Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Šlo o nutnou obranu?

Od: najval odpovědí: 26 změna:
Dobrý den,
Krátce pracuji na brigádě jako ostraha nádraží, směny mám jen v noci, stalo se to, že žena Ukrajinka sem přišla z bočního vchodu který je zároveň parkoviště tak jsem ji poslal pryč že je zavřeno, po půl hodině se vrátila vystrašená a za ní šel chlap tmavé pleti, nevím jestli přímo cigán, šlo o to, že se ho bála, něco na ní pokřikoval tak jsem ji řekl ať tu zůstane a poslal jsem ji dál na perón, on se sem chtěl taky dobýt že se chce podívat kdy mu jede vlak, nechtěl pochopit že ho tam nepustím, 5 minut jsem s ním diskutoval, vytáhl jsem teleskop abych byl připravený, rukou jsem ho odstrkoval a v druhé ruce kdyby náhodou pepřový sprej, jak jsem ho více odstrčil chytl mě za tu ruku tak jsem mu stříkl do obličeje sprej, myslíte si že šlo o nutnou obranu nebo jsem to přehnal? Nevěděl jsem v tu chvíli jestli mi tu ruku nezlomí nebo tak něco. Děkuji

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kicune*
hodnocení

6x

Samozřejmě že je to nutná obrana. Pokud vás v takové situaci jakkoliv uchopí, je to jasný útok. Použití pepřového spreje bylo imho přiměřené.

Já to mám jasně nalinkované, jsem se ochotný se hádat a ukočírovat vztek, ale nesmí tam být kontakt. Pokud někdo ve vyhrocené situaci sáhne na mě, na partnerku, či dítě, je to pro mě jak cink v ringu. Od té chvíle už se mluví jen ručně.

id

a potom na policii při sepisování výpovědi a placení nehorázných částek za léčení.

Uchopit - jasný útok to beru - bráním se,ale hned pepřovým sprejem? na tohle stačí pár facek.

Nadávat - tak ho pošlu do zadnice a jdu dál

atd atd...

Pořád je tu jen napsané vyjádření jedné strany a druhé chybí jak to doopravdy bylo.Si to taky mohl celé vymyslet a hledá kličku jak ven z trestního oznámení pro ublížení na zdraví.Kdo ví kde je pravda? Ostarhu nádraží dělá sám a nikdo koho by zavolal není? U nás teda chodí ve dvou a mají minimálně vysílačku a mobilní telefon.A každé ,,křivé slovo,, hlásí nebo napadení hlásí a sepisují záznam.Pak je to rozlousknout na policii jak drážní nebo státní.

jarl
Pár facek mi příjde daleko horší, pepřový sprej slouží k ochromení útočníka na krátkou dobu, pár facek už může vést k ublížení na zdraví, v pepřáku je většinou směs kayenského pepře v kombinaci s capsaicinem, nic co tělo nějak poškodí, jen na krátkou dobu ochromí.
jarl
Ještě doplním, že ve výsledku si dost odporujete a radíte daleko horší řešení situace, to mi příjde jako podávat trestní oznámení na KFC že mi dali moc pálivé jídlo.
kicune*

Souhlasím s jarl. Co píše id je špatné řešení. Facky mohou situaci vygradovat, opilce to může jen vyprovokovat k agresivnějšímu útoku. Obrana pepřákem v podstatě ten útok okamžitě odvrátí. Navíc pán píše, že to víceméně udělal instinktivně. Pokud na něj útočník zaůtočil i přesto, že měl napadený v ruce teleskop a v druhé pepřák, tak se bránil správně a přiměřeně. Věřím, že policie to bude vidět stejně.

id

A co má KFC společného s nádražím a jídlem v tomto dotazu? Raději to už přestaňte kouřit.Je zápis na policii? Tak Ať to rozhodnou oni a další postup jestli to bylo relevantní je na nich a potom případně na soudu.Žádný obyčejný ..x..nemůže bránit vstup na perón když si jdu koupit jízdenku nebo se podívat kdy to jede.TEČKA.

jarl
hodnocení

To si pište že může bránit, protože Vám nejspíš nedošlo že i nádraží má nějakoh otevírací dobu, když dostanete chuť na rohlík tak jdete taky ve 2 ráno před supernarket a dobýváte se tam? Ne, protože platí snad nějaká pravidla, vaše odpovědi jsou všechny stejně naprosto zcestné, otázka zní jasně, jestli je podle našeho pohledu toto nutná obrana, ne jestli se podle policie jedná o nutnou obranu.
id

tak podle našeho pohledu toto není nutná obrana.byl jste fyzicky napaden? nebyl.tak co řešíte? Ona ta prý ruska taky jen slovně - takže taky nic.Jen jste nezvládl situaci a teď hledáte vyřešení své neschnopnosti zvládat krizové situace.Kde je vyjádření druhé strany k tomu incidentu jak to vlastně po pravdě bylo?

kicune*

Nezlobte se id, ale melete tady úplné blbosti. Tohle ráno se vám prostě nějak nepovedlo.

staraid

@kicune - taktéž si myslím, že jde o nepovedené ráno. Jen si mě nepleťte, takové koniny bych nenapsala. Stará ID.

kicune*

V pohodě, mně to bylo trochu divné, nick id mám spojený s o dost inteligentnější osobou *nevi*

staraid

@kucine - díky.

el
hodnocení

3x
Podle mě jste dobře udělal Slzný plyn je dle mého názoru dobré řešení - bezkontaktní, rychle, jednoduché a účinné. Navíc se člověk nemusí pouštět do nějaké rvačky kdy může od dotyčného něco chytit nebo se píchnout o jehlu.
Měl jsi asi počkat než dojde k prvnímu fyzickému kontaktu z jeho strany.

au1
hodnocení

2x
nemas se s nim co hadat, proste mu reknes ze je zavreno, zabouchnes dvere pred xichtem, a kdyz se bude dobyvat do objektu, volas policajty. to mela mimochodem udelat uz madam ukrajinka kdyz ji na ulici obtezoval cizi clovek.
hlidaci jsou vetsinou invalide s nejakym nizsim stupnem invalidity, protoze je hlidaci sluzby muzou platit pod minimalni mzdou a jeste na ne berou dotace. myslis ze nejaka 60tileta baba v invalidite by se s tim ciganem mela pretahovat o obusek?
id

au1 - od toho tam je a pokud to nezvládá tak tam nemá co dělat.Číslo na policajty snad vytočit zvládne.Když ne tak ať uvolní místo mladším co chtějí pracovat ale tihle starší pobírající důchod jim berou pracovní místa.

kt

No, na takové místo se také moc lidí nehrne, takže těžko někomu zabírá místo. A určitě to musí být zase člověk aspoň trochu zdatný zrovna k takové práci, musí být proškolen, co může, nemůže a jak se zachovat při různých situacích. Taková práce není srovnatelná jako např.s hlídačem někde ve firmě na vrátnici.

@au1

skutečně berou hlídací firmy dotace na to, že zaměstnají invalidy či seniory?

Ty dotace berou všechny firmy.

jenda22
hodnocení

2x

Ne, není to nutná obrana.

§ 29Nutná obrana

(1) Čin jinak trestný, kterým někdo odvrací přímo hrozící nebo trvající útok na zájem chráněný trestním zákonem, není trestným činem.

(2) Nejde o nutnou obranu, byla-li obrana zcela zjevně nepřiměřená způsobu útoku.

Proč?

Protože jste ho jako první odstrkoval, aniž on na vás vztáhl ruku. Útočníkem jste byl vy. Nic jste neodvracel, naopak jste provokoval k útoku.

id
hodnocení

1x

A drážní nebo PČR jste snad volal,že?

Jestli jste mu ublížil na zdraví,tak to rozhodnou oni dle výslechu Vás a svědků - taky té ukrajinky jestli ji seženou někde...Co jste uvedl do oficiálního zápisu o zákroku? Nebo snad ani zápis hned po incidentu nebyl? - tak máte problém něco dokázat na svoji obranu a napadený ,,útočník,, může vysoudit peníze.Bude tvrdit,že jste ho bezdůvodně napadl a je ,,vymalováno,,.

Tohle je ale vyjádření jen z vaší strany - chybí vyjádření toho druhého - takže je to jen nepodložená spekulace.

glad
Pokud by nestihl zavolat PČR, tak je podle Vás lepší se nechat radši zmlátit, než přemýšlet stylem "hm jak to budu dokazovat, to mi beztak nikdo neuvěří, tak co pár monoklů a pracovní neschopnost nějak zvládnu" , to mi příjde vcelku pošetilé, nutná obrana, tedy odvracím přímo hrozící útok který v ten okamžik trvá, uchopení pana tazatele za ruku tedy útok je, protože, stačí okamžik vteřiny a z uchopení za ruku je povalení na zem a tak dál a tak dál. Píšete tu něco o ublížení na zdraví, ale definici nutné obrany očividně neznáte, jinak by jste psal jinak, zákonné podmínky byly tedy splněny.
id

píši ...také psaní jen jedny strany ...a vyjádrení jak to celé bylo druhého tady chybí.

Napsat a upravit si celou událost si může tazatel jak chce,ale celé to stejně musí ,,rozlousknout,, policie - pokud ji teda napadený-á nebo on zavolal.Jinak je to o ničem a píšete bláboly.

Tak ať sem dá tazatel zápis o tomto konkrétním zákroku,který sepsal s policií.Jinak je to o ničem a nic dokazatelného se nestalo.

staraid
hodnocení

1x

Pardon, malinko mimo mísu.

Nový uživateli nicku ID. Jste zde častným hostem i když pod jiným nickem, až poslední dobou se vám nejvíce zamlouvá můj. Protože mám jiné názory než vy, nebudu se takto již přihlašovat. Spokojenost?

hodnocení

1x
Zatím jsem v praxi při konfliktu pochopila, že spíše funguje pravidlo: Kde není žalobce, není soudce. Teda pokud si Váš útočník pamatuje, že má v krvi drogy nebo alkohol, už Vás určitě nepůjde nahlásit nikam na policii. Tak nikdo nutnou obranu nebude řešit.
Když jsem se já v práci dohadovala s jedním zaměstnancem a ten byl hodně neústupný, navrhla jsem mu řešení: Víte co, zavoláme mistra a ten má test na drogy. Zaměstnanec okamžitě zmlknul a rychle odešel (byl na odchodu domů, brigádník). Už nepotřeboval řešit vůbec nic.
Oni se občas potřebují nejvíc dohadovat Ti, kteří by testem neprošli.

hodnocení

1x

Tak já Vám povím co so myslím a to jsem to všechno četla. Za prvé jde asi o menší zastávku, kde v noci už vlaky nestavá, jenom tam projíždí, jinak by nemohlo být nádraží zavřené. V tom případě měl dotyčný návštěvník smůlu a měl si zjistit kdy mu jede vlak, jiným způsobem. Vy jste s ním neměl vůbec debatovat a zavřít dveře. Ale možná, že to nešlo, nevím jakým způsobem je zajištěn vchod. Použil jste pepřák, asi ho máte od zaměstnavatele, jako součást vybavení. Přece po nikom nikdo nemůže chtít, aby bránil nějakému výtržníku vstup na nadráží vlastníma rukama, a snad se s ním dokonce fackoval, jak tady někdo radil. *ee* Volat policii ke každé prkotině také není dobrý nápad, pak mohou zanedbat něco důležitějšího. Ale nevím v jaké situaci jste byl, a stejně, jestli už začínal být agresivní, tak než byste zavolal, tak byste asi už mohl dostat přes h.bu. Takže podle mne byl zákrok pepřákem naprosto v pořádku. Neměl se tam cpát, a Vy nemáte povinnost bránit vstup na nádraží vlastním tělem. Ale zeptala bych se, proč se vlastně ptáte, a jak to teda dopadlo? On brečel a pak utekl, a šel si na Vás stěžovat, nebo jak to dopadlo? :)

najval
hodnocení

Abych tedy ještě doplnil, píši to hlavně skrze názor ostatních, já si myslím, že jsem v situaci zareagoval dobře, onen agresivní muž na sebe ještě práskl že je zhulený trávou, tedy opravdu jsem netušil co se mu může honit hlavou, hrozil jsem mu zavoláním policie to mu bylo ale jedno, po zákroku jsem pčr zavolal, ale odešel a pan z operačního mi řekl "a co teda máme řešit když už odešel" takže taková arogance trošku mi přišla, pán sice říkal že se chce podívat kdy mu jede vlak, ale řikal také, že chce paní vysvětlit že se ho nemusí bát a paní stála opravdu velký kus zamnou a z výrazu šlo velmi dobře poznat že má opravdu strach, tedy byla by blbost ho tam pustit, nádraží bylo zavřené, vlaky už nejezdili, a boční průchod je otevřený nonstop, není tam brána ani ani takového, zkrátka takové parkoviště ze kterého se dá dostat rovnou na perón, aby se tam dostali i popeláři a tak podoobně takže ne, dveře jsem mu zavřít opravdu nemohl, nemá tam v tu hodinu co dělat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]