Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Anorexie a vsechno o ni

Od: tazatelka odpovědí: 3 změna:
Posledni dobou v mediich vidam tema anorexie. Ve skole jsme se o tom ucili jako o psychicke nemoci, kdy divka odmita jist, chce vic a vic hubnout az je uplne na kost, ale vidi se porad tlusta. Ale pak slysela jsem, ze je to i mnohem slozitejsi. Vi nekdo, jak to vlastne v hlave nemocneho funguje nebo je to tak jak jsem vypsala? Mate s tim nekdo zkusenosti? Chci se o tom dozvedet neco vic, takze budu rada za vase odpovedi!

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Zdravím. Anorexie je porucha příjmu potravy. Člověk je vlastně duševně nemocný. Má utkvělou představu o tom, že musí neustále hubnout a omezuje příjem potravy. A také moc i cvičí. Až do extrému. Pak je takový člověk vyhublý na kost a může i zemřít (což se často i děje). Je to posedlost svým tělem a proporcemi a neustále si takový člověk o sobě myslí, že je tlustý. Zkuste si k tématu něco najít i na internetu, dočtete se daleko více. I zde byly nějaké diskuze o tomto. Zadejte do vyhledávače a podívejte se.

doplněno 04.08.21 22:18:

poradte.cz/...

doplněno 04.08.21 22:20:

Není zač a zkuste si pročíst ty zdejší diskuze, odkaz jsem Vám napsala. Třeba pro Vás budou přínosné..

tazatelka
hodnocení

Děkuji, uz jsem neco hledala, je toho na internetu docela malo, ale mozna jen chodim na spatne stranky

hodnocení

1x
Dobrý den,
anorexie je nemoc,kdy člověk prožívá nenávist k sobě samému a snaží se zhubnout, pořád si připadá nechutně tlustý, i když váží 30 kg i s postelí. Anorexie se nejdříve jeví jako jen nenapadne zhubnutí, či sportování, ale pak se to může prehoupnout. Mnohdy stačí nějakých pár bolavych vět jako: Jsi tlustá kráva a měla by si zhubnout. Nejdříve přestane jíst člověk sladké, poté přílohy, maso, ovoce a ji třeba jen zeleninu. Nemoc většinou napadá dívky, ale i chlapce. Lidé bývají většinou velmi vynalezavi a dokáží schovávat jídlo či velmi spolehlivě lhát. Nosí volné oblečení, a tak je velmi těžké to poznat. Navíc anorexie není jen o vyhublosti, ale i o tom, jak člověk sám sebe vnímá, velmi hubená postava je až důsledek. Někdy nemocní drží i hladovky nebo různé diety. Před několika lety na netu byla různé ana blogy, kde se lidé navzajem podporovali, díky bohu, už je většina zrušených. Anorexie mnohdy skončí smrtí. Člověk má nedostatek živin a mineralu. Začnou mu vypadavat vlasy, kazit se zuby a selhávat orgány. Léčba je velmi náročná a málokdo ji zvládne bez odborné pomoci. Pokud se nemocny nechce léčit, je velmi těžké ho přemluvit k léčbě. Existuje účinná psychoterapie eventuelne skupinová terapie či denní stacionar a v neposlední řadě je někdy potřeba i psychiatr, protože u nemocneho se mohou objevit i jiné psychické poruchy či myšlenky na sebevraždu. Dále je velmi účinná hospitalizace na psychiatrii, kdy člověk dostává eventuelne nitrozilni výživu, tedy kapacku.
Existuje spoustu stránek jako např. Anabell či Ideální, kde se najde spoustu informací. Nevím, kolik Vám je, ale určitě doporučuji na toto téma i nějaké seminárni i diplomové práce, volně dostupné na internetu.
Z filmu např. Lehká jako dech nebo Moje dcera je anorekticka, dále dokument Thin apod
Knihy: Já jsem hlad, An(n)a, Holčička, která nikdy nechtěla vyrust, Vím jak chutná vzduch, z těch odbornejsich třeba Spektrum poruchy příjmu potravy (PPP) od vydavatelství Grada
Na závěr bych asi chtěla napsat, že je velmi důležitá podpora nejbližšího okolí, člověk mívá i po "uzdravení se" (dostání se z nejhorsiho) vykyvy, málokdo je poté bez výkyvů. Snad to alespoň takto stačí :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]