Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zruší vdovské a vdovecké důchody?

Od: ola® odpovědí: 11 změna:

Chci se zeptat, slyšela jsem, že chtějí zrušit vdovské důchody. Je na tom něco pravdy? Teta má 50let, pracovala do svých 30-ti a pak měla dítě a přestavovali starý barák a starala se o nemocné rodiče a už do práce prostě nenastoupila. Kdyby se strejdovi nedejbože něco stalo a ona ovdověla, tak by ji tedy žáden důchod po manželovi nedali?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

stracena*
hodnocení

3x

Tak pokud já vím, tak teď je to tak, že když jeden z manželů zemře a pozůstalý nedosahuje důchodového věku, tak je mu vdovský nebo vdovecký důchod vyplácen 1 rok. Potom ne. Až půjde do důchodu, může o přiznání vd. důchodu požádat. A.

hodnocení

1x

Já jsem utekla od muže, který se strašlivě opíjel a mlátil mě. Vychovala a dala jsem vzdělání dvěma dětem. Byl to záběr neuvěřitelný. Na čas, na peníze, na všecko. Dohromady mají 5 škol, mimo základku. Tedy jsou platnými občany státu, platí daně. A já mám takový důchod, že nejsem ani na průměru a to mi polovinu sežere SIPO. A žádný vdovský! Nic, ani kačku! Proč?*sok*Nejsem závistivá, ale dost dobře nechápu, proč?!

doplněno 18.06.10 13:19:

Víc než polovinu zbaští SIPO.

marenka*

Babkazov, přesně tak. Babička taky nemá vdovský, žije na pokraji nouze, musíme jí děti a vnoučata podporovat jak se dá. *nevi* Kvůli mě, když mi umřela mamka, přestala chodit do práce, byla jsem tak nemocná, že mi musela věnovat celodenní péči a i tak jsem byla mimino. Od 8mi měsíců do 4 let. Tohle stát při vyměřování důchodu bral, jako že ty léta vůbec neexistovala. Nebyla matka. *zed*

jozinec

Rodina a manželství jsou pořád základem společnosti. Takže vztah manželství je státem zvýhodňován, všude kde to jde. To je celkem logické chování. A vdovský důchod je jedním z důkazů. Vy vdovou zřejmě nejste, takže na něj nárok nemáte. Pokud jste byla samoživitelka s dětmi, stát vám určitě poskytoval zase jiné výhody, na které standardní rodina nedosáhla. Věřím, že fungujete jako rodina (byť bez otce) stále. Podle toho co píšete, mají vám vaše děti za vaši obětavost co vracet, zvlášť když jste jim umožnila vystudovat a dneska jsou platnými občany státu. Když budou brát svou morální povinnost vůči vám vážně a budou vám přispívat nějakou tou tisícovkou měsíčně, budete spokojeni všichni.

Ano, o tom, že jako samoživitelka mám daleko větší výhody jsem slyšela. Můžu vám říct, že kromě paragrafu 5 dní, když v úplné rodině byly 3dny a nižší daně cca o 200 kč, nebylo vůbec nic jiného. Nechci ze zebe dělat chuděru, ale všechny ty paragrafy, nevyspané noce, v úplné rodině se střídali. Nemožnost dělat přesčasy, protože se muselo běžet do školky, družiny. A finance, kdy děti stále slyšely, nemáme na to. To všechno se promítlo do zaměstnání a nemožnosti postupu, povýšení, vzdělávání se. A těsně před důchodem bylo potřeba obnovit zanedbaný strojový park v kuchyni a koupelně. Otec dětí nám platil po celou dobu 900 Kčs na obě děti. A když už zůstala jedna, měla už víc jak 18 let a odmítla tatíka táhat po soudech o zvýšení alimentů a tak masírovala a doučovala angličtinu.*sok* Věřte mi, žádná sláva. Téměř 40 odpracovaných let, bez pomoci, se dvěma dětma. Boj o chleba.*sok* Chápejte, nepláču, nenaříkám, ale celý život v práci a šetření a třeba žena, která byla celý život doma, pohoda. Má ke svému důchodu ještě vdovský.

babca*

Tyhle vdovské důchody měli zrušit už dávno. Nikdy jsem nechápala jejich smysl na co jsou a pro koho jsou. Jedna žena, která celej život dře, nemá nárok, a druhá, která nedělá nic je dostane, proč?

zikjasa*
hodnocení

0x

Tak to je tedy téma do pranice a ještě dodám máme všichni odpracováno 35 let a tím dostatečnou sumu zaplacenou na soc.pojištění?Abychom dostali vůbec nějaký star.důchod?Bude to ne vzdálená ale zajímavá perspektiva ranného stáří.

marenka*
hodnocení

0x
Důchodový věk pro vdovský - vdovecký důchod

Minimální věk potřebný pro nárok na trvalý vdovský nebo vdovecký důchod je v roce 2010 stejný pro muže i ženy - 58 let a dva měsíce. Během příštích let se bude důchodový věk zvyšovat každý rok o dva měsíce na konečných 61 let (61 let bude platit poprvé pro ročník narození 1965).

Pokud to chápu dobře, tak pokud budu mladší, nedostanu nic. *nevi*

doplněno 18.06.10 21:55:

Ono když se nad tím zamyslím, tak je to i správné. Vůbec v produktivním věku by se měl umět postarat člověk sám o sebe, a ten rok na "vzpamatování se" je víc než dostačující. Pokud vezmu zadluženost naší země tak je to i dost dlouhá doba. To bychom prakticky mohli žádat i rozvodový důchod, protože to zůstane člověk zničeho nic taky sám. *nevi*

Ne, pokud ovdoví mladší žena (nebo muž), má nárok na výplatu vdovského (vdoveckého) důchodu 1 rok. Další roky důchod náleží dál za určitých podmínek, např. nezaopatřené děti (dokud studují, dostává matka vdovský důchod). Pak se výplata VD mladší ženě zastaví a jestliže do 5 let od zastavení výplaty dovrší rozhodný věk (dříve to bylo 55 let, teď ponovu se tato hranice posunula na 58), obnoví se výplata VD už natrvalo. Proto starší ženy vesměs berou vdovské důchody (ovdověly už ve vyšším věku) a mladším ženám bývá VD zastaven a třeba tu pětiletou lhůtu nestihnou, takže pak jsou napořád bez VD.

doplněno 18.06.10 21:26:

Ještě k otázce - u pozůstalostních důchodů nezáleží na tom, kolik pojištěné doby má vdova, ale na tom, jestli měl pojištěnou dobu zemřelý. Vdovský důchod se totiž odvíjí z výše hypotetického starobního nebo (u mladšího zemřelého) plného invalidního důchodu, který by byl "jakoby" při úmrtí dostal. Takže se spočítá tento důchod z pojištěných dob, kterých zemřelý dosáhl, a polovina z procentní části tohoto důchodu je vdovský důchod.

doplněno 18.06.10 21:28:

Takže ve Vašem případě by teta za strejdu VD zřejmě měla, ale kdyby se stalo a zemřela teta, tak protože neměla dost pojištěné doby pro nárok na starobní důchod, nevznikl by strejdovi nárok na vdovecký (nebyl by z čeho spočítat).

miljan*
hodnocení

0x

Trojkolka chce platby co jdou od nás k nim zvýšit a rozšířit o nové. Co jde od nich k nám, tak omezit, nejlépe zrušit úplně.

babca*

Ano, přesně jste to vystihl, ale tak to většina národa chtěla, tak nereptat a solit!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]