Nejste přihlášen/a.
Já jen, že to byla zbytečná reakce. V Brně není, což je asi to hlavní, že ho mají někde na druhém konci republiky není důležité. Všechny obchody nemusí mít nutně stejný sortiment.
@inspa - s dovolením vetřu se dotohoto vlákna. Můžete sem hodit recept na váš vynikající salát?
Děkuji, zvědavá, stará ID
@staraid - není problém, mám to uložené v texťáku, tak jak to dceři chutnalo. Recept je pro standardní kuskus (ten velký co ho shání tazatel se připravuje jinak). Mám tam i odkazy na zdroje ze kterých jsem vycházel.
SALÁT TRIKOLORA
albert.cz/...
kucharkaprodceru.cz/...
200 g kuskusu ... 200 g kuskus
1 lžíce olivového oleje ... 1 lžíce olivového oleje
1 lžička soli ... 1 lžička soli (pozor, pokud je vývar slaný, nesolit)
1 kostka zeleninového bujonu ... 320 ml zeleninový vývar
sůl ...
pepř ...
250 g cherry rajčat ... 250 g cherry rajčata
2 avokáda ... 2 avokáda
150 g mozzarelly ... 150 g mozzarelly
hrst rukoly ... 100 g rukoly
---
Na dresink:
1 lžíce pesta ... 1 lžíce pesta
1 lžíce citronové šťávy ... 1 lžíce citronové šťávy
3 lžíce olivového oleje ... 3 lžíce olivového oleje
Poznatky:
* kuskus:vývar = 1:1,6 (Když použijete málo vody, nezměkne, když moc, slepí se a rozměkne.)
* Kuskus odměřte a zakápněte větším než významným množstvím dobrého oleje. Pak vidličkou míchejte tak dlouho, až se všechna zrnka obalí tukem.
* Volte raději plochou a širokou nádobu. Když totiž vezmete tradiční mísu, spodní vrstva hotového kuskusu bude vlivem velké váhy nad ní poměrně upěchovaná, slepená, v krajním případě až nepoužitelná. Takže raději všechno rozprostřete spíš do šířky, ať se vám kuskus u dna nemačká.
* Kuskus by měl být při bobtnání a měknutí přikrytý, aby se zapařil. Pomůže mu to v kyprosti.
Kuskus nasypte do kastrůlku nebo do jiné širší, ploché nádoby (u mě pánev s pokličkou), zalijte olejem, osolte (pozor pokud je vývar slaný, tak raději ne nebo málo) a promíchejte vidličkou, dokud se zrníčka rovnoměrně neobalí tukem.
Takto připravený kuskus zalijte odměřeným vývarem a zakryjte dobře padnoucí pokličkou. Dopřejte mu 5 minut odpočinku. Kuskus by měl být po celou dobu zakrytý a stát mimo zdroj tepla. Kuskus by měl krásně nasáknout veškerou tekutinu.
Měkký kuskus načechrejte a prohrábněte vidličkou, nejlépe to jde dvouzubou, která má svou zásadní funkci při porcování masa.
Cherry rajčátka přepůlíme, smícháme s rukolou, natrhanou mozzarellou a avokádem nakrájeným na kousky. Vše promícháme s kuskusem
Připravíme dresink: všechny na něj potřebné ingredience postupně našleháme v misce. Dresinkem zalijeme kuskus, načechráme ho vidličkou a podle chuti osolíme a opepříme.
Dnes jsem tento kuskus objevila v Blansku v Kauflandu - a opravdu dnes poprvé! Tak jestli si uděláte výlet do Moravského krasu, tak se tam můžete stavit. A recept zde napsaný, také hned využiju. Děkuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.