Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nápis na náhrobní desce

Od: oldrich odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, mám dotaz, co dělat, pokud kameník zkomolil příjmení na náhrobní desce. Deska je betonová, potažená terasem a byly na ní původně vytesané již 2 jména (zlacené). Požadoval jsem dopsání třetí osoby, kde došlo k přidání 1 písmenka uprostřed příjmení. V knize zakázek je jméno správně(mám i vyfoceno). Vypočítanou částku 4000,- jsem zatím neplatil. Kameník nabídl opravu nápisu přetmelením a novým vytesáním do té samé desky. Na můj dotaz, zda by šlo, desku zbrousit a všechny nápisy přetesat znovu, mi bylo řečeno, že teraso má moc slabou vrstvu a mohl by se objevit beton. Nakonec nabídl překrytí skleněnou tabulkou s novými nápisy. Můžete prosím poradit, jak postupovat?

Předem děkuji.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

guma
hodnocení

2x

Deska zbrousit nepůjde, to má kameník pravdu. Pokud bude nápis zlacený, tak přetmelení. Nebude to žádný zázrak nebo jen zrušit to jedno písmeno. Skleněná tabule, nevím. Mám také jednu starou na hřbitově, ale jinak bych ji nedal. Musí se s ní a kolem opatrně pohybovat.

hodnocení

2x

Já bych ten nápis neřešil. Vy jméno znáte a ostatním to může být jedno. Taky máme na jednom náhrobku chybné datum narození, a svět se nezbořil.

Sleva za spackanou práci, to je jiná pohádka. Ale předělávat nápis, to je podle mě nesmysl.

btw vím o jednom pomníku, kde jsou jména padlých, a jeden je tam špatně, a na konci je znovu a dobře. Tak to můžete udělat taky tak. O jméno víc...

To snad nee! Mít několik desítek let zpackané jméno blízké osoby a ještě za to platit? Nebylo by lepší to špatné jméno zakomponovat nějakým obrázkem..ornamentem a někam pod nebo nad vytesat jméno správně? Pokud nemá pro vás náhrobek nějakou citovou hodnotu,tak bych klidně trval, ať udělá celý nový..

Popravdě řečeno, pokud nejste hluboce věřící nebo tak něco, tak hrob s náhrobkem je celkem nesmyslný přežitek. Na své zemřelé můžete vzpomínat i bez toho. Jestli můj popel moje děti rozptýlí na louce, bude to jen dobře. Určitě lepší, než utratit sto litrů za pitomý a úplně zbytečný kus leštěné žuly.

hodnocení

0x

Já bych to nechala být a požadovala slevu. Asi se to stává častěji, tchyně až několik let po smrti tchána zjistila, že má na hrobě špatné datum narození - tedy den a měsíc. Já jsem to nevěděla a rodina si toho taky nevšimla. Nechali to být.

hodnocení

0x
Teda fuj.Názory jako nechat to být.. vůbec nechápu..Leda by to bylo zadarmo,tak se dá uvažovat o tom nechat to být..ale i tak je to potupné se na to léta koukat..To už si to můžu dopsat fixou..nebo tam zapíchnout prkno s vypáleným jménem,jako to bývá na zvířecích hrobech.Nechal bych ho to opravit a i tak bych trval na slevě.Pokud nesleví,tak nic neplatit a jinde objednat nový kámen.

asd1
hodnocení

0x

Za ty prachy novou desku. Přetmelení leda pokud by chtěl za dopsání jména tak pětikilo a ne 4k - tam už má riziko chyby předplacené od ostatních..

oldrich
hodnocení

0x
Díky za Vaše odpovědi, budu žádat uvedení do původního stavu, tzn. novou desku a slevu z ceny nápisu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]