Nejste přihlášen/a.
Mám nastavené už dlouhou dobu v Equa bank inkaso na SIPO a nyní bych si to chtěl změnit tak aby se mi to SIPO inkasovalo z účtu v Raiffeisenbank. Zajímá mne co všechno je pro to třeba udělat a kde a co jak nastavit. Je pro to třeba i něco vyřídit na poště? Už je to dávno co jsem v Equa bank nastavoval inkaso na SIPO a bohužel jsem už zapomněl co všechno jsem pro to musel udělat.
Tak nějak jsem si to představoval, že v jedné bance se inkaso na SIPO zruší a nastaví v jiné. Mne ale nejde o obyčejné povolení k inkasu, ale o inkaso na platbu SIPO a to jsou 2 rozdílné a samostatné bankovní služby. Komu a co bych měl dát vědět? O tom kdy se má to inkaso na SIPO odesílat to nerozhoduji já, ale asi banka která má na to stanovený nějaký den v měsící (u Equa bank je to +/- 14-tého). Kde se mají peníze posílat to aní nevím, protože je to věc banky která by měla vědět kde platbu SIPO odeslat (asi se to odesílá na nějaký účet české pošty která SIPO provozuje) a baky to odesílají asi hromadně jednou platbou od všech klientů kteří mají u nich nastavené inkaso na SIPO.
Před rokem jsem měnil banku a SIPO jsem v první bance zrušil a ve druhé zřídil. Poště jsem nic nehlásil.
stir: Myslet si něco znamená nic nevědět. SIPO je mnohem lepší služba než několik různých plateb řešit několika trvalými platbami, ale to bych zde nechtěl řešit, protože mne v této diskuzi zajímá trohu něco jiného.
rumicek: Asi to tak nějak jak to popisuješ bude třeba udělat. Jde ale o to jak nebo kdy to provést tak aby se nestalo, že platba SIPO z účtu se některý měsíc nezrealizuje proto, že v jedné bance to SIPO už bude zrušené a ve druhé ještě nebude nastavené a nebo se mi platba jednoho stejného SIPO provede v jednom měsící 2x v původní bance a pak i v nové bance. Pokud se nepletu tak banky někdy každý měsíc předávají poště údaje o SIPO svých klientů kteří ho mají nastavené a pošta pak bankám předává výši plateb pro jednotlivé SIPO. Tak nějak to asi funguje. Aby se první platba nově nastaveného SIPO zrealizovala v určitém měsící tak je asi třeba to SIPO v bance nastavit do určitého datumu, jinak se zrealizuje až následující měsíc (o měsíc později).
stir: SIPO je velmi dobrá služba která funguje velmi dobře. Pouze někteří si myslí o SIPO kde co nedobrého protože pořádně neví co SIPO je a jak funguje. U SIPO mi pošta každý měsíc zašle platební doklad na kterém jsou všechny platby přehledně uvedené a mohu si to zkontrolovat. Pokud by se mi některá platba nelíbila tak mohu zajít na poštu a požádat o vyřazení té platby z daného SIPO a tak jednoduše ji přes SIPO nezaplatím. V bance si pak mohu zkontrolovat popuze jedinou platbu toho SIPO jestli mi v pořádku odešla a nemusím tak kontrolovat více různých plateb jestli mi na základě samostatných příkazů odešly. V případě trvalého příkazů bych musel pamatovat na to abych včas změnil výši platby pokud některý z dodavatelů energií mi zvýši výši zálohy. U SIPO na to pamatovat nemusim, protože každý komu přes SIPO něco platim si výši platby do SIPO zadává sám. Těch výhod SIPO by se dalo najít více, ale asi nená smysl je všechny vypisovat.
Pokud dodavatel energie zadá do SIPO nedoplatek tak je to většinou o tom, že zákazník má sjednané ve smlouvě kromě záloh i placení nedoplatku přes SIPO. Nelze tak vinit SIPO nebo dodavatele enerie, že se do SIPO dostalo něco co člověk nepředpokládal. Každý by měl vědět co si ve smlouvě sjednal.
honzin: Tak to rozhodně prostě neni, ale nehodlám se dohadovat se zabedněnci kteří všechno raději dělají složitěji a méně přehledně. Pro lidí kteří chtějí mít vše jednoduše pod kontrolou je SIPO ideální věc a když si nastaví v bance jeho inkasování tak je to ještě více ideálnější. V případě SIPO stači v bance nastavit pouze jedno inkaso na to SIPO a není se tak třeba zbytečně zabývat spoustou jiných samostatných příkazů. Pokud si někdo vše okolo toho SIPO ponastavuje dobře a zprávně tak s tím nemusí být žádné problémy. Je to můj názor na to SIPO a nikomu ho nevnucuji i jkdyž s opačným nazorem nesouhlasím. Ať si to každý dělá jak chce, ale ať nikdo nevnucuje někomu něco o čem si myslí, že je to tak ideální a nic lepšího ani nemůže být.
Nedávno jsem měnil dispozice k placení SIPO u pošt.sp. Měnil jsem pouze placení z jiného účtu a odesílání na jiný E-mail,ale asi to sama banka může provést také.
Přiznám se, že tvoje odpověď mi připadá být hodně zmatečná. Nechápu co myslíš tim odesíláním na jiný e-mail. Kdyby banka sama lidem měnila něco na nastavení SIPO tak si dovedu představit jaký by to byl chaos a lidí by si ztěžovali, že jim platba SIPO neodešla z účtu, protože jim banka sama něco nevhodně změnila tak, že to SIPO odejít nemohlo.
Na poště nic nezařizujete, ale u své nové banky. Raiffeisenbanka to vše udělá za Vás, nebo od poče si nastavíte vše sám u Raifky a zrušíte u Equa. Já zastávám názor, že nikdo to neudělá lépe a zodpovědně, nežli já sám.
Jak to může banka udělat za mne když nezná údaje z mého SIPO (spojovací číslo), jak velký limit chci nastavit atp.? Co myslíš tím od poče? Souhlasím s názorem, že nikdo to neuděla lépe a zodpovědně než když si to udělám sám, ale k tomu je třeba vědět co kde a jak nastavit.
Úplně jednoduše, banka si vše vyžádá u druhé banky a vše Vám zkopíruje do své banky. Včetně datumu i limitů. Velice jednoduché.
A jak ta banka bode vědět, že chci něco (v tomto případě inkaso na SIPO) z jiné banky zkopírovat? Já nechci na to použít bankovní mobilitu a převést tak účty z Equa bank do Raiffeisenbank i s nastavenými službami. Jde mi pouze o to inkaso na SIPO.
Tak si to zadejte přímo ve Vašem bankovním účetnictví z počítače. Já to dělám u Air banky RB banky a podobně, podle toho jak to potřebuji.
milancukrar: Připadá mi to, že jsi asi docela dost pod vlivem alkoholu a píšeš tu tak samé bláboly. Až vystřízlivíš tak tu můžeš zase něco napsat, ale pokud možná ani nevíš co to je SIPO tak tuto diskuzi raději vynech. Z jakého bankovního účetníctví z počítače bych si to měl zadat? Co má účetnictví společného se SIPO a jeho nastavením v bance? Zkus trochu přemýšlet nad tím co tu píšeš.
Jelikož vím, jak se mění placení sipa z jedné banky u druhé, nemusím se nikoho vyptávat.Máte u banky internetové bankovnictví? Tak tam si to změníte.
Zkuste to bez napadání a urážek.
milancukrar: Nejsem si zcela jistý jestli to víš, ale pokud ano tak to neumíš popsat. Mnoho lidí si myslí, že něco ví, ale skutečnost někdy bývá jiná.
rk, já jsem si zase jist, že to nevíte, jak píšete ve svém posledním příspěvku u jiného poradce. Ze svého poče si nastavíte u své banky, přesně ty platby, které chcete a datum, kd to chcete platit. Nic složitého.
milancukrar: Nejsem vševědoucí a ne všechno vím. Jsme na poradně a tak je snad normální, že se tu lidí ptají na to co neví a chtějí poradit. Mne se ale jedná o SIPO a změnu banky pro jeho placení a ne o platbu všech pravidelných plateb jednotlivými příkazy. Ty tu ale pleteš tzv. hrušky s jabkami.
Konečně trochu rozumná odpověď k tomu na co jsem se zde dotazoval v prvním příspěvku. Asi to tak v RB nastavím jak to popisuješ a v Equa bank SIPO zruším až po jeho provedení v srpnu a snad tím nic nepokazím. Nevím ze které banky je ten obrázek, ale já to v RB mám trochu jiné. V RB tam mají i asi nepovinné pole pro uvedení variabilního symbolu, ale nevím k čemu je ten variabilní symbol bance dobrý když každý měsíc je na SIPO jiný. Díval jsem se na to i do IB Equa bank a tam ani na variabilní symbol pole nemají.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.