Nejste přihlášen/a.
Zdravím, po nějaké té době jsem tu znovu pro radu. Věc se má tak, jsem strašně horlivý člověk, miluju něco tvořit a všechno s tím spojené, prostě mě něco nadchne a jsem do toho zapálený, jenže moje záliby vypadají asi momentálně takhle: kreslení(jak tradičně tak i digitál), psaní básniček a povídek(trochu), modelování ve 3d, programování(python, C#), obrábění(cnc i konvenčně), střih videa, animace, úprava fotek, vrtání se v elektronice(od bílé elektroniky po notebooky nebo mobily) a teď jsem začal tvořit hudbu. Nevím jak vám, ale na můj vkus je toho prostě moc. U všeho (kromě té hudby a básniček) bych řekl že jsem středně pokročilý a něco zvládám tak dobře, že bych se neměl problém tím živit. Teď k tomu, proč to píšu. Prostě mě baví moc věcí a není čas se věnovat všemu, pak mám z toho akorát depky, že jsem se nevěnovat zase dostatečně něčemu jinému. Vidím jak lidi mají prostě jedno zaměření, pilují to a jsou v tom opravdu dobří jenže já nevím jak si určit priority a pilovat jen to jedno. Ani si nedokážete představit jaký bylo pro mě pain výběr střední školy, myslel jsem že až budu na střední, tak budu mít jasno, ale stále nemám. Takže, jak se mám rozhodnout a věnovat se jen jedné věci?
No, jsem zvědav, kdo co poradí. Jsem na tom stejně, už nějakých pár desítek let. Dle mého je to dané povahou člověka. Za tu dobu některé "koníčky" odpadly, jiné přibyly. Když hledám práci, mám trochu problém. Buď mám zkušenosti na dané místo příliš rozsáhlé nebo naopak ne dost hluboké. Zaměstnání obvykle najdu v menší firmě, kde je potřeba, aby jeden člověk dělal více prací, tam jsem ideální kandidát.
Postupem času jsem zkušenosti s hledáním pracovního uplatnění shrnul do jediné věty, která bohužel stále platí: Každý by mě rád zaměstnal, ale nikdo mě nechcee zaplatit
"bych řekl že jsem středně pokročilý a něco zvládám tak dobře, že bych se neměl problém tím živit". Já nevím, kolik ti je let. Ale tak do 20 jsem měl totéž. Studoval jsem VŠE finance a účetnictví, jen protože tam bylo nejtěžší se dostat. Ale dávno předtím mě opravdu oslovily počítače - od těch prvních osmibitů v 80. letech. Psával jsem zároveň básničky i s úspěchem na soutěžích, sportoval a měl úspěchy, tátovu kytaru co měl v rohu plnou pavouků ofoukl a koupil si za kapesné struny a ladičku na A a šlo mi to. No teď mě živí ty počítače s velkou specializací Linux administrace a relační databáze (dávno prdim na programování, grafiku a další krásná odvětví, pořádně dělat jde dělat jen pár věcí dnes, během 30 let se to tak rozrostlo, že jeden člověk dnes nepobere veškeré možnosti) Takže zpátky - záleží kolik ti je, co tě nejvíc baví a tam se profilovat. Bohužel pro nás všechny, už se těžko najde genius - renesanční člověk - jako byl Leonardo da Vinci, co by zvládl všechno a na jedničku Naopak ty nejgeniálnější věci vznikají už dnes a vznikat budou výhradně u lidí, kteří mají genialitu, ale specializují se na úzká odvětví.
To je bohužel záležitost většiny inteligentní populace.Úspěch mohou získat ale jen takoví jedinci,kteří si osvojí maximální znalosti jen v jednom,či dvou oborech činností.
Jsem už důchodce,,ale znám mnoho lidí,kteří se zaměřili na individuální praxi,ale ve znalostech z ostatních oborů žalostně zaostávají.
Mnoho průmyslových technologií spočívá v užití několika oborů techniky.Třeba výroba kompakt disků vyžaduje nejen znalost elektroniky,ale i chemie,elektrických aplikací elektroakustiky fyziky.Jen tak se z absolventa techniky,nebo inženýra může stát na slovovzatý odborník v této technologii.
Dnes jsou i manažeři v průmyslových podnicích nuceni se vyznat v matematice a fyzice,a mít i přehled ve společenských vědách a jazykových znalostech.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.