Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chci žít konečně plnohodnotný život-pomůžete?

Od: pavoucizena* odpovědí: 41 změna:

Ahoj, včera jsem byla u doktorky, protože jsem měla podezření, že mám anémii... všechny příznaky na mě přesně sedí, proto nechápu co je špatně... doktoři totiž z krve nic nezjistili... už nevím co mám dělat... mám hledat nějaké domácí léčení? už mě nebaví takhle žít.. dost výrazně mě to znepříjemňuje život.. jsem pořád strašně unavená.. jak má pak člověk plnohodnotně žít, když mu je pořád špatně *nevi* Tak vás strašně moc prosím, kdybyste s tím někdo měl nějaké zkušenosti poraďte.. budu moc ráda.. předem děkuji za odpověď

41 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

laura303*
hodnocení

2x
Nevím zda se to dá považovat za radu , ale snad ano :)
1.Makové guľôčky proti anémii a stresu
Pokojne by sme ich mohli nazvať i "zdravou minerálovou bombou", lebo obsahujú všetky dôležité látky na podporu výbornej krvotvorby. Vylepšíte si nimi nielen hladinu železa, ale i hladinu vápnika, ktorú len málokto z nás má v poriadku.
Už roky učím všetky ženy, že tento jednoduchý nepečený zákusok by nikdy nemal chýbať v našej chladničke. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a nezaberie veľa času. Jeho prítomnosť v chladničke vás ochráni pred zlyhaním, ktoré by nastalo, keď vás prepadne chuť na sladké. Nemusíte do seba tlačiť všetky tie "prisávajúce sa" čokoládové a tukové výrobky, ktoré tak nechutne zväčšujú objem vášho pásu. Sami zistíte, že 4 -5 kúskov sladkých makových guľôčok dostatočne zasýti vašu chuť na sladké tak, aby ste nemuseli viac maškrtiť. Pochutíte si tak bez pocitu zlyhania.
Potrebujeme
250 g maku
100 g lieskových (vlašských) orechov
100 g hrozienok
2 _ 3 PL medu
asi 60 - 100 g kokosovej múčky na obaľovanie
Postup
Oriešky nahrubo nakrájame, zmiešame s opláchnutými hrozienkami a na 24 hodín namočíme do vody. Vody nedávame veľa, len toľko aby nasiakli orechy a hrozienka. Na druhý deň pridáme zomletý mak, med a vypracujeme cesto. Zo zmesi tvarujeme malé guľôčky, ktoré obaľujeme v kokosovej múčke.
Obmena
Orechy môžeme úplne alebo sčasti nahradiť ľanovým semienkom.
Zaujímavosť
Okrem železa sa mak vyznačuje i vysokým obsahom vápnika. V 100 g sa ho nachádza až 1400 miligramov, čo je najviac zo všetkých potravín. Je to dvanásťkrát viac ako má mlieko a trikrát viac než syry. Podľa najnovších výskumov je využiteľnosť vápnika z rastlinných zdrojov oveľa vyššia ako z mlieka a mliečnych výrobkov, v ktorých je vápnik viazaný na kazeín.
Pravidelná konzumácia maku môže preto významne prispieť k prevenciiosteoporózy _ ochorenia z nedostatku vápnika, ktoré vo vyspelých krajinách nadobúda charakter epidémie. Mnohí ľudia tiež uvítajú upokojujúce účinky maku a jeho liečivý vplyv na zdravotný stav vlasov, nechtov a zubov.
Mak môžeme konzumovať denne, alebo každý druhý deň. Neexistuje ani jediná zmienka o vedľajších škodlivých účinkoch zrelého kuchynského maku. Používajte ho preto preventívne i liečebne.
zdroj : www.fitcomplex.sk
Folát - kyselina listová proti anémii
Jak folát působí. Látky, které vstřebávání folátu usnadňují. Užívání doplňků s kyselinou listovou. Vysoké dávky kyseliny listové. Terapeutické užití kyseliny listové. Proč užívat kyselinu listovou? Kyselina listová je vhodná i pro lidi s celiakií.
Jak folát působí
Folát se nachází v potravinách, jako jsou fazole, červená řepa a celozrnná rýže, chléb
a těstoviny. Jeho syntetickou formou je kyselina listová, která se užívá v doplňcích a obohacených potravinách, jako jsou cereálie a výtažky z droždí. Tělo ji vstřebává lépe než folát.
Folát je nezbytný pro správný vývin míchy
dítěte v prvních třech měsících nitroděložního vývoje, zabraňuje tak vrozenému rozštěpu páteře.
Folát je také potřebný ke správné tvorbě červených krvinek
a zdá se, že snižuje hladinu homocysteinu, která, pokud je vysoká, může zvyšovat riziko srdečního onemocnění. Dále je folát nezbytný ke štěpení bílkovin na aminokyseliny, které tělo potřebuje.
Látky, které vstřebávání folátu usnadňují
Folát je nejvhodnější užívat s jídlem. Vitaminy skupiny B, zvláště vitamin B12, pomáhají tělu vstřebávat folát.
Látky, které vstřebávání folátu omezují
Pravidelné a velké dávky alkoholu
snižují hladiny folátu v těle, stejně tak acylpyrin, antikoncepční pilulky a lék metformin (užívaný k léčbě
diabetu 2. typu).
Užívání doplňků s kyselinou listovou
DDD (doporučená denní dávka) folátu pro dospělé (200 µg) je rovna třem porcím obohacených cereálií. Ženám, které se snaží otěhotnět, lze doporučit doplnění stravy
400 µg kyseliny listové denně. Horní bezpečná dávka folátu je 400 µg při dlouhodobém a 700 µg při krátkodobém užívání. Odborníci na výživu doporučují 400 _ 1000 µg kyseliny listové denně.
Upozornění - vysoké dávky kyseliny listové
Dlouhodobé vysoké dávky kyseliny listové mohou zasahovat do vstřebávání minerálu zinku a zakrýt nedostatek vitaminu B12 v jakémkoli krevním vzorku
u starších lidí. Lidé s epilepsií by se před užitím doplňků měli poradit se svým lékařem
, protože kyselina listová může ovlivnit a narušitúčinek
antiepileptik.
Terapeutické užití kyseliny listové
Srdeční onemocnění
Díky užívání kyseliny listové je možné předejít sedmi procentům úmrtí na srdeční choroby u mužů a pěti procentům úmrtí souvisejících s onemocněním
koronárních tepen u žen.
Anémie
Únava a vyčerpání způsobené chudokrevností mohou být vyléčeny doplňky s kyselinou listovou. Anémii v těhotenství je možné léčit kombinací vitaminu B12, kyseliny listové a železa.
Rakovina děložního hrdla
Ženy, které užívají antikoncepční pilulky a mají sníženou hladinu folátu v krvi, jsou vystaveny riziku vzniku změn buněk děložního hrdla, které mohou
vést k rakovině. Dávka 10 µg folátu denně povede k viditelnému zlepšení biopsie děložního hrdla během tří měsíců.
Osteoporóza
Homocystein po menopauze stoupá a negativně ovlivňuje tvorbu kostní hmoty. Kyselina listová v dávce 5 mg denně může zachovat pevnost kostí a zmírnit riziko osteoporózy snížením hladiny homocysteinu.
Deprese
Zvýšené hodnoty homocysteinu mohou zvýšit riziko poruch nálady či deprese. Snížení hladiny homocysteinu doplňky s kyselinou listovou tyto příznaky zmírní.
Proč užívat kyselinu listovou?
Ženy, které plánují těhotenství, by měly užívat 400 µg kyseliny listové denně, aby snížili riziko vrozeného rozštěpu páteře u dítěte. Pro muže mohou být stejné dávky prospěšné ke snížení rizika aterosklerózy, způsobené zvýšenou hladinou homocysteinu.
Kyselina listová je vhodná i pro lidi s celiakií
pro osoby s chudou dietou
, jedince starší 55 let, či pro lidi pravidelně konzumující alkohol.
Doplňky jsou vhodné i v případech, kdy se objeví následující příznaky
únava
vyčerpání
ekzém
popraskané rty
úzkost a napětí
poruchy paměti
nechutenství
poruchy nálady
bledá kůže
Čerpáno z Přírodní léčba vitaminy a minerály, Amanda Ursellová
doplněno 17.06.10 17:09:

na obrázku makové kuličky ;)

Chci žít konečně plnohodnotný život-pomůžete?
pavoucizena*
hodnocení

To je od Vás hezké =) tak já to vyzkoušim..snad se povede

laura303*

Nikoliv od Vás ale o TEBE :) JE mi 15 , vzhledem k tomu že jsi jen o 2 roky starší by mi přišlo blbé aby jsi mi vykala ;) Takže pokud nebudeš mít nic proti tak by jsme si tykali? ;)

pavoucizena*
hodnocení

aha no tak to by bylo fakt divný *pivo*

laura303*

Ok , budeme si tedy tykat :) . Všimla jsem si že jsi se tu zmiňovala o únavě ta by mohla být v důsledku nedostatku železa ;) Jinak pokud máš problémy i se špatnou náladou , která by s tím mohla být spojena tak doporučuji tuto diskuzi : poradte.cz/... ... řešila se tam špatná nálada a je tam víc než dost dobrách tipů , i já tam přispěla příspěvkem :) ;)

pavoucizena*
hodnocení

jenže oni právě "doktoři" nic nezjistili.. takže nevim.. už začínám ztrácet naději, že mě jednou zase bude dobře... špatná nálada mě samozřejmě provází často... no ono se ani není čemu divit, když je člověk neustále unavenej... *kafe* ale děkuju za rady ;)

laura303*

Určitě zkus to železo doplnit do těla , nedostatek železa bývá z jednou příčin únavy ;) A neděkuj , když sem nijak moc nepomohla :)

marenka*
hodnocení

0x

Tak anemii by z krve poznali. Neměla jste někdy během minulého roku klíště? Ona to může být lymská borelioza. Má všelijaké příznaky, nemusí být tak drastická, jak píší v novinách. Může se rozvíjet nenápadně, plíživě. To by mi na to odpovídalo, ale na to se dělají testy zvlášť. Zkusila bych si o ně zažádat.

No a druhá možnost je chronická únava, zkuste si více pročíst zde: unava.podrobneji.cz/...

pavoucizena*
hodnocení

boreliozu jsem měla.. je to dva roky zpátky, ale testy mi na to dělali nedávno a bylo to negativní..

hodnocení

0x

Také by se mohlo jednat o virus EBV ( mononukleóza). Když jsem ji měl já,byl jsem hrozně utahanej

pavoucizena*
hodnocení

a na to se dělají nějaké zvláštní testy nebo se to pozná z krve?

hodnocení

0x

Vím, že se na věk ženy nemá ptát, ale je to důležité. *hi* Kolik je vám let?

pavoucizena*
hodnocení

17.. proto mě přijde, že mám ještě dost času na to, abych byla takhle unavená *nevi*

malvinka*
hodnocení

0x

Cukr a štítnou také vyšetřili?

doplněno 17.06.10 17:16:
hemochromatóza

• při prevenci rozvoje hemochromatózy a s ní spojenými zdravotními potížemi (cukrovka, srdeční onemocnění, artritida, onemocnní jater a další)

• při obtížích typu slabost, únava, ubývání hmotnosti, apatie, bolesti břicha, obecně svalová bolest, srdeční obtíže, ztráta libida, impotence, poruchy menstruačního cyklu, bolesti kloubů, dýchací obtíže, zvýšená pigmentace kůže, vypadávání vlasů a další

pavoucizena*
hodnocení

cukr ano.. štítnou žlázu nevím...

malvinka*

Jak dlouho jste takhle schvácená, býváte opocena, měřila jste si teplotu v poslední době? Závratě se vyskytují? Bolesti hlavy?

Štítná se zjišťuje z rozboru krve a poslední dobou bych řekla, že vyloženě osob co s ní mají obtíže přibývá.

doplněno 17.06.10 17:24:

Jste citlivá na světlo?

pavoucizena*
hodnocení

tak poslední rok.. ale zdá se mi, že se to pořád zhoršuje... teplotu jsem si neměřila,ale nemyslím si,že bych jí měla.. závratě se vyskytují dost často... a bolesti hlavy taky..

malvinka*

A co zrak nezhoršil se? Nebo netlačí očka?

pavoucizena*
hodnocení

často mě bolí hlava a pak ta bolest přejde do očí... ale jinak se zrak asi nezhoršil

laura303*

Já být tebou tak se domluvím s doktorkou a zajdu si na oční a na CT ( computerovou tomografii ) mě tam také posílali kvůli bolestem hlavy :) a možná bych doporučila i neurologii , ale tohle všechno je zřejmě třeba konzultovat s obvodním lékařem ;)

malvinka*

Lauro, bezva tip,*palec* akorát příznaky jsou jako na EBV a boreliozu. Možná by nebylo od věci zajít si na infekční oddělení a popsat příznaky. CT a oční by sfoukly zároveň.

doplněno 17.06.10 18:01:

Samozřejmě i s neurologickým konzilkem.

laura303*

Děkuju :) Nebýt toho že mám teď také problémy s hlavou tak nevím nic :D Jen vím že v nemocnici mi hned braly krev na boreliozu , šla jsem na oční , ušní , krční na RTG nějakých dutin a páteře. Na CT hlavy a na neurologii , protože se uvažovalo nad tím jeslti nemůžu mít ty bolesti hlavy a závratě od bloklé krční páteře ;)

malvinka*

Třeba v budoucnu své pracně nadobudnuté zkušenosti turném po nemocnici zúročíš. Řekla bych, že by tě tento směr mohl zajímat.

laura303*

Malvinko , zůročuji je raděním ostatním jak tady na poradte.cz tak v reálu lidem které znám a doufám že užitečně pomáhám :) .. tento směr mě nezajímá :) Biologii -> předmět k doktořině více než potřebný nesnáším :) I když je pravda že dneska mi přišli výsledky od psychologa ohledně budoucího studia , výsledků mého IQ , a tipy na budoucí povolání ... A doporučená SŠ : gymnázium a pak VŠ -> architektura, informatika , multimédia , LÉKAŘSTVÍ , farmacie , genetika , mezinárodní vztahy ... JEdiné co mě z toho zaujmulo je to poslední :D

marenka*

A co CT hlavy? Já nechci strašit, ale bývalá kolegyně byla taky pořád unavená, pobolívala ji mírně hlava, ale opravdu mírně, cca rok. Jako zdravotní sestra si udělala sama veškeré odběry krve a nikde nic neměla. Pak, při předávání služby, zničehonic přestala mluvit. Nádor v hlavě. *plac*

hodnocení

0x

Takové únavové problémy mohou mít nepřebernou řadu příčin, které se někdy těžko zjišťují. Co zkusit celostní medicinu doktora Jonáše?

pavoucizena*
hodnocení

o co se přesně jedná?

malvinka*

Spočívá v léčbě peněženky*smich*.

doplněno 17.06.10 20:57:

diskuse.abecedazdravi.cz/...

doktoriq
hodnocení

0x

Já jsem vysadil sex a chlast a funguje to!

lally*
hodnocení

0x

Myslím, že byste se měla obrátit na svého praktického lékaře s tím, že mu vylíčíte všechny vaše problémy . Bylo by vhodné, aby vám nabrali krev a udělali kompletní laboratorní vyšetření, vyšetřil vás internista (EKG), případně i neurolog. Nemocí, které způsobují únavu je mnoho. Nevím, máte-li i jiné potíže kromě zde uvedených. Při anémii není jen únava ale i zadýchávání, bušení srdce, úzkost a zde se nabízí i nemoc zvaná panická porucha, na kterou se ale pomýšlí až v poslední řadě ( náleží do sféry psychiatrie) . Člověk často absolvuje mnoho vyšetření, která jsou negativní a tohle jej, ale ani lékaře nenapadne. I když touto poruchou trpí vysoké procento lidí. Ale člověk léčící se u psychiatra je jaksi stigmatizovaný, i když je to jen předsudek. Zkuste si najít diskuzi na toto téma, myslím, že je na stránkách doktorka.cz. Při správné medikaci je člověk jako znovuzrozený. Mám s tím osobní zkušenost z nejbližší rodiny.Přeju hodně zdaru .

khetti*
hodnocení

0x

Hm, a nebo to spíš psychika? Nemáš třeba nějaké stresy, problémy v rodině, ve vztahu, ve škole? Pak by bylo vhodné navštívit např. psychiatra. Napsal by ti nějaké antidepresiva, nebo tak.

Já totiž zažila něco podobného, a není tomu tak dávno... a bylo to v hlavě. Stres a problémy. Držím ti palečky. *mala*

marenka*
hodnocení

0x

Na anémii je dobré jíst potraviny s vysokým obsahem železa, zkuste si koupit železité víno - v lékárně a hlavně, na to někteří lékaři zapomínají. Kupte si kyselinu listovou, teď si nemůžu vzpomenout na název toho léku, ale můžete mít problém se špatným vstřebáváním vitamínů a minerálů ze střev. Ta kyselina tomu pomůže - získáte jí i pojídáním listové zeleniny. Pokud jí máte málo v těle a máte to horší vstřebávání, tak jakékoliv vitamíny z těla odejdou nevyužity.

doplněno 22.08.10 13:49:

Ještě něco mě napadlo. Jak snášíte rohlíky, knedlíky, omáčky zahuštěné moukou? Tahle únava velmi často doprovází nesnášenlivost lepku, tzv. celiakii.

malvinka*

Pokud se rozhodnete pro kyselinu listovou ideálnější formace je v tabletách. V nadměrném množství např. Ledový salát zlikviduje střevní mikrofloru. Ono chroupat jednu hlávku denně nelze. V lékárně stačí požádat o kyselinu listovou.

malvinka*

cena 36,- Kč

marenka*

Malvinko, děkuji moc za doplnění. To s tím salátem jsem ani nevěděla. *sok*

malvinka- našla jsem tento článek o kys. listové: moda.cz/... - tak nevím, raději bych asi volila tu přírodní formu...

amlim*
hodnocení

0x

Doporučuji,Chewable Iron, nejlépe vstřebatelná forma,železa(fumarát železný,nemá vedlejší účinky(zácpa, černá stolice) skombinovat s Vit. C Plus Nutrilite.Podrobnosti ve vnitřní poště.

jaa*
hodnocení

0x

ahoj pavoučizeno..tak mě je 33 a jsem na tom stejně jako ty...taky se bojím že mám bud anémii těžší nebo leukémii...nejen že jsem totálně bez enerige i na běžné činnosti ..ale zadýchávám se i při mluvení..to není normální...navíc mám už delší dobu mírně neustáe zvýšenou teplotu...to to s náma je vid...

pavoucizena*
hodnocení

tak to jsme na tom stejně koukám.. nj život je holt svině.. musíme se rvát, abychom vůbec přežili.. ale nevzdávejme to ;)

knopka*
hodnocení

0x

A co zajít k ženské doktorce aby zjistila hladinu hormonů?Ono když je nerovnováha tak to je pěkné svinstvo.Jinak vím že na unavu je hořčík a snad béčko.

jaa*
hodnocení

0x

děcka a není to mononukleoza...u máti ji našly a příznaky se dost podobají i s anémií..dokonce prý bývají často dohromady*plac**uspech*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]