Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chci se zeptat, před 4 měsíci zemřela matka. Otec ani bratr mi to nedali vědět a vystrojili za 4 dny pohřeb na kterém jsem nebyla. Bydlíme ve stejném městě, tak mi to dala vědět kamarádka, když jsem byla na služební cestě. Neuvedli mě ani na parte, tak jako kdybych nebyla. Sice se často nestýkáme, ale toto mě zaskočilo, proč?. Na katastru nemovitostí jsem zjistila, že byt, garáž i rok staré auto rodiče přepsali na mého bratra. Nevím co se děje. Takže není co dědit. Dotaz je - musí mě uvádět u notáře a budu nějak vyrozumněná o dědictví? Nebo jak zjistím, že už proběhlo řízení. Nevím, kde se zeptat, který notář by to měl vyřizovat. O majetek mi nejde, ale přiznání, že jsem jejich potomek.
Zdravím. Zda otec s bratrem vystrojili pohřeb (což je obřad s květinami, hudbou, smutečním řečníkem a hosty), nebo jen proběhl - u covidu nařízený – rychlý žeh = kremace (bez vás, která jste byla v rozhodnou chvíli na služební cestě) a jen předanou urnou, nevím, tak abyste nebyla neprávem rozčarovaná a jim nekřivdila. Rozdaný majetek a nulové dědictví je, pravda, jiná věc. S vystavením úmrtního listu matrikou je o úmrtí obeznámen příslušný soud a po proběhnutí "žehu zemřelého" soud přidělí konkrétnímu notáři vyřešení dědického řízení. Tomu ale předchází tzv. "předběžné šetření", na které je pozván (většinou) 1 dědic, ten, který vypravil pohřeb. Notáři on sdělí vše, co se týká dědictví a dědiců. Ale notář je připraven a v podstatě kontroluje, zda vypravitel něco neopomenul. Pokud se prokáže, že není žádné dědictví, řízení o pozůstalosti se zastaví (jak píše i @jedubabicka). Dědické řízení stejně musí proběhnout, ale jen soudním aktem bez přítomnosti dědiců. Na příslušném soudu je pak pro všechny dědice kdykoliv k nahlédnutí jak zápis z předběžného šetření, tak ze soudního řízení. Odpověď: 1) Jako potomek zemřelé musíte být v obou zápisech uvedena, ale (v případě nulového majetku) nemusíte být ani vyrozuměna, ani pozvána. Vždy musí být uvedeni všichni dědicové pro případ, že by se dodatečně objevil ještě nějaký majetek. 2) V jaké fázi je předběžné šetření či soudní řízení se dozvíte u soudu, pod který spadá zemřelá svým bydlištěm (při nulovém dědictví). Vědí to i na matrice, kde vystavili úmrtní list, a o kterou matriku jde, ví pohřební služba, kde proběhl žeh. Ida
Já myslím, když už je to napsané v katastru nemovitosti, tak je to vyřízená věc, bohužel, k vaší smůle.
Za svého života může každý naložit se svým majetkem, jak chce.
Jako dcera jste nepominutelný dědic a jste účastníkem dědického řízení. K účasti na jednání byste měla být vyzvána doporučeným dopisem. Informaci o notáři můžete získat na příslušném soudu.
A co jako bude dědit, když po matce nic nezůstalo a otec a bratr doloží, že zesnulá nic neměla?
K notáři je prvně pozván ten, kdo vypravil pohřeb. Ten má podat notáři veškeré informace o majetku zesnulého a případných dědicích. Ale pokud zesnulý nezanechal žádný majetek, ostatní případní dědici ani nejsou k notáři pozvaní. Kde nic není, tam ani smrt nebere.
Dítě je nepominutelný dědic dle § 1643 odst.1 zák. 89/2012 Sb. (Občanský zákoník). Je to právní pojem.
Máte pravdu - nepominutelný dědic je. Dědí po zesnulé. Pokud zesnulá za života přepsala majetek na někoho, kdo se o ni do konce života stará, zřejmě po ní zůstane pár plínek, léky, nějaké oblečení. Nic jiného zesnulá neměla, ale dcera se může klidně pokusit o nějaké soudní řešení. Na to má právo. Je jenom zřejmé, že jí to na nic nebude.
A že někdo vypravil pohřeb, to je špatně? Třeba se snažili tazatelku kontaktovat, ale ona má jiný telefon... Třeba ji chtěli obeslat dopisem, ale ona nesdělila adresu... Nejen z dotazu, ale i komentářů tazatelky mi připadne, že jediné, co ji štve, je nulový příjem z dědictví.
@dana777 - musí mě uvádět u notáře a budu nějak vyrozumněná o dědictví? Nebo jak zjistím, že už proběhlo řízení.
Po čtyřech měsících ještě nemuselo dědické řízení proběhnout - obraťte se na soud podle posledního bydliště matky, požádejte o informaci, který notář je vyřizuje a ptejte se přímo jeho.
Je ale možné, že byl-li majetek přepsán na vašeho bratra = žádný majetek zůstavitelka nezanechala, nebo zanechala jen majetek nepatrné hodnoty, řízení o pozůstalosti se zastaví a tento majetek nepatrné hodnoty bude vydán tomu, kdo se postaral o pohřeb.
Z. č. 292/2013 Sb. o zvláštních řízeních soudních
§ 153 Pozůstalost bez majetku
Nezanechal-li zůstavitel žádný majetek patřící do pozůstalosti, soud řízení o pozůstalosti zastaví. Rozhodnutí není třeba doručovat.
§ 154 Pozůstalost s majetkem bez hodnoty nebo nepatrné hodnoty
(1) Zanechal-li zůstavitel majetek bez hodnoty nebo jen majetek nepatrné hodnoty, soud usnesením vydá zůstavitelův majetek tomu, kdo se postaral o pohřeb, jestliže s nabytím tohoto majetku vyslovil souhlas, a současně řízení zastaví; to neplatí o takovém majetku zůstavitele, o němž zákon stanoví, že k němu nabývají vlastnické právo jiné osoby.
Zažila jsem zkraje tohoto roku. V prosinci 2020 mi umřela mamka, zůstaly jsme 2 její dcery. Po mamce zůstal slušný domek. Ten mamka ještě za svého života přepsala na mou sestru. Žádná z nich mi to nedala vědět, zjistila jsem to čirou náhodou na netu na katastru. Jinak po mamce nezbylo nic, šperky už měly také novou majitelku.
K dědickému řízení jsem pozvána byla. Celkem se jednalo asi o dědictví 13 tisíc korun. Proto jsem se na místě dědictví zřekla. Ať má sestra dost. I když si pospíšila a ten náš domek už prodala za 1.700.000 Kč. Ale i 13 tisíc jí může být dobrých.
Dopadnete asi stejně, jako já. K dědickému řízení pozvána budete. Ale tam budete pak koukat jako trdlo, stejně, jako jsem koukala já. Co bylo přepsáno za života matky, s tím už nic nenaděláte. Prostě se rodiče tak rozhodli. Občas se stává, že je jim některé dítě milejší, než to druhé. Nijak se nevzpírejte, nehádejte. Dědictví není všechno.
Se sestrou normálně mluvím, snahu něco mi z dědictví dát, neprojevila. No co? Život jde dál.
Za matkou ale na hřbitov chodit nebudu. I když jí to je teď stejně už jedno. Jaga.
@kimba: nepadlo. Celkem bylo dědictví kolem 26.000 Kč. Moje sestra zařídila kremaci, protože mamka umřela v domově pro seniory ve městě, kde i sestra žije. Mamku, po které všechno dostala, dala spálit jako přejetou kočku. Bez obřadu, bez květin, bez příbuzných. V té době smělo přijít až 20 lidí. Nepřišli, neměli kam.
Sestra vytáhla u notářky doklad, že tato opičárna stála 13.000 Kč. To se odečetlo. Takže těch druhých 13.000 Kč ještě zbylo. Nevadí, byla by mě hanba sbírat drobečky. Jaga.
...dala spálit jak přejetou kočku....
Strašně se mě tahle slova nenávisti dotýkají. V listopadu mi zemřel můj milovaný bratr na covida, našla jsem ho večer doma ve vaně a čím jsem si prošla, bych nepřála ani největšímu nepříteli. Jelikož jsem s ním přišla do styku, okamžitá karanténa, bráchu odvezli na pitvu. Rozloučila jsem se s ním sama, když ho naložili. Pohřeb nemoh být. Nikdo jiný z rodiny ani tuhle možnost neměl. Nějaké dědictví je to poslední, co bych po něm chtěla, protože byl svobodný. Važte slova. Většinou se tady prezentujete jako laskavá a milá a přitom jste plná nenávisti.
A ci si krapet pletu? Mně se jedná o to, že jsou i pohřby žehem bez obřadu a nemluví se o nich, že byli spálení jak přejetá kočka. Je to každého věc, jaký pohřeb vystrojil a hlavně, pokud to vůbec kvůli covidu šlo a pak se taky bere v potaz poslední přání zesnulého, pokud ho projevil.
Jak tu bylo napsáno, nic s tím nenaděláte. Pokud je majetek napsán na vašeho bratra, z právního hlediska nemáte na nic nárok, jakoby jste nebyla. Nemůžete dědit, protože není co.
Je to obecně taková celkově nepříjemná situace... Můj tatínek vždy říkal, že nejlepší je, když nikdo nic nemá, tak není co dědit a je klid v rodině... Člověk do situace nevidí. Zda je to tak, že rodiče měli raději bratra, nebo sourozenec dokázali manipulovat rodiči, nebo může být na vině i neshoda dítětě s rodiči a jeho zavrhnutí... Kdybych měl problémové dítě se kterým bych se nestýkám z důvodů třeba lehkovážného života, tak bych mu nejraději taky nic neodkázal... V každém případě to zamrzí...
Pokud je co dědit,pak by to měl za úkol řešit noitář.Pokud jsou všechny movité a nemovité dědické podíly už za života rozdány,pak nezbývá,obrátit se na soud.Vyplatilo by se to jen u významného dědictví.
JABRAKA
@jabraka - Pokud jsou všechny movité a nemovité dědické podíly už za života rozdány,pak nezbývá,obrátit se na soud.
Čeho dosáhne u soudu?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.