Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Clo Čína

Od: zu odpovědí: 41 změna:
Zdravím jak je to teď nově s clem se zbožím s činy? Co platím když si objednám třeba věc do 200 Kč atd... Z Aliexpress

41 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Asi si pletete clo s DPH. A v tom je dost rozdíl. "Věc" do 200 Kč nepodléhá clu, ale jenom DPH. Je jednoduché zjistit kolik přesně zaplatíte, protože to sám uvidíte na vlastní oči, než objednávku zaplatíte. Předpokládám, že už jste nakupoval a víte jak to probíhá. Tak si tu věc hoďte do košíku a pak zkuste zaplatit, než platbu opravdu potvrdíte, tam se Vám ukáže vlevo sloupeček s přesnou cenou té věci, eventuelně poštovného, a kolik budete platit DPH. Je to sečteno a už Vám jenom zbyde kliknout na "zaplatit", a je to. DPH pak už v Čechách neplatíte žádné. Balíček Vám dojde tak jako obvykle předtím. Buďto poštou, nebo službou zásilkovny.

Abych to upřesnil.. Clu nepodléhá zboží neobchodního charakteru do 5000.- ne do 200.
Navíc tam je ještě zakopaný pes v tom, že Alík sice Dph odvede ale naše slavné úřady si to, že je Dph už zaplacené nemusí samy ověřovat takže asi bude nutné údaje ( až novela projde senátem)
do systému ručně zadat přes aplikaci Celnička zdarma. Pokud teda člověk nebude hloupý a nenechá úřadování na poštovních vyděračích který si za pětiminutový úkon strhnou 200.-
m.zive.cz/...

Jsem moc zvědavá, jak to teda nakonec bude u nás. Ale momentálně mám zkušenosti takové, že zaplatím DPH AliExpressu a balíček mi pak přijde bez dalších průtahů. Normálně tak jako dříve mi ho přiveze pošťačka domů, nebo pro něj musím do zásilkovny. Já jsem objednávat nikdy nepřestala, takže mi každý týden něco přijde. Abych pravdu řekla, tak já jsem raději, že to DPH zaplatím hned a mám ihned jasno kolik to je a nemusím tady přemýšlet, jestli to celníci zachytí a nemusím nic platit poště za vyřízení, jako tomu bylo dřív. Teď jsem si objednala zahradní hadici která stála kolem pěti stovek, pošta zdarma a plus kolem stovky DPH. Takže normálně bych už neměla platit nic navíc. Takové mám zkušenosti až do dneška. Nedávno jsem si kupovala v Polském skladu ten přístroj sous vide, dokonce jsem tady o tom psala. Rozhodně by podléhal platbě DPH, protože cena byla asi 1200 korun, neplatila jsem navíc ani korunu a balíček jsem měla doma ani ne za týden. A tenkrát jsem dobře udělala, protože dneska už jsou tyto přístroje skoro o tisícovku dražší. takže já jsem sama zvědavá co teda u nás vymyslí a co se ve skutečnosti opravdu změní. Ono je něco jiného když se budeme bavit teoreticky a něco jiného jiného je, když se to potom praktikuje ve skutečnosti. Já si zatím nemohu stěžovat. A navíc je mi fuk kudy všudy balíček prochází, pro mne je důležité, kolik já zaplatím a že mi v pořádku dojde bez dalšího obtěžování a doplácení.

hodnocení

1x

Clo je nulove, plati sa DPH, v CR ale moze byt problem so systemom na jej vyber a vraj to je odlozene o par mesiacov.

hodnocení

1x
Někteří prodejci mají už DPH uvedené a započítané do zboží, dělá to tak cca 30-90 Kč
Tudíž už v ČR neplatiš nic
kare
A není lepší napsat 21%? (ve většině případů) :)
Pozor, DPH odvádí prodejce jiným způsobem než je systém ČR. Čili se může stát, že si DPH zaplatíte dvakrát a další poplatky!

Tak to se mi teda ještě nestalo ani jednou. A DPH mají už započítané všichni prodejci, ne jenom někteří. Oni o tom totiž prodejci vůbec nerozhodují, ale je to domluva mezi systémem Aliexpress a EU.

hodnocení

1x

Ono je těch zmatečných zpráv hodně, a vznikly v době, kdy se ještě opravdu nevědělo, jak se nakonec Čína s EU dohodne. Proto tady a i v jiných zemích vznikaly všelijaké dohady. Dnes už je to jasné. DPH vybírá Čína podle pravidel té které země. U nás je to 21%. A je to rovnou připočítáno k účtu. Clo si každý stát vybírá sám a podle svých zákonů. Žádný čínský prodejce to nemůže nijak individuálně ovlivnit. Ceny samozřejmě měnit může, on je obchodník a je to jeho právo. jen jednou se mi v poslední době stalo, že nybylo DPH připočítáno. Jednalo se ale drahou věc, celková hodnota 9.800 Kč. Tak tam se mi DPH nezobrazilo. Předpokládám teda, že u takového zboží si to vyřizuje všechno ten stát s kupujícím sám, protože v tomto případě už se Clo platit musí, a tak to asi celní úřad vyřídí vše najednou. Jinak je u všeho už DPH připočítáno. Je to zákon, nelze to obejít. Samotný prodejce nedodává žádné dokumenty, ani nic takového, nemá na to právo.

hodnocení

0x
No jsem zvědavý. DPH jsem platil prodejci, zboží už je nějakou dobu v ČR a ticho po pěšině. Asi to bude kysnout měsíc na celnici :( Jinak pokud se zvolí Ali shipping, tak by formality údajně měl komplet řešit Ali.

Už jsem to zde vysvětlovala. Už delší dobu se změnily podmínky ve sledování zásilky. I když jste dostal upozornění, že zásilka dorazila do země určení, tak to v realitě dorazilo pouze do Evropy, nebo bylo expedováno z některých evropských skladů, a ve skutečnosti ta zásilka přímo v ČR ještě není. Je v tom dost zmatek, já jsem toho všimla už před několika měsíci, protože objednávám hodně pro své známé a někdy mám na cestě i 40 zásilek najednou, a tak musím pečlivě balíčky sledovat, protože v tom jsou peníze jiných lidí, a já za ně zodpovídám. Tak musím vědět co se balíčky děje, kde se eventuelně zasekly, jestli byly vůbec expedovány, abych mohla případně urgovat, nebo včas otevřít spor. A tak jsem zjistila, že mnohokrát jsem dostala od AliExpress upozornění, že je zásilka v Praze, ale ve skutečnosti byla v Belgii, nebo v Holandsku v těch rozvozových depech. V mnoha případech se mi stalo, že jsem zásilku pod uvedeným sledovacím číslem ani nenanašla, a měla jsem pouze upozornění, že ji v "tuto chvíli" není možné sledovat. Když jsem napsala prodejci, protože pouze odesilatel má možnost hledat podrobněji, tak on ji našel, a přeposlal mi do vnitřní pošty odkaz kde se nachází, a nové sledovací číslo. Mnohé balíčky měly i 3x přelepené doručovací údaje, kde se měnilo to sledovací číslo, a tak dál. Nejlepší informační údaje sledování jsou na stránce 17TRACK, to je největší a nespolehlivější platforma sledování zásilek. Tam jsem s minimálníma výjimkama našla všechny zásilky a i jejich pohyb. Proto vím na 100%, že i když já měla v emailu od AlieXpress informaci, že je zásilka v ČR, tak byla ve skutečnosti třeba v té Belgii, v přepravním depu, a já jsem ji dostala třeba i za 3 týdny a někdy i za delší dobu. Takže buďte v klidu, u nás na celnici nemají zájem, aby tam dlouhodobě skladovali takové množství zásilek. Lidé v cizině objednávají čím dál víc, a jde o tisíce různých zásilek každý měsíc. Ve vlastním zájmu nemá celnice důvod, ani zájem uskladňovat a zdržovat přepravu, protože z toho nemá ani haléř. Takže v zájmu celnice je co nejdříve vybavit a expedovat, a ne zahlcovat vlastní sklady, které ani takovou kapacitu nemají. Pokud jste teda objednal věc, která nespadá svou cenou k platbě Cla, ale pouze DPH, které jste už zaplatil při nákupu systému AliExpress, tak celnice nemá důvod zásilku zadržovat. Byli by sami proti sobě a tak blbí celníci nejsou. ;)

A ještě k tomu dodám, že nejde pouze o AliExpress, ale v drtivé většině lidé objednávají u Wish, protože tam je to česky a to všechno musí projít celní správou, takže jde každý den o tisíce všelijakých zásilek a většinou jde o zboží, které Clu ani nepodléhá, jde pouze o taxu DPH, a ta už je podle nového zákona zaplacená při nákupu, takže není důvod ke zdržování zásilek. Dříve se to stát mohlo, protože placení DPH se dalo vyhnout, ale dnes už to možné není, protože DPH se platí plošně, bez rozlišování, za každou maličkost.

Myslím že zbytečně vyskakuješ jak čert z krabičky. Tím, že máme společný celní prostor s EU, se na nás vztahuje povinnost Dph za zboží z mimoEU vybírat. Takže ten mechanismus už prostě funguje. To že si senát vzal zrovna dovolenou na tom nic změnit nemůže. Oni připomínkovali nějaký drobnosti a vrátili to sněmovně ale to už se týká jen procesu danění, ne povinnosti daň vybírat. Kdyby jeden stát unie nedanil tak půjde všechno zboží automaticky přes něj a do ostatních zemí by to šlo jako zboží ze státu unie už bez odbavení. Jinak by se porušila hlavní zásada unie o volném pohybu zboží.
rk22

K tomu vybírání DPH na čínských eshopech už nyní i když v Česku ještě na to není schválený zákon jsem našel stanovisko Finanč/.... Z toho mi to připadá, že na AliExpress nebo možná i jinam si našli způsob jak vychytrale lidem z Česka zdražit zboži tím, že jim započtou DPH i když by ho započítávát asi neměli. Protože v Česku se na to prozatím ještě DPH nevztahuje tak jim tyto peníze asi zůstanou. Je pak na českých kupujících jestli si vrácení DPH s Číňany vyhádají.

rk22
hodnocení

0x

Ono je to pro nás obyčejné lidí prozatím dost hodně neznámá věc a asi jen tak nemůžeme tvrdit, že to bude tak a určitě ne jinak. Jak to ve skutečnosti bude tak na to si budeme muset ještě nějakou dobu počkat než to v Česku definitivně schválí a začne to fungovat. I když AliExpress už nyní započítává do ceny zboží DPH tak si klidně dokážu představit, že českým úřadům nebo EU se na tom může něco nelíbít a nařídí ty zásilky kontrolovat a přeskoumávat a pak nebude nic platné, že někde v Číně už to DPH započetli a vyinkasovali. Já kvůli těm všem "opičárnám" ohledně toho jsem prozatím z Číny přestal nakupovat a čekám až se to nějak začne projevovat v praxi a budou nějaké konkrétní informace od lidí jak to u ních probíhalo.

No já jsem nakupovat nepřestala, tak vím jak to probíhá. A to DPH nezůstává samozřejmě někde v Číně, ale systém ho vrací té které zemi, podle jejich zákona a pravidel.

rk22

uzymon: Předpokládám, že toho asi příliš nevíš a ani vědět nemůžeš. Ten zákon ohledně DPH na zboží ze zemi mimo EU v Česku prozatím ještě neplatí, protože ho naši mocipáni ještě nestihli schválit a proto na to DPH by se ještě měly vztahovat předpisy tak jak před 1.7.2021. Nemůžeš proto vědět jak to bude probíhat po tom až ten zákon schválí a začne se podle toho řídit. To co o tom kde kdo píše to jso pouze kecy nijak v praxi ověžené. To, že Číňané na AliExpres už nyní od 1.7.2021 ke zboží připočítavají DPH tak to nevím jak to mají s EU nebo s jednotlivými zeměmi včetně Česka dohodnuté. Předpokládám, že na to budou mít uzavřené nějaké smlouvy nebo dohody s pravidly jak to mají provádět a kde to vybírané DPH zasílat. Já jsem ale nic takového neviděl a nečetl a tak si ani netroufám tvrdit jak to určitě s tím je.

No nevím všechno, to je samozřejmé, ale vím toho docela dost. Například to, že to co je v tom článku "celnička", už dávno neplatí. To bylo právě v době, kdy se ještě vůbec nevědělo, jak to všechno bude v realitě. Ono je těch všelijakých informací na "netu" hodně. Já se řídím tím, jaké mám osobní zkušenosti, a ty jsem zde napsala. Objednávám stále, platím DPH a zásilky mi chodí tak, jako dříve. Nic nemusím nikde deklarovat, žádné číslo IOSS, ani nic takového nikoho nezajímá. Nic víc neplatím. Jen to DPH. To je vše.

rk22

suzymon: Vidím, že toho víš docela dost málo. Jak to všechno bude v realitě to ani vědět nemůžeš, protože ta realita ještě nenastala. Zákon ohledně toho DPH prozatím ještě v Česku schválený nebyl a tak to prozatím funguje pořád stejně tak jak před 1.7.2021 a DPH na zboží do 22 € prozatím platit není třeba. Ty to ale asi nejsi schopná pochopit a snažíš se nám tu předkládat tvoji nijak neověřenou údajnou pravdu.

Co to vykládáte za hlouposti? Že není třeba platit DPH za zboží, do 22 €? :-D Ach jo, a to se ještě odvážíte napsat, že já nic nevím, a nic nejsem schopna pochopit. Od 1.7. se to právě změnilo a DPH se platí u všeho, bez ohledu na to, jestli se jedná o zboží do 22€. Já na rozdíl od Vás nejsem vystrašená a nepřestala jsem objednávat, tak mám dokonce i reálné zkušenosti. Vy máte jen své doměnky a čtete "špatné", nebo staré články. To, o čem mluvíte už dávno neplatí. danovky.cz/... Tady si to pečlivě přečtěte a snažte se to pochopit. Navíc Vám nic nebrání v tom, abyste si na AliExpressu kliknul na jakékoliv zboží třeba za 1 $ a uvidíte sám, že se vám objeví cena zboží + částka DPH. A s tím nic neuděláte, buďto zaplatíte, nebo nekoupíte. *jasne* Ale pozor, u zboží jenom hozeného do košíku, uvidíte jenom jeho cenu a případně cenu poštovného, TVA se zobrazí až v momentě, když kliknete na tlačítko objednat. A nebojte se, nic se nestane, dokud nekliknete vedle na zaplatit ;) a klidně to pak zrušíte. To je jenom pro Vaši osvětu.

rk22

suzymon: A zase si meleš ty tvoje bludy. Když o tom téměř nic nevíš tak o tom raději zde nic nepiš a nepředkládej nám tu ty tvoje údajně 100% pravdivé bludy. Ten článek na který odkazuješ na danovky.cz je z 4.5.2021 tj. z doby kdy ještě nebylo známe jestli naši češti zakonodárcí do 1.7.2021 schváli ten zákon ohledně DPH který nám vnutila EU. Protože do 1.7.2021 a ani doposud se tak nestalo tak v Česku prozatím neplatí ta povinnost platit DPH na všechno ze zemí mimo EU a za zboží do 22 € tak prozatím DPH platit není třeba. Dal jsem tu i odkaz na stránky finanšní správy ( financnisprava.cz/...) kde je uvedené jejích stanovisko k tomu a tam je to snad docela dobře vysvětlené. To, že na AliExpress započítavají zákazníkům z Česka k ceně zboží i DPH ještě neznamená, že je to tak zcela v pořádku a to DPH my z Česka musíme platit i přes to, že naše české zákony nám to prozatím nenařizuji. Já nevím proč Číňané to DPH zákazníkům z Česka započítavají k ceně zboží. Předpokládám, že je to asi taková čínská vychytralost kdy to DPH vyberou, ale do Česka ty peníze nezašlou protrože v Česku na to prozatím není zákon a ty peníze jim tak zůstanou. Nevím, ale předpokládám, že by se to možna u těch Číňanů dalo nějak reklamovat, např. podáním sporu na AliExpress s patřičným vysvětlením a požadavkem vrácení toho DPH. Jestli by takový spor měl nějakou šanci na úspěch to nedokážu posoudit.

Předpokládám, že jsem to snad dost popsal, ale na tebe je to asi příliš složité aby jsi to dokázala nebo možná byla ochotná pochopit. Přes to doporučuji se nad tím pořádně zamyslet.

prik

Samé záhady. V květnu jsem objednal Enelop 16 kusů za 22,55. Nesmějí letadlem, bylo skoro jisté, že přijdou až v červenci. Objednávka byla za 32 dolarů (bylo toho víc) a přišla asi 15.7., žádný problém.

Dnes za tytéž baterie chce 19,45 k tomu VAT (asi DPH) 3,61 to jest 23,06, ale v rekapitulaci kupon za 2,26 takže celkem 20,80. Levněji než v květnu.

rk22, s vámi nemá smysl debatovat. Sám jste tady napsal, že jste raději přestal objednávat, jelikož nevíte jak to celé je a bude. Já v klidu objednávám dál a jak to je, vím tím pádem určitě lépe než Vy. Ale pro mne za mne si myslete co chcete, nezáleží mi na tom. Vím že se snažíte mne nějak urazit, nebo ponížit, jenomže to se zrovna Vám nikdy nemůže podařit. A divím se, že Vám za tu dobu co se o to snažíte ještě nedošlo, že všechny ty Vaše narážky a rádoby urážky po mně sklouznou jako kapky vody po pláštěnce. ;) To byste musel být jiný borec, abych se nad Vašimi slovy já nějak zamýšlela. *jasne*

rk22

suzymon: Já nemám v úmyslu kohokoliv včetně tebe jakkoliv urážet a ponižovat. Jestli tě uráží to, že s tvými názory někdo není ochoten souhlasit a přiznat ti pravdu tak je to tvoje věc a měla by jsi se s tím vyrovnat sama. Já si za svými názory stojím a dokážu si je obhájit. Ano, přestal jsem prozatím z Číny objednávat, ale to neznamená, že nesleduji děni ohledně toho zavádění DPH na vše a tak i když ohledně toho nevím úplně vše tak mnoho z toho jsem si už ohledně toho stačil v internetu pozjišťovat. Ty nám tu předhazuješ nějaký článek ze začátku května a vůbec si neuvědomuješ, že od té doby se situace změnila a zákon ohledně toho DPH kvůli tomu, že doposud v Česku nebyl schválený prozatím ještě neplati a tak prozatím se vše řídí bez změny podle toho jak to bylo před 1.7.2021. Možná si to i uvědomuješ jak to ve skutečnosti je, ale nedokážeš přiznat, že jsi se mýlila. Představa, že by pravda nemohla být výhradně na tvoji straně je pro tebe nemyslitelná a neakceptovatelná. Ono čestně přiznat, že se někdo v něčem mýlíl je vždy lepší než vědomě šířit bludy a vnucovat je všem jako jedinou pravdu, ale to bohužel asi ne každý dokáže.

Bludy to nejsou, protože to jsou zkušenosti. O nákupech v Číně si nečtu, ale aktivně tam nakupuji. Takže to co tady píši, nejsou doměnky, ale praxe. A pokud vím, tak jste právě Vy, co čekáte na informace od lidí, co tam nakupují. To, že se Vám moje informace nelíbí, je Váš problém. *co*Tak čekejte dál, mezi tím já budu nakupovat a možná, že jiným lidem mé informace pomůžou. A nevím proč bych měla čestně přiznávat, že jsem se mýlila já, to byste měl udělat naopak Vy, ;) protože Vy vyčkáváte a žádnou zkušenost nemáte, zatímco já ano, jelikož já tam nakupuji a vím jak to probíhá. Jak to bude potom, až se vyjádří senát, to se uvidí a sama jsem na to zvědavá. Ale prozatím je to tak, jak popisuji. A ten článek "nepředhazuji lidem", ale pouze Vám, protože Vy jste si s tím "článkováním" začal.

A ohledně toho vybírání DPH v Číně si myslím, že není možné, aby si ho ponechávala Čína, jak se Vy domníváte. Je to daň která se vztahuje na naše zákony. Každá zem má jinou výši daně z přidané hodnoty. A silně pochybuji o tom, že by bylo možné, aby si Čína ponechávala "v kapse" peníze, které jim nepatří. A co se týče naší země, tak mezi Čínou a naší celní zprávou bude zřejmě existovat nějaká provizorní dohoda pro dobu, než se to dokončí u nás, ve sněmovně. Ale to netvrdím, jen to z logických ůvodů předpokládám. Pochybuji, že by jakýkoliv stát tak snadno nechal okrádat o své daně, čínským provozovatelm obchodu. Nejde o pár stovek...

rk22

suzymon: Vidím, že už pomalu začínaš chápat o co tu jde a upouštíš od těch tvých bludů. Nechceš to ale plně přiznat, že jsi se mýlila, protože v této diskuzi nechceš zůstat jako poražená. Jak to probíhá nyní dobře vím z vlastní praxe z doby nedávné kdy jsem v Číně nakupoval. Ono se na tom zde v Česku po 1.7.2021 vůbec nic nezměnilo, protože prozatím ten zákon ohledně DPH ještě schválený nebyl. Jak to bude po schválení toho zákona to ale nevím a nesnažím se to tak jako ty tvrdit, že to bude určitě tak a ne jinak. To, že Číňané už nyní připočítavají k ceně zboží i DPH i přes to, že to po nich Česko prozatím nepožaduje je věc jiná a neznamená to, že by to vybírat museli. Na výběr DPH musí být vždy zákon který stanoví za co a v jaké výší se má to DPH vybírat a ten v Česku prozatím ještě neexistuje a tak ani Číňané by českým zákazníkům DPH na zboží do 22 € počítat neměli. Jestli je mezi Čínou a naší celní správou uzavřena nějaká prozatímní provizorní dohoda to nevím, ale dost silně bych o tom pochyboval. Mohlo by se tak jednat o nějaké nečestné a nesolídní machinace spočívající v tom, že by se Česko dohodlo s Číňany na vybírání něčeho co české zákony nepožadují. Když by se to zjistilo tak by to pak mohlo vyvolat nějaký nemalý skandál a do toho by se asi nikdo nechtěl jen tak zamotávat. O tom co Číňané dělají s tím už nyní vybíraným DPH se můžeme pouze domnívat a dohadovat, ale jak je to ve skutečnosti to nikdo nevíme. Já se domnívám, že čeští zákaznící by asi mohli po Číňanech požadovat vrácení toho DPH které jim započetli k ceně zboží i přes to, že nemuseli. Pokud všichni tak jako ty budou mlčet a bude jim jedno kolik za co zaplatí nebo jestli si připlatí i za něco (DPH) co by platit nemuseli a nebudou se Číňanům ohledně toho ozývat tak to ti Číňané asi téměř určitě nebudou řešit.

Rk22, já už si fakt začínám myslet, že asi mému způsobu vyjadřování nerozumíte. Od ničeho neustupuji, pořád píšu jedno a to samé, pořád stejné zkušenosti. *zmateny* Od samého začátku. *co**nevi* a o tom DPH, které se paltí ovnou u objednávky mám také ten svůj názor, a proto nebudu od AliExpress nic požadovat zpátky, protože si myslím, že to tak už zůstane. Tak uvidíme, vždyť už to nebude trvat tak dlouho. No a pak se tady zase sejdeme. :)

rk22

suzymon: Je vidět, že asi stále žiješ v těch tvých bludech a všechno ostatní co není podle tvých bludných a naívních představ jednoznačně odmítáš bez toho aniž by jsi byla ochotná se nad tím alespoň trochu zamyslet. Bohužel tak už to bývá, že někteří si o sobě myslí, že jsou ti nejmoudřejší a vševědoucí na celém světě a všichni ostatní kolem nich jsou blbci kteři nic neví a ani za žádných okolnosti vědět nemůžou. S takovými jako např. ty nemá příliš smysl se dohadovat, protože všechno co nevyjde od tebe bez jaskéhokoliv přemýšlení nad tím jednoznařně odmítáš.
Měj se hezky a klidně si dál žij s těmi tvými bludy, ale raději se je nikomu nesnaž vnucovat.

prik

To rk22 Vzdej to. Nevyhraješ

Už také končím, ale zajímalo by mne, jaké používám vnucovací prostředky. To by se dalo říci i o Vás, že mi mermomocí vnucujete ten svůj názor jenom proto, že s tím mým nesouhlasíte. A to Vy dokonce používáte docela silné výrazy jako že šířím bludy, že jsem naivní (jinými slovy hloupá), že nepřemýšlím, že nic nevím, že ničemu nerozumím a tak dál . A vidíte, já jsem Vás ani jednou neobvinila z toho, že mi vnucujete svůj názor. Mějte si názor jaký chcete. A také se mějte hezky. Já Vás v tomto určitě poslechnu, a hezky se mít budu. ;):)

hodnocení

0x
Přímo Aliexpress, pokud dáte koupit zboží, tak přehledu před zaplacením je přesně napsána, hodnota zboží, hodnota doručení a přirážka, která tam dříve nebyla, u této přirážky je informace, že je to částka za platbu cla a DPH v evropské unii.
pri

Informace nějaké zmatečné. Ne u všech obchodů se zobrazí přirážka. Clo tam rozhodně být nemůže. Proclít v domovské zemi. Byť tam je započteno DPH tak v ČR to zatím neplatí. Baterie jsem měl v květnu za 22 dolarů, nyní Číňanů chce 19 dolarů a 3 dolary DPH. Někde bylo uvedeno, že se stejně musí vyplnit celní prohlášení a v něm zadat nějaké číslo které Číňan dodá

rk22

Příliš se v tom neorientuji, ale podle toho co je uvedené na celnicka.cz/... jsem to pochopil tak, že i když DPH je vybrané už v Číně při nákupu a v Česku se už neplatí tak stejně bude asi třeba podat celní prohlášení a v něm uvést nějaké IOSS číslo e-shopu.

rk22

" Od 1. října 2021 bude navíc nezbytné podávat celní prohlášení na veškeré zásilky přicházející ze zemí mimo EU, což je přímo upraveno celními předpisy EU."Citacve z celnicka.cz/....

kare
On taky od 1.října vstoupí v platnost zákon pro výběr DPH u všech zásilek mimo EU, který zatím v ČR chyběl.
Čína sice DPH na Aliexpressu vybírala, ale ČR DPH zatím nepožadovalo (pro zásilky levnější než 22euro).
Jde taky o to, že se to odvádí jiným systémem (již někdo v podobném dotazů psal). A pravděpodobně nebude docházet k párování platby DPH a zásilky. (Proto bude nutné vyplňovat "znovu" celničku.)
Závěrem?
Počkal bych na zkušenosti ostatních, co stále nakupují, bez emocí je zhodnotil a poté dál objednával. :)
rk22

Tak to vypadá, že od 1. října bude na všechny zásilky doručované ze zemí mimo EU třeba podávat celní prohlášení a bude asi jedno jestli to DPH strhne čínský prodejce při nákupu nebo ne. Je to všechno docela dost zamotané a né příliš znamé jak to ve skutečnosti bude probíhát a ze začátku budou v tom docela dost velké zmatky. Taky prozatím nic z Číny neobjednávám a čekám na konkrétní zkušenosti těch co kvůli tomu objednávat z Číny nepřestali.

hodnocení

0x

Asi tak to je.

Clo Čína

hodnocení

0x

Právě jsem dostala email od AliExpress, že balíček dorazil do země určení, dokonce na místní poštu, a že ho mám v nejbližší době očekávat. Jenomže je tam uvedeno město Budapešť, což teda určitě není v ČR. :-D Schválně jsem na to právě upozornila prodejce a jsem zvědavá, co mi odpoví. Jinak jsem zadala sledovací číslo zásilky do vyhledávače české pošty a tam je informace, že obdrželi údaje k dosud neodeslané zásilce. Takže v dnešní době je to všechno prostě nevyzpytatelné. Jsem zvědavá, kdy mi ten balíček v reálu dorazí. Ale podle mne si ještě počkám. *smich*

D. den. mám něco z Činy objednano od půlky řijna a jde o věci +/- 100,- (třeba 70, nebo 120korun) maličké) korun a nikde nejsou. Jen píšou delay parcel.

miramira, mě dnes došel "vánoční" dárek. Koupeno 19.10. K proclení v Čr došlo 9.11. Kde byl balík těch 7 týdnů to čert ví.

hodnocení

0x

no tak snad co bylo objednáno v říjnu dojde v lednu. hrozny. je fakt, ze mi psali těšte se na zboží je v čR a asi za 5 týdnů fakt došlo. Jako opravdu nic velké tam nekupuju, posledně obal na mobil ze bílého silikonu a ochranná skla, která u nás stojí 290,- a tam asi 50,- korun.

Ty obaly posílají obchodníci tou nejlevnější cestou a proto to trvá tak dlouho. Já také čekám na nějaká "skla" na telefon pro známého, už skoro 3 měsíce. Ale ochranná lhůta končí asi 5 ledna 2022, tak uvidím. Když to nedojde, dostanu peníze na 100% zpátky. Tyhle levné věci asi posílají tou nejlevnější možnou cestou a proto to tak dlouho trvá, protože normálně dostávám objednávky maximálně do měsíce. Je už skoro výjimkou, když se něco někde zadrhne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]