zdravim, posledni asi tyden a neco me trapi to, ze me kazdou noc vzbudi mravenceni v obou rukach, vetsinou trochu bolestivy. neslo mi to do hlavy, tak jsem koukla na net a prvni co mi vyjelo - syndrom karpalniho tunelu. podle clanku co jsem cetla, tim trpi casteji zeny a je to zpusobeno vetsinou manualni praci. s nejvetsi pravdepodobnosti to asi budu mit z prace, jsem na brigade v kuchyni a kazdy den, kdyz vydavame obedy, tak uklizim nadobi (talire, plata, bedynky se sklenickama..), cimz dost zatezuju ruce, protoze na to nejsem zvykla. cetla jsem, ze muze byt priznakem i pocit vypadavani veci z ruk, coz sedi, protoze jsem za posledni tyden uz v praci rozbila par veci. mate s tim nekdo zkusenosti? jsem z toho docela nervni a nerada bych s tim na operaci
Každý odborník vám řekne, že v první řadě musíte změnit jednotvárnou a zatěžující činnost. Nabídne rehabilitace a tejp. Já jsem si tohle zažila, když jsem si poničila archiv fotek. 2 dny jsem mazala černé fotky. To, co popisujete, včetně šílené bolesti se mi stalo. Fyzioterapeutky v rodině řekly: Menší myš do druhé ruky a tu bolaou nechat v klidu. Zatejpovaly mi ji a já se učila pracovat levou rukou, abych ten archiv dokončila. 14 dní mi trvalo než problémy přešly. Kdo neviděl, neuvěří! Blbá, nevhodná myš a špatné postavení ruky.
Řešte to s opravdovým odborníkem, netřeba rad internetových profesorů života. Jinak karpály jsou jednoduchá operace prováděná desítky let. Nečekejte na zhoršení stavu.
Je mi málo přes 30, rukama jsem nikdy nepracovala (ve smyslu montovna atp.) Někdy PC, hodně řízení... Sem tam mě zabrněly prsty, což jsem moc nevnímala, spíš přičítala nějaké námaze nebo namoženým zádům. Před rokem jsem začala dělat na místě kde jsem ruce zatěžovala dost - zvedání krabic 15-20kg, ne celou směnu. Najednou brnění, v noci bolesti v zápěstí, až křeče. Ráno pocit "mrtvých" rukou. Vůbec jsem je necítila. Rozjelo se to strašně rychle. Šla jsem na neurologii, na EMG a oboustranný těžký syntdrom KT s doporučením k operaci. Tu jsem podstoupila zatím na jedné ruce. A jak všichni říkají že je to banální, tak mám od zákroku 3 měsíce a ideální to není. Mravenčení a necitlivost je pryč, to ano, ale čekala jsem o dost rychlejší rekonvalescenci. Jizva je dost citlivá, ruka v zápěstí občas bolí, jako když bolí zlomenina před deštěm. Ačkoliv s ní cvičím tak dosud je slabá. Třeba když se chci zvednout ze země tak musím o druhou ruku, o tuto se neopřu. Teprve teď mám pocit že to začíná být skoro dobré, takže rekonvalescence dlouhá. Doporučuji jít k PL, ten to posoudí, zřejmě odešle na neuro a ti na EMG. Je to běh na dlouhou trať. Na neurologii jsem byla v září a na operaci v květnu. Díky covidu vše strašně trvá
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.