Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak dokázat, že jste si stežovali

Od: dfd odpovědí: 22 změna:

Na všech serverech věnovaných zaměstnání (nemyslím personální servery) radí, že když máte nějaký problém se zaměstnavatelem, tak vše řešte písemně a doporučenou poštou s dodejkou. Ale mohla by nastat situace, že šéf řekne, že v obálce nic nebylo a "sttížnost" hodí do koše nebo místo toho napíše jinou "stížnost", kde problém nevypadá tak zle a vydává za vaší.

Takže ještě jednou. Jak právně dokázat, že jste si stežovali písemně a že v obálce byl papír se stížností.?

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

myse*
hodnocení

2x

Potom jedině ho donést na podatelnu nebo rovnou šéfovi a nechat si potvrdit kopii...

hodnocení

1x

Jinak, já mám dojem, že podniky musejí mít povinně datovou schránku, a vy si ji můžete zřídit zdarma i jako fyzická osoba. Komunikace prostřednictvím datových schránek je postavena na roveň písemné komunikaci, a příjem ten zaměstnavatel nezatluče, pokud se o to pokusí, třeba si to nepřečte, jeho chyba.

e to novum, sám víc nevím, podívejte se třeba na aktualne.centrum.cz/...

marenka*

Pravda. Musí mít datovou schránku a doručená pošta v ní je brána za doručenou, ať si jí někdo přečte nebo ne. ;)

cyril*
hodnocení

0x

Nepoužívat obálky, psát na koresponďák! Nebo předávat osobně proti podpisu kopie. Co je na tom složitého?

xx*
hodnocení

Co když to nejde řešit na místě v místě pracoviště, ale je nutno to řešit na centrále firmy a centrála je na druhé straně republiky a nebo v horším případě v zahraničí a volno ti šéf nedá, aby jsi si tam zajel.

cyril*

Nevymýšlejte blbosti a předejte v tom případě písemnosti proti podpisu svému nadřízenému.

ss*
hodnocení

Taky to zaměsnavatel nebude chtít podepsat, třebas.

Ale třeba pokud zaměstnavatel nechce platit tak to nemusí být jen lokální problém, ale může být problém na vedení firmy, takže myšlenka nemusí být "zcestná".

marenka*

Pokud chcete ze zaměstnavatele dostat výplatu, přijdete o práci. Bohužel ale je to tak. První možnost je tato:

§ 56
Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnancem
Zaměstnanec může pracovní poměr okamžitě zrušit jen, jestliže,
b) zaměstnavatel mu nevyplatil mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí termínu splatnosti (§ 141 odst. 1).
Tzn. mzda za prosinec je podle toho, co jste uvedl, splatná 12. ledna. Pokud jste ji nedostal do 27. ledna, můžete okamžitě zrušit pracovní poměr.

Druhá možnost je dát podnět ke kontrole na pracovní úřad. (po té vás asi taky nebude mít rád)

Je to zoufalost, znám to. Buď po výplatě půjdete zákonnými cestami a přijdete o práci, nebo se budete se zaměstnavatelem dohadovat, domlouvat, dopisovat si a pak vám nebude dlužit za měsíc, ale za půl roku. Je to bludný kruh.

dandanov*
hodnocení

0x

Souhlasím s korespondečním lístkem. Ještě jsou 3 varianty, jak stížnost doručit :

1. osobně přímému nadřízenému (vemte si s sebou 2 svědky, kteří Vám případně potvrdí, že nadřízený odmítl podepsat převzetí).

2. Faxem

3. Emailem (ale před jeho odesláním si nastavte požadavek na automatické potvrzení přečtení a do předmětu neudávejte slovo "stížnost"!)

aaaaaaaaaaaaaa
hodnocení

Těm svědkům může nadřízený "zaplatit", aby změnili "výpověď"

Jak doložíš že jsi fax odeslal?

Potvrzení o odeslání emailu je standardně vypnutá.

cyril*

Mám takový pocit, že poradit nepotřebujete, stačí, když se máte s kým dohadovat!

marenka*

No zaplatit se dá ledacos, to byste si s touhle myšlenkou mohl nechat líbit cokoliv. Třeba i vykrást dům, protože se to stejně nevyřeší.

Faxovou zprávou

Potvrzení o odeslání mailu se dá zapnout.

aaa*
hodnocení

Když posíláš fax to ti vyjede nějaké potvrzení o odeslání? Já jsem Fax nikdy neposílal

S tím potvrzením mailu jsem to myslel tak, že to má vyplé zaměstnavatel. To by jste si musel nejdřív dostat zaěmstnavateli na PC zapnout mu to a pak poslat stížnost. což je dost technicky nerealizovatelné.

Přiznávám že nejjednodušší je to předat osobně a nechat si to podepsat, ale zaměstnavatel se může zdráhat a jak ho k tomu přinutit? Přece nepodepíšu něco co mě staví do špatného světla.

marenka*

Tak ten fax nic, to se snad někde nastavuje. Když jsi ho ještě neposílal, tak to by bylo zbytečně složitý. No a proč odesílat ten mail ze zaměstnavatelova PC? To nějak nechápu. Určitě je u vás někde internetová kavárna, nebo to mají v knihovnách, kde cca za 40 korun za hodinu máte k dispozici počítač.

doplněno 17.06.10 09:31:

Tak to už jsem s radami v koncích *nevi*

aa*
hodnocení

Já jsem se asi špatně vyjářil. Zaměstnavatel nemá ve svém PC nastaveno, aby odeslal potvrzení, že četl mail. Vy si sice do mailu můžete nastavit vyžadovat potvrzení, ale zaměstnavatel má ve svém klientovi zase nastaveno, potvrzení neodesílat.

Možná není nutné, abyste měl potvrzeno, že zam-tel mejl četl... Když si vytisknete svůj mejl z odeslané pošty, bude tam jasně uvedeno, kdy a komu jste ho odeslal. Je to vlastně stejné jako doručenka, navíc je vidět obsah zprávy.

malvinka*

Fax vyjíždí potvrzení odeslání na kterém je uveden datum a čas. To je problém udělat si kopii?

Automatické potvrzení (pokud ho klient příjemce vůbec akceptuje) nepotvrzuje, že zpráva byla přečtena nebo že jí příjemce porozumněl, ale že byla zobrazena.

dd*
hodnocení

Ale ID datové schránky je NEVEŘEJNÉ a není nikdo povinný jej zveřejnit a aby to šlo využít tak by musel mít datovou schránku i zaměstnanec což asi mít nebude.

Možná by bylo lepší kdyby se udělala změna legisloativy a všechno by se mohlo točit na video. To má dneska každý mobil.

marenka*

To jsem psala už na začátku. Když nic nejde, běžte na pracovní úřad, tam je právník-zadarmo a bude to řešit na váš podnět.

No ode mne to byl návrh, a datové schránky jsem předtím nestudoval.

Na druhou stranu, datovou schránku zaměstnanec mít nemusí, ale může, a adresy jsou sice neveřejné, ale přístupné na principu dotazu. (O povinnosti ten dotaz zodpovědět mi není ovšem nic známo, uznávám.) Na druhou stranu, povinnost mít datovou schránku je sice v zákoně stanovena, ale její faktické zřízení je přechodnými ustanoveními poněkud zpochybněno, alespoň dočasně. Takže nevím; nápad to byl.

lui*
hodnocení

0x

Domnívám se, že doručením obálky se má za to, že byla plná. Kdyby to bylo jinak a někdo mohl úspěšně namítnout, že v obálce nic nebylo, tak by doručenky nepoužívaly soudy, státní správa atd.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]