Nejste přihlášen/a.
Má právo pronajímatel bytu nám stěžovat podmínky užívání bytu? Jedná se o byty s nájemní smlouvou na dobu neurčitou. Chápu, že jsou nutné dělat nějaké opravy, ale jejich přístup už po několikáté strašný, termíny ze dne na den, nebo má řemeslník přijít a nepřijde, takže přijde zase až příští týden, nemůžete si vybrat, že zítra nemůžete být doma, musíte do práce. atd.
Např. oprava prasklé vodoinstalace, byla rozkopaná koupelna s WC a trvalo to přes 1,5 měsíce, navíc to bylo v zimě a všude hrozně táhlo. Byl domluvený termín (museli jsme si vzít dovolenou), že to přijdou řemeslníci dělat, nepřišli, ani se neozvali, když jsem to urgoval, tak že teď nemají čas, že až přístí týden, anebo přišli a neměli materiál a tak že přijdou zase až druhý den atd. Nakonec jsem si sehnal řemeslníky a zaplatil sám, aby to bylo už konečně hotové.
Stoupačky v tom v malém bytovém domě dělala firma dohromady téměř 4 měsíce a celý jeden měsíc jsme museli být celý den od rána do večera doma a zpřístupnit byt. Přitom z 90% nikdy nepřišli, i když řekli, že u nás zítra budou, ale nepřišli, až kdy jsem je uháněl, že celý den čekám, tak na 15 minut přišli a pak zase odešli tak to trvalo celý měsíc a ani to nedodělali. Naprostá katastrofa. Známí dělali ve velkém BD stoupačky a v bytě jim to celé udělali během 3 dnů. Žádný měsíc nemuseli být všichni doma a zpřístupnit jim každý den byty, tak jako to bylo nařízeno nám, že kdo je celý měsíc podle harmonogramu nezpřístupní, tak to bude bráno jako porušení povinností a důvod k ukončení nájmu. Připadá mi jako by to dělali úmyslně, že třeba dojde někomu trpělivost a odstěhuje se.
Teď se má opět dělat rekontrukce, prý to bude trvat tak 14 dní. Když jsem se ptal dvou známých řemeslníků, tak mi řekli, že se to dá v pohodě zvládnout za 2 dny, pokud by nastal nějaký problém tak max. 3 dny. Už více jak měsíc se to řeší, harmonogram práce pořád žádný, původní předběžný termín realizace už dávno vypršel a informace nemáme žádné. Jsou schopni večer zavolat, že ráno přijde nějaký řemeslník a pak je možné že 3 dny zase nikdo nepřijde a já budu mít 14 dní dovolenou, po zkušenostech co již mám to bude trvat i déle a my budeme bydlet v nepořádku, prachu atd.
Měli by nás přece informovat s předstihem a brát na nás také ohled, oznámit nám to nějakou dobu předem, najít termíny, které budou vyhovovat i nám, nemůžeme být 3 týdny doma, kdy si to oni zmyslí (pokud nejsme důchodci). Umí jenom vyhrožovat, když se vám to nelíbí, tak se můžete se odstěhovat. Nikdo z nájemníků jim nic neřekne, všichni dělají to, co chtějí.
Poraďte, jak se jde bránit? Co jim říct?Teď mám dost složitou situaci a nemůžu být doma, kdy si oni zmyslí. Přece tohle si majitelé bytů nemůžou k nájemníkům dovolit, bohužel by se nás asi nejraděli zbavili, ale nemůžou, platíme, problémy neděláme atd.
Práva a povinnosti by měli platit pro obě strany.
Na opravy pronajímatel právo má
NOZ § 2259
Nájemce je povinen strpět úpravu bytu nebo domu, popřípadě jeho přestavbu nebo jinou změnu, jen nesníží-li hodnotu bydlení a lze-li ji provést bez většího nepohodlí pro nájemce, nebo provádí-li ji pronajímatel na příkaz orgánu veřejné moci, anebo hrozí-li přímo zvlášť závažná újma. V ostatních případech lze změnu provést jen se souhlasem nájemce.
otázka je, zda je nutný souhlas nájemců či nějaká újma skutečně hrozí - záleží na konkrétních podmínkách v domě.
Jinak máte možnost po pronajímateli požadovat
§ 2210
(2) Trvá-li oprava vzhledem k době nájmu dobu nepřiměřeně dlouhou nebo ztěžuje-li oprava užívání věci nad míru obvyklou, má nájemce právo na slevu z nájemného podle doby opravy a jejího rozsahu.
stejně jako u opravy vody v koupelně
§ 2265
1) Pronajímatel odstraní poškození nebo vadu v přiměřené době poté, co mu nájemce poškození nebo vadu oznámil.
(2) Neodstraní-li pronajímatel poškození nebo vadu bez zbytečného odkladu a řádně, může poškození nebo vadu odstranit nájemce a žádat náhradu odůvodněných nákladů, popřípadě slevu z nájemného, ledaže poškození nebo vada nejsou podstatné.
ale počítejte s tím, že onu nepřiměřenost a ztížené užívání budete muset prokazovat vy.
Zdá se že to je normoš, bohužel. Majitelé mohou rozhodovat o SVÉM majetku, toho tedy dosáhli - a po tom potopa. Že je tam platící nájemník (těžce), to nějak vypadlo. Zaplatí co minulá éra poničila, ten nájemník, . Rád (zatím).
Př.: Naše majitelka prováděla kontrolu komínů tak, že přišla se zazdívačem našeho komína, nikoli s kominíky, ty lehce obcházela. Ale na "kontrolu" - všichni musí být doma. Ve vyšších patrech budovala do komínů kotle, za naše nájemné, pochopitelně. Pro movité - dříve hlavně cizince. A dolní my - místnost bez topení. "Odstěhujte se, když máte námitky." V ČR už nikdo asi podnikat po baťovsku neumí, že.
Vím, že živím blba, hrubě řečeno, ale nedržet pusu na neférovosti - na to si teprve zvykám. Těžce. Zatím bloknu na čas snad zvyšování nájmu, když do bytu se za to neinvestuje. Poze venek šolíchá zahradník, natírá se, nájemníky domácí zve do kavárny (zhotovené z našich sklepů - nic proti ničemu), ale neschopnost je nabíledni. Něco udělá, až když nezbytně musí, když už to ční nad předpisy (hygena např.).
Držím palce Nám všem, nájemním bydličům.
Proč tedy ještě bydlíte v podnájmu? Proč jste si již dávno nepořídil vlasní bydlení? Ono je asi lehčí nadávat na majitele bytu než se snažit pořídit si své vlastní bydlení!?
Proč? Což si dům postavit, ne? Ten majitel/ka vysává komlpet můj příjem, nelze našetřit, ušetřit. Půjčku do smrti nesplatím, moje družstvo každoročně nabízí byt za 3-4 miliony Kč ke koupi, velký a proto s malým zájmem. K vzteku to je, tedy. Olbřímímu. Nenadávám, jen velmi chápu stížnosti v otázce.
Proč? protože Vánm vadí jak s vámi majitel bytů jedná-postavíte,si dům, kpoupíte, byt či dům atd-Budete pán ve svém a nikdo Vám nebude ztrčovat život. Pokud toto nedchápete, tak Vám nezbude než jen brečetn na vyčůranocstí majitele a svou neschopností se zajisti jinak , nebo sehnat lepšíhomajtele bytů Vše jde řešit ale vy asi nechcet a budete raději brečet!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.