Nejste přihlášen/a.
Zbytek doplatí sociálka a pak vám ještě příjdou peníze z pojištovny. Pokud máte nějaký trvalý následek, tak můžete žádat o další peníze.
Takže pokud mi dal za 14 dní pouze částku 4765 Kč, tak je to v pořádku? Moje výplata je ale celkem 16464, to co mi dal není přeci 60%... Tudíž víc mi opravdu dát nemusí? Mám dvě děti, na každé jsem měsíčně dostával slevu na dani, to mi také nebude vyplaceno?
To tak odpovídá. Koukněte: Výpočet nemocensk/.... Vychází to kolem 400 za den. Počítají se jen pracovní. Od 15. dne vyplací čssz.
Jaká sleva na dani Vám má být vyplacena? Myslíte slevu (ta se nevyplácí, ta se uplat(nuje, odečítá se od daně) nebo daňový bonus? Hlavní podmínkou pro možnost čerpání daňového bonusu je zde výše příjmu. Aby měl zaměstnanec nárok na čerpání daňového bonusu měsíčně ve mzdě, musí jeho příjem ze zaměstnání činit alespoň polovinu minimální mzdy, v roce 2021 pak alespoň 7 600 Kč v měsíci. Tuto podmínku jste nesplnil, dostal jste pouze náhradu mzdy.
Toto lze vyrovnat po skončení roku v daňovém přiznání, které jste povinen si podat, když dostanete výplatu od Kooperativy.
Není jednoduché Vám odpovědět, když VÍTE, na co máte nárok. Přitom se v problematice neorientujete, ale odpovědi porovnáváte s tím, co VÍTE, a když to není úplně ono, jste nejistý a nespokojený. Věřte, odpovídala jsem za 15 let práce na OSSZ tisícům lidí, kteří se sice přišli zeptat, ale měli svoji vnitřní představu a stávalo se, že odešli nespokojení - nepotvrdila jsem jim jejich přesvědčení a to, co jsem jim řekla, nechtěli slyšet.
Proč si myslíte, že by Vím zaměstnavatel vyplatil něco špatně? Dnes jsou tak dobré mzdové programy, že Vám téměř nedovolí udělat chybu.
Prvních 14 kalendářních dní nemoci platí zaměstnavatel. Není to nemocenská, ale je to náhrada mzdy za hodiny, které byste odpracoval, kdybyste nemarodil. Takže soboty a neděle (pokud byste neměl naplánované víkendové směny) se neplatí. Je to placeno redukovaným průměrem, ta redukce znamená snížení, ale zase to dostanete v čistém - částka této náhrady nepodléhá odvodu pojistného ani daně.
Od 15. dne nemoci platí OSSZ nemocenskou. Ta už náleží za kalendářní dny. Aby OSSZ věděla, jak vysokou nemocenskou Vám má vyplatit, musí zaměstnavatel poslat po 14. dni nemoci na OSSZ přílohu k žádosti o dávku, kde uvádí Vaše vyměřovací základy za rozhodné období, z nichž úřad dávku vyolatí. Peníze Vám přijdou na účet, na který Vám chodí mzda, a to do 30 dní od předání kompletních podkladů na OSSZ (to je starost zaměstnavatele, aby to dodal včas).
Protože uvádíte, že šlo o úrazový děj (a tedy na neschopence vidí OSSZ úrazovou diagnózu), musí být splněny určité podmínky pro výplatu nemocenské v plné výši. To vyčte OSSZ ze záznamu o pracovním úrazu, který musí zaměstnavatel rovněž na OSSZ předložit.
A pak je tady řízení s Kooperativou. Každý zaměstnavatel ze zákona hradí povinné úrazové pojištění, z něhož se platí právě dorovnání při pracovních úrazech a trvalé následky. Ale jako každé řízení s pojišťovnou, i tohle bude nějakou chvilku trvat. Takže buďte v klidu, svoje peníze dostanete a bude to v pořádku.
Jestli jste byl zvyklý, že Vám zaměstnavatel zpracovával roční zúčtování daní, tak v roce, v němž dostanete vyrovnání od Kooperativy, budete povinen si podat na FÚ daňové přiznání. Bude to uvedeno i v dokladu o vyúčtování od Kooperativy, který dostanete. Je to proto, že budete tak mít současně zdanitelný příjem od dvou různých plátců, takže zaměstnavatel Vám nesmí zúčtování provést.
Celá problematika je širší, než jsem tady nastínila. Zkuste věřit své mzdové účetní s náhradou mzdy, Okresní správě s výpočtem nemocenské (každá vyplácená částka prochází aprobací kontrolního oddělení, tzn. někdo se znovu podívá do podkladů, vyhodnotí nárok a dávku přepočítá) a Kooperativě s odškodným. Na všechno jsou programy, postupy, vzorce a kontrolní mechanizmy.
Další zaměstnavatel, který kolem zákoníku práce letěl tryskáčem... podle ustanovení § 142 odst. 5 zákoníku práce je zaměstnavatel povinen při měsíčním vyúčtování mzdy nebo platu vydat zaměstnanci písemný doklad obsahující údaje o jednotlivých složkách mzdy nebo platu a o provedených srážkách. Na žádost zaměstnance předloží zaměstnavatel doklady, na jejichž základě mzdu nebo plat vypočetl.
V případě, že Vám zaměstnavatel nevydává výplatní pásku nebo výplatní lístek, porušuje zákoník práce. Asi Vám toto zjištění nepomůže. Kdybyste s tím chtěl mermomocí něco dělat, můžete se obrátit na oblastní inspekto/..., což je úřad, který má v kompetenci kontrolu dodržování zákoníku práce. Možná by stačilo se telefonicky zeptat, co máte dělat, když Vám z-tel nedává výplatní pásky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.