Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Platební rozkaz

Od: ales74 odpovědí: 5 změna:

Dobrý den i přes velice nepříjemnou situaci prosím o jakékoliv rady.

Od soudu mi přišel platební rozkaz, je zajímavý a to tím že mně nabádá abych se na určitý termín dostavil k soudu k projednání a vydání platebního návrhu.

Jedná se o pl.rozkaz který poslal soud a napsal mně abych se k dau dostavil na soud, poté tam jsou přílohy konkrétního advokáta který žádá soud o vydání pl.rozkazu proti mně, chce se domáhat částek 5200,-Kč s příslušenstvím+ úroky , poté ještě 6400,-Kč jako náklady řízení( 800,-Kč soud, a 5400 pro advokáta).

Pokud se nedostavím k soudu bude tedy tento platební rozkaz schválen? Myslíte si že pokud se nedostavím k soudu, a bude společnosti která podala žalobu pl.rozkaz vydán proti mně že bude následovat ihned exekuce?

je možné i když mám jít k soudu podat odpor? Komu ho zaslat advokátovi nebo na soud?

Jde mi o pozdržení kvůli uhrazení, popřípadě o klid, o klid i kdybych věděl že byl vydán, tak abych vědel že mám určité dny na uihrazení.Děkuji za odpovedi.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Dobrý den. Máte to trochu, dle mého soudu, pomotané. Zřejmě Vám přišel od soudu žalobní návrh na vydání platebního rozkazu, který podal žalobce. (ne ještě vydaný platební rozkaz). A soud v té věci nařídil jednání. Pokud se na jednání bez řádné omluvy nedostavíte, může soud žalobci vyhovět, pokud shledá jeho žalobu, jako oprávněnou a platební rozkaz vydá. Vydání platebního rozkazu Vám bude doručeno soudem a v něm bude poučení o tom, že máte lhůtu 15 dnů na podání odporu. Ten se podává k soudu. Tím se platební rozkaz zrušuje a nařídí se ve věci jednání. Bude vynesen nový rozsudek a ten musí nabýt právní moc. Teprve poté lze vymáhat dluh exekučně. Pokud se z jednání řádně omluvíte předem z vážných důvodů (např. onemocníte) je třeba zaslat soudu kopii neschopenky. To potom soud většinou jednání odročí na jiný termín.

rudolf*
hodnocení

0x

já bych řekl, že to máte dost pomotané..

pokud jste byl předvolán k jednání, tak soud určitě nevydal platební rozkaz..

naopak, pokud soud nařídil jednání k projednání věci (teoreticky ještě přípravné jednání), pak se rozhodl platební rozkaz nevydat (platebním rozkazem se rozhoduje bez projednání věci, provádění důkazů apod. - ostatně měl byste tam napsáno, že máte uhradit částku xy do 15 dnů a nemusel byste tápat, do kdy máte čas)

pokud se na jednání nedostavíte, tak svou pozici oslabujete v tom, že soud má pouze argumenty žalobce..

co se týče času, který máte na zaplacení, ten budete mít v písemném vyhotovení rozsudku o zaplacení, který vám rovněž přijde poštou.. velmi pravděpodobně tam bude uvedeno "do 3 dnů od právní moci", tzn. že, pokud dluh uznáváte, tak máte k zaplacení čas od teď do cca 18-20 dní (v závislosti na sobotách a nedělích) od doručení písemného rozsudku... po vykonatelnosti rozsudku již záleží čistě na věřiteli (žalobci), za jak dlouho se obrátí na exekutora..

ales74
hodnocení

Dobrý den ano jedná se o předvolání k soudu na určitý den.Dopis přišel od soudu a to s tím ať se dostavím, ana ten a ten den k soudu, pokud se nedostavím tak že vše může být projednáno bez mého souhlasu a beze mně.V příloze je návrh na vydání platebního rozkazu proti mně, přímo od právního zástupce který zastupuje danou firmu.

Nemoc v úvahu nepřichází, takže pokud chápu správně, pokud se nedsotavím vystaví pl.rozkaz- nejspíše pravděpodobně a poté mám teprve podat odpor?

Získám tím čas ale zas je riziko zvýšení nákladů co jsem četl, děkuji za odpověďi.

rudolf*

ano, vaše účast není potřebná..

soud nevydá platební rozkaz, nýbrž rozsudek... ale to je v zásadě jedno...pokud je dluh po právu, tak ho musíte zaplatit tak jako tak..

proti rozsudku můžete podat odvolání... tím právní moc dost oddálíte, ale pokud neuspějete, zaplatíte navíc i náklady odvolacího řízení..

čas do vykonatelnosti rozsudku - viz předchozí odpověď

ales*
hodnocení

zaplatíte navíc i náklady odvolacího řízení..

Kolik náklady činí cca?

Jde o to abychzvážil vše potřebné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]