Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Platím vyživné dceři 19 let. Skončila tento školní rok studium s maturitou. Pro mě to znamená přestat platit vyživné. Dcera chce pokračovat studiem na vysoké škole, poslala mi potvrzení na školu, kterou bude navštěvovat. Zjistila jsem, že dcera neudělala praktické zkoušky a dělala opravnou zkoušku. Musím také napsat, že dcera se mnou nekomunikuje. Psala jsem, že chci maturitní vysvědčení a do nynější doby mi ho nezaslala. Tak teď nevím co mám dělat. Jsem si vědoma vyživovací povinnosti, ale nevím zda platit b)nebo neplatit. Nemůže nastoupit na vysokou bez maturitního vysvědčení. Zaslala jsem jen 1500 kč místo 3000kč a její otec mi napsal vyhrožovací dopis. Pokud nedoplatím zbytek bude na mě poslána exekuce. Budu Vám vděčná za informaci.
s krásným dnem
Monika Fialová
Požádala jste písemně doporučeným dopisem s dodejkou dceru o doklady?Pokud ne, udělejte to, chtějte potvrzení o studiu. Nezapomeňte v dopise uvest datum doručení a že po tomto doručení doplatíte zbývajc íčást výživného.
Děti jsou povinni informovat platící rodiče o studijních výsledcích, není to jejich dobrá vůle.
tak každopádně ať už maturitu udělala nebo, tak studentem je až do konce srpna, minimálně z hlediska daně z příjmů. vzhledem k tomu, že je červenec, tak bych rozhodně nekalila vodu, tím spíš, když 3.000 Kč výživného na dospělého je směšná částka. na VŠ mohla být přijata, i když maturitu neudělala - zpravidla stačí udělat v září opravky (a mám pocit, že letos mají i během prázdnin termín navíc?), a potom je vše v pořádku a nastoupit může. samozřejmě, pokud by je neudělala, tak ji na VŠ nezapíší. jinak samozřejmě, pokud vám povinnost platit výživné nebyla zrušená, tak na vás exekutora dcera poslat může.
Víte, jak to na světe funguje? Čím více dáváte, tím více budete mít. A když jde o vaši dceru, dávejte, raději více než méně. Jednou se nebudete zbytečně trápit.
www.cesivpravu.cz
Kdy končí vyživovací povinnost rodiče vůči dítěti?
Vyživovací povinnost rodičů vůči dětem není omezená věkem. Rodič musí platit alimenty i na dospělé dítě starší 18 let. Současně ale platí, že vyživovací povinnost by měla trvat pouze do doby, kdy dítě ještě není schopné se živit samo – např. než dokončí školu a nastoupí do zaměstnání. Pokud dítěti ve vlastní obživě nic nebrání, přesto si ale nehledá práci, může se rodič obrátit na soud. Ten posoudí konkrétní okolnosti a rozhodne o trvání, či zrušení vyživovací povinnosti.
Může nastat také situace, že vaše dítě uzavře manželství. V takovém případě vznikne mezi manžely vzájemná vyživovací povinnost, která předchází vyživovací povinnosti rodičů. To v praxi znamená, že pokud dítě, které není schopno se živit samo, uzavře manželství, tak mu v prvé řadě musí výživu zabezpečit manžel či manželka a jen tehdy, pokud toho nejsou schopni, zabezpečují výživu dítěte jeho rodiče (podpůrná funkce vyživovací povinnosti rodičů k dětem).
Tato problematika se neustále opakuje a pořád někdo píše smyšlenky. Pokud vyživovaná osoba ukončí soustavnou přípravu pro povolání ( maturita, jiný druh zakončení studia), plátce ze zákona nemusí soud žádat o zrušení vyživovací povinnosti, protože je toto ukončení přímo ze zákona. Tím se brání zahlcení soudy naprostými hloupostmi. Už z hlediska morálky je nepřípustné, aby zdravé ale líné dítě dostávalo výživné. To je taková hloupost, že je to až k smíchu.
Jednoduše řečeno: rodič má info, že dítě dokončilo studium, poslední výživné zaplatí v srpnu a pokud nepřijde nějaké další potvrzení o soustavné přípravě na povolání, ne zase nějaká jiná škola a pak zase jiná škola, tak ho výživné nemusí trápit. Hotovo, vyřízeno. Dříve tady byl přesný odkaz na výklad zákona, který toto řeší. A pořád dokola to psát je už divné.
@jenda22 - přesně tak . A za týden zde bude podobný dotaz a někteří opět budou mást tazatele, že neplacení mu musí posvětit soud. Stále dokolečka.Po dodání dokladů se dá bez postihu doplatit výživné vždy. Přeplacené výživné se vrací pouze v případě, kdy rodič zažaluje své dítě. To se snad v praxi nestává. Takže bez povrzení ( v září), že studium trvá je lepší neplatit nic.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.