Nejste přihlášen/a.
Srovnávat dnešní stav vody v přírodě se stavem před 50 lety je lehce mimo mísu. Přesto se z horské studánky (pramene) i dnes napiju v klidu . Z potoka už bych si to ale rozmýšlel
.
Zrovna pes je v pohodě, to je jen estetika.. (pokud se předtim nevyválel v hovnech . Horší je mršina v bažině nad studánkou, potůček pod pastvinou se stádem ovcí, studánka kam prosakuje septik z chatový oblasti apod... Dobrý je pít pokud možno přímo z pramene a je nad nim les, ne pastvina vesnice nebo pole (hnojiva).. Co teče ze štol tam bývá radon.
Ten minifiltr je dobrej.
Tekoucí voda z lesního potoka je na 99% v pohodě. Stojatou vodu bych pil jen v nebezpečí smrti žízní, což u nás většinou nehrozí.
Na výlety nosím v kapse tohle
co se týká filtru v tom odkazu, tak na všech obrázcích se nachází ta samá žena, jen na prvním je obarvena trochu do blond. To docela smrdí...
Jestli vás to irituje, tady je jiný odkaz bez modelek.
bushcraftshop.cz/...
Když filtr po použití propláchnete a vysušíte, tak nesmrdí.
Většinou nic. Výjimečně ano. Zažil jsem tu výjimku. První den jsem nevěděl, kterým koncem se mám otočit do záchoda. Pět čtyřicítky horečky, tři dny hladovka, potom jen vařená rýže.
Byl to horský potůček v místě, kam člověk přijde jednou za deset let. Už vím, proč si indiánský posel dal radši pod jazyk oblázek, aby zahnal žízeň, než aby se napil z neznámého zdroje ..
V lepším případě se jen poprůjmujete. Bohužel stále více studen a přírodních studánek jsou narvané chemikáliemi, které lidi vyhazují, kde jen můžou. V horších případech může dojít k otravě s většími potížemi.
jestli v korytu potůčku voda nestála a nemá tam z hospody svod odpadních vod, také bych problém neviděl
Záleží odkud potůček teče, nebo co do nádrže přitéká. Z horského potůčku bych neměla obavy..Z mnohé vodní plochy a řeky si člověk při plavání nedopatřením lokl vody, a taky nic... Jestli do té vody něco žumpovního prosáklo, tak hrozí třeba taková úplavice. Pak je dobré mít doma Endiaron.
u potůčku jeden neví, co může být 100 m proti proudu. Jako záchrana přes smrtí fajn, ale jinak je lepší najít pramen. Riskovat, že se člověk někde v divočině, na čundru s krosnou, něčím nakazí může jen opravdu lehkovážný člověk. Roky jsem chodíval s krosnou po horách a nikdy nebyl problém se k nezávadné vodě dostat. Z potoka jsem nepil nikdy, jedině po převaření.
jj, taky bych uklidnil tazatele vlastním příběhem 30 let starým :D ... ale zdá se mi to trochu neaktuální
Dobrý den, záleží na tom, jestli je ten vodní zdroj kontaminovaný nějakou ošklivou látkou. Většinou se nestane nic podstatného (možná slabší jedinec dostane průjem nebo bude zvracet, ale přežije). Mimochodem, hodně lidí (hlavně dětí) se nechtíc napije při koupání a problém nemají. Ovšem, pokud by ta voda byla něčím cítit, tak ji nepijte. Zdravím!
Co by se mělo stát? Pokud tam bude bacil tyfu, tak třeba dostanete tyfus. Ale protože to je velmi nepravděpodobné, nestane se nic. Pes, kočka a vše v přírodě pijí vodu z kaluže bez obav. Akorát je to nehygienické, stejně, jako když vám spadne namazanou stranou krajíc na zem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.