Nejste přihlášen/a.
Potřeboval bych provést platbu kartou na offline terminálu, ale nevím kde se tyto terminály v Česku používají. Také mne zajímá jak poznám, že se jedná o offline terminál nebo jak zjistím, že některá platba byla provedená na offline terminálu.
Tak to vypadá, že v Česku už asi žádné offline platební terminály nejsou nebo možná byly úplně zakázané.
offline terminál funguje úplně stejně jako online pouze transakci do sistémů banky odešle později. Každý terminál si obchodník potažmo banka nastavaví zda může příjmat offline platby, v jaké max výši a v jakém počtu. Je to řešení které se používalo v době kdy internet nebyl příliš stabilní aby se umožnily platby i při výpadku. Vzhledem k dnešní dostupnosti internetu se ovšem dnes offline prakticky nevyskytují a na terminálech jsou většinou vypnuté takže při výpadku internetu platby nefungují vůbec. Důvody vynutí jsou dva, první je ten že některé karty mají stejně offline platby zakázané přimo na čipu a zadruhé aby se nestalo že se účet dostane do mínusu při dodatečném zaůčtování dříve provedené offline platby.
Jde mi o to, že jsem využil tuto akci od Twista kde v pravidlech uvádějí mj., že "Klienti, kteří si v rámci této akce tarif Standard aktivují a provedou platbu na kterémkoliv offline terminálu obdrží kredity ve výši 50 Kč (Po zaplacení Twistem přes apple pay, google pay, nebo fyzickou Twisto kartou)." . Zajímá mne kde a jak provést tu offline platbu na terminálu tak abych získal nárok na ty kredity ve výši 50 Kč. Vypadá to ale, že tu podmínku stanovili velmi vychytrale a možná i podvodně tak aby ji v Česku nebylo možné splnit, protože offline platební terminíly se v Česku už asi vůbec nikde nepoužívají. Kvůli těch 50 Kč nehodlám cestovat někde do zahraniči kde se možná ještě offline platby kartou na terminálech možná ještě používají abych tam provedl platbu kartou Twisto.
Tak oni se vyskytovat budou, v případě výpadku internetu na nějaké provozovně kde mají offline platby ještě povolené. Typicky třeba čerpací stanice případně nějaké obchodní domy, svého času fungovaly offline platby při výpadku internetu v Penny nicméně tam už mají nové terminály tak je otázka jak jsou nastavené ty. Ale pokud je to celé kvůli 50Kč tak je zbytečné někde jezdit a hledat offline terminál. Být vámi tak platím tou kartou všude kde to jde a buď na offline platbu narazíte nebo ne.
Jen pozor na to že platba offline má určitá pravidla třeba bezkontaktní platba nad 500Kč je vždy online protože se přes internet ověruje PIN. U kontaktní platby může být paltba online i offline protože tam je PIN nahrán na čipu karty.
Pokud se offline terminály ještě v Česku někde vyskytuji tak by mne spíše zajímalo kde konkrétně. Předpokládám, že v Česku se už offline terminály asi vůbec nepoužívají a pokud ano tak jich možná bude tolik, že by se to dalo spočítat na prstech jedné ruky. Navíc bych se při platbě asi musel trefit na výpadek internetu což je asi téměř nepravděpodobné. Tou Twisto kartou platím od července téměř všude kde platit kartou jde včetně čerpacích stanic, obchodních domů, Penny atp. a prozatím níc. Tak to vypadá, že vychytralci z Twista tu podmínku s offline terminálem stanovili velmi vychytrale tak aby ji nebylo možné splnit (alespoň ne v Česku). Kvůli získání 50 Kč nehodlám cestovat po celé republice abych někde našel terminál který bude fungovat offline. Jde mi spíše o princip jak nesolídně lákají lidí na akci s podmínkami které asi není možné splnit.
Ono reálně offline platby existují těch terminálů bude určitě více jak 50% které jsou nastaveny tak že to za určité situace umožnují. Problém je že pokud je terminál online automaticky bere platby online zvlášt když jsou bezkontaktní. Tak max mě napadá ukecat obsluhu v nějakém obchodě ať odpojí na chvíli internet a zkusit platbu bez připojení.
Problém je v tom se trefit do té určité situace. V současnosti už internet býva téměř bez výpadků a ukecávat obsluhu v obchodě aby na chvíli odpojila internet mi připadá téměř nereálné a také je otázkou jestli by to takto bez internetu fungovalo offline a nebo jestli by to platby kartou úplně neznemožnilo. Mne spíše zajímá jak a kde tu offline platbu kartou provést normálně bez vymýškení nějakých hlouposti.
Google pay nepoužívám a nemám na to ani vhodný mobil a proto bych tu offline platbu potřeboval provést plastovou fyzickou kartou.
Twisto není banka a tak o nějakou bankovní kartu se nemůže jednat. Mají ale svoje vlastní karty. Mne ale zajímá kde tu platbu provést tak aby byla offline.
jirib: A proč bych se nemohl zeptat zde? Jsme na poradně a tak proč nehledat radu tam kde je to pro porady určené. Z4 ti asi vůbec nic nemluví a nejsi ochoten to respektovat. V této diskuzi mi především jde o to kde a jak a tak na co jiného bych se měl dotazovat?
stir: Vidím, že nechápeš o co tu jde. Mne nejde o pouché zaplacení tou kartou, ale aby ta platba byla offline.
stir: Vidím, že nechápeš vůbec nic. Twisto kartu už mám dávno pořízenou a platím s ní, ale tu jde o platbu na offline terminálu a v tom je problém, že offline platby se už v Česku vůbec nebo téměř vůbec nepoužívají. Jestli je ta karta od Twisto považována jako kreditní nebo ne to nevím i když jako kreditní funguje a platí se s ní na dluh. Každopádně Twisto se nikde nezmíňuje o té kartě jako o kreditní. Jinak pleteš tu hrušky s jabkami, platby kartou s voláním u operátorů .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.