a tak bohužel nic z toho.
i z LIbně by to bylo s přestupem, ale tam bych už ruku do ohně za půl hodiny jízdy nedala, to by bylo potřeba koupit dražší jízdenku. ale jet metrem z Hlaváku není nijak složité, přestup na Muzeu je v pohodě
Tu Libeň jsem už vyloučil z mých úvah. Bylo by třeba jet tramvaji když tam metro není a to ještě déle a také s přestupem. Navíc to v té Libní vůbec neznám a možná bych měl problém se zorientovat co tam kde je. Hlavní nádraží alespoň trochu znám a připadá mi to odtamtud trochu jednodušší a rychlejší.
Na tom Muzeu je ten přestup na jinou trať řešený jak? Je tam třeba přecházet z jednoho patra na druhé a nebo jsou obě tratě na jednom nástupišti každá kolej pro jinou trať?
O Libni určitě vůbec neuvažujte, to jste vyloučil dobře. Tam je metro až na Vysočanské /jedna stanice autobusem a navíc to je B/.
-----------------------------
Z Hl. nádraží přejedete pouze jednu stanici na Muzeum, přijedete na úroveň nahoře a přestup na A jsou jezdící schody dolů přímo na nástupišti, kde jste vystoupil z metra C. Vše je dobře značené, nebojte.
Na Hlavním si koupíte 2 jízdenky tam a zpět u okýnka u prodejce z budníku, jsou tam snad dva. Prodejce poradí. Je to zdraženo na 40 korun. Než studovat automat, tak to bude rychlejší.
A nestačila by Vám jízdenka jen za 30 korun? Na 30 minut?
Vždyť přejezd z Muzea do Jiřího z Poděbrad to je podle vyhledávače 9 minut.
Ze stránky z odkazu si můžete stáhnout a vytisknout přehledné tabulky cen.
pid.cz/...
Zvažte třídenní jízdenku za 330 Kč. Nejspíš si ale vystačíte s několika papírovými jázdenkami na 30 a 90min. koupenými v automatu nebo trafice. Žádné aplikace ani připojení k internetu nepotřebujete. V případě nutné potřeby si můžete koupit SMS jízdenku nebo přímo ve voze.
Že by ta tabulka byla nějak hodně přehledná tak to mi příliš nepřipadá. Třídenní jízdenku bych plně nevyužil.
Jízdenka pro vás je za 40.-Kč nebo 30.-Kč (90 nebo 30 min. cestování po matičce Praze)
Tabulka přehledná pro vás: pid.cz/...
Dobrá jsou informační centra, nejvíce jsou ve vestibulech metra, na nádražích (Hlavním - tam jsou dvě) dpp.cz/... Rádi tam poradí, upozorní na případné výluky. MHD Praha je dobrodružstvím, prodej jízdenek: pid.cz/...
Těšíme se na návštěvníky! S dezorientovanými vidláky bývá legrace nanosí sem varianty jako Briti.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.