Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo může podat trestní oznámení vs alimenty?

Od: catallanos* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat, jestli někdo nevíte, kdo může podat trestní oznámení za neplacení alimentů. Žiji s přítelem už 3 roky v jedné domácnosti. Peníze dáváme do společné kasy a přítel má va výchově nezletilou 17 letou dceru. Matka neplatí alimenty a tak otázka zní: mohu podat i já trastní oznámení, že matka neplatí alimenty?

Děkuji za radu a odpověď

Sofi Ondrová

doplněno 16.06.10 18:35:

Mám problém, že on se k tomu staví celkem laksně a ty peníze chybí. Proto to chci řešit a nevím jak

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cyril*
hodnocení

3x

Jen drobné upozornění pro rádce. Nepleťte si "trestní oznámení" a podání žaloby u občanskoprávního řízení. Oba případy se od sebe dosti liší, ale v těchto a podobných situacích jsou často zaměňovány.

catallanos*
hodnocení

Děkuji za rady, snad mi to vyjde

hodnocení

1x

Ten, komu soud výživné na dítě přiřknul. Od 18.roku pouze dítě, pro které je výživné určeno. *hej*

malvinka*
hodnocení

0x

Trestní oznámení může podat váš partner, jelikož je otcem.

cyril*

Trestné oznámení může podat kdokoliv, protože je občanem.

lidus*

to je sice fakt ale v tomto případě ho policista ani nesepíše, neb by to nemělo smysl.

cyril*

Tak to se asi pletete. Pokud nejen prokazatelně vím, ale stačí když mám důvodné podezření, že je páchán trestný čin, jsem povinen toto oznámit příslušným institucím a pokud je to v mých silách a možnostech tak dokonce zabránit v jeho pokračování. Vím, že toto je ryze teoretická verze, ale je naprosto v souladu s právními normami.

malvinka*

Jasně Cyrile, ale to je snad obecná formule zahrnující cokoli.

cyril*

Viz odpověď níže.

catallanos*
hodnocení

On se s ní nechce hádat kvůli dceři, tak mi řekl, abych za ní zašla já a ona se vyjádřila že nám nic nebude platit a tak to potřebuji nějak vyřešit. Mám jinak jeho podporu, ale nevím jestli se se mnou budou policajti bavit.

dandanov*
hodnocení

0x

Jistě má přítel Rozsudek soudu o svěření péče a výši alimentů. S bývalkou se tudíž vůbec nemá na čem dohadovat! Pokud ona neplatí, porušuje zákon a soudem ustanovený zástupce dítěte (JEN ON) může podat trestní oznámení pro neplacení výživného! Vám zbývá jen na partnera pořádně zatlačit, aby tr. oznámení podal a max. ho doprovodit na příslušnou policejní stanici jako psychická podpora:)

radi*

Pravdu má jednoznačně cyril, ačkoliv je praxe jiná, neznamená to, že to jinak nejde... Podat trestní oznámení, když jste se dozvěděla o skutku, o kterém se domníváte, že by mohl být trestným činem, je dokonce povinnost! ... tak teď ho musím jít podat sám :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]