Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak překonat žárlivost?a naučit se důvěřovat?

Od: jjaroslav* odpovědí: 5 změna:

dobrý den,mam takový problem,jsem žarlivej a níčím tak sebe tak pomalu i svojí přitelkyni:(...ještě to není tak hrozný zatím to v sobě držím a dusím to v sobě,ale potřebuji poradit co s tím mam dělat...nechci žárlit pokazil bych si to...ja prostě nemam důvěru a nevm jak jí získat...i když nic asi neprovedla...tak nevěřím a jsem hrozně podezřívaví...ona měla 11 let vztah a rozešla se s ním,protože on se jí vůbec nevěnoval...a já se straštně moc snažím,myslím si že jsem i proní dobrej ale je tu ten háček a moje chyba,žárlivost a nedůvěrnost:(( nechci si to s tím pokazit...žárlim když se podíva na chlapy a nebo když se s nějakým směje,a žárlím i na kolegy,nevím co mam dělat...mam jí hrozně rád a chci proní udělat vše ale potřebuji mít trošku jistotu a ne byý pořád v nejistotě,nechci se trápit a říkat si co zrovna ted může dělat nebo tak...je o 7 let starší než ja a mam i proto strach,snažím se opravdu nežárlit ale pořád mě to přemáhá :(( chci nad tím zvítězit,myslíte že mi někdo poradíte a že by s tím něco šlo dělat?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dejavu*
hodnocení

1x

Zkuste si vzít do ruky hrst písku a pevně ji sevřete. - Písek vám proteče mezi prsty. Když držíte pěst volně, tak tam zůstane. Stejné je to s lidmi. Nikoho nemůžete vlastnit a spolehnout se na něčí věrnost už vůbec ne. Je potřeba se naučit žít tak, aby se člověk nevázal jen na tu jednu jedinou bytost a nemiloval ji svazující láskou, kde se nedá dýchat.

Žárlivost je taky nejlepším krokem k tomu, abyste tuto bytost ztratil, protože žárlivecké scény nevydrží nikdo. Žárlivost taky není nijak ukojitelná. Pokud jí popustíte uzdu, neexistuje důkaz, který by vás přesvědčil, i kdybyste milovanou bytost držel doma za zatlučenými okny a v okovech. Žárlivec žárlí dál a dělá peklo ze života sobě i jí.

Zkuste si rozmyslet až do konce to, co vás děsí. Patrně to, že ona vám bude nevěrná s jiným. I kdyby se to potrvdilo. Co byste dělal? K čemu by vám ta informace byla? Dokázal byste ji opustit? Patrně asi ne, když jste na ni tak závislý, že? Tak nepátrejte po něčem, o co nestojíte a už vůbec si to nepředstavujte, protože největší peklo je ve vlastní hlavě.

Tak po tom nepátrejte, snažte se žít i svým vlastním životem, aby se veškeré dění a myšlenky netočily kolem ní. Zapracujte na svém sebevědomí a dělejte to, co vám ho zvedne. Smiřte se s tím, že žádná láska doživotní záruky neposkytuje a žijte. Dopřejte jí prostor pro touhu po vás. Když se kolem ní budete neustále motat, zahodíte veškeré koníčky a budete jen přemýšlet, jak jí odezírat ze rtů přání ještě dřív, než ho vysloví, tak se jí znudíte. Nelze toužit po něčem, co mám denně, i ve chvílích, kdy o to nestojím.

Mějte svůj volný čas, naplňte sám sebe i něčím jiným a věřím, že ten problém odejde sám. Pokud se přistihnete při žárlení, zkuste si sám sebe dobírat a dělat z toho srandu, protože žárlivec směšný je.

Pokud nebudete schopen to zvládnout sám, nezbývá, než zamířit na léčení k psychologovi.

chrest*
hodnocení

1x

S tím se těžko bojuje. Já jsem dřív byl taky celkem žárlivec, (patrně ale v menší míře, než vy) i když jsem vůbec neměl důvod. Je to o sebědůvěře. Mně pomohly 2 věci. 1) Řekl jsem si, že když budu žárlit, tak tím stejně ničeho nedosáhnu. Pokud bude chtít, tak mně podvede, ať budu žárlit jak chci a žárlením ji spíše od sebe odpudím. 2) Nevím, kolik máte za sebou partnerek, ale já čím víc jsem měl vztahů a "kamarádek", tím jsem získával větší sebědůvěru. Teď mám přítelkyni už poměrně dlouho, jsem naprosto spokojený, je to nejlepší ženská, jakou jsem měl a přitom nežárlím. Taky na druhou stranu nevěnujte všechen svůj čas jenom jí, běžte ven se známýmá, ať nemáte čas přemýšlet nad blbostma.

hodnocení

0x

Dobrý den Jaroslave. Cituji: Žárlivost je jako rakovina. Postupně, ale důkladně vám rozloží a zničí váš partnerský vztah. Tam, kde byla láska a zalíbení, se usídlí strach a výčitky. Pokud ve vztahu trpíte žárlivostí, nesnažte se vyléčit pouze její následky. Snažte se nejprve najít, proč vlastně žárlíte. Pokud naleznete její kořen, můžete jej vytrhnout a jednou provždy se žárlivostí skončit...

Toto a mnoho dalšího se dočtete zde:

zarlivost.estranky.cz/...

iz*
hodnocení

0x

Žárlivost je nedůvěra nikoliv v partnera, nýbrž v sebe sama a podceňování obou. Nejde ne/důvěru partnerce, nýbrž o to, že nevěříte sám sobě.

Proberte si, proč sám sebe i svou partnerku podceňujete. Vážně si myslíte, že nemá zdravý úsudek, že si Vás vybrala jenom "z nouze", a že se stále poohlíží po někom "kvalitnějším"?

Budete-li jí toto dávat najevo, nakonec to tak dopadne: Vaše partnerka si časem najde partnera, který jí na rozdíl od Vás nebude otravovat život svou věčnou žárlivostí.

hodnocení

0x

také si myslím, že je problém hlavně ve vaší sebedůvěře, zřejmě si pro ni nepřipadáte dost dobrý a máte obavy, že si najde někoho "lepšího" - měl byste si to připustit a začít pracovat sám na sobě, problém není v ní - sám říkáte, že zřejmě nic špatného nedělá...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]