Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může se jednat o boreliózu?

Od: mahtiel® odpovědí: 13 změna:

Zdravím,

před týdnem jsem měla klíště přisáté více jak 24 hodin. Nyní jsem hodně unavená a mám v místě přisátí klíštěte stále červený flek. Není ovšem ostře ohraničený. Má smysl jít za praktikem, zda by mi případně neudělal test na boreliózu? Teplotu nemám, ba mám ji nižší než obvykle.

Díky za rady a podněty.

doplněno 13.07.21 16:57: Edit: Vzhledem k tomu, že v místě přisátí klíštěte se mi začíná tvořit kolečko (aspoň to tak vypadá, to místo totiž dráždí lem spodního prádla, tak je červené), tak zítra pro jistotu volám doktorce, abych něco nezanedbala. Každopádně moc děkuji všem za rady. :)

Může se jednat o boreliózu?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Je to možné. Typický kroužek kolem rány se nemusí vytvořit. "V případě typického projevu boreliózy, tedy zarudlého fleku v místě přisátí klíštěte, je nutné co nejrychleji zjistit, zda nebylo infikované. Klinické vyšetření vede praktický lékař. Lymská borelióza se však může šířit i bez tohoto typického příznaku. Pak je nutný laboratorní test na boreliózu, který se provádí z odebrané krve přidáním reakčního činidla. Jenže tento test je možné provést až po třech až šesti týdnech od přisátí, kdy se začnou tvořit protilátky.

mojezdravi.cz/...

doplněno 11.07.21 11:41:

mojezdravi.cz/...

hodnocení

3x

Určitě bych šel za praktikem. Těch 24 hodin je dost.

hodnocení

3x

Před měsícem a něco mě štípl do břicha jen pitomý komár (asi). Po týdnu se mi udělal ne kruhový, ale pruhový červený pálící flek cca 5x10 cm do ztracena bez ohraničení. Prý to na boreliózu nevypadá, ale krev mi raději vzali. A co byste řekli, měl jsem ji tam. *zed* SIce to nemáte tak výrazné, ale raději k lékaři objednejte co nejdřív. Na ráno vás objedná na odběr krve.

Rozšířil bych ale tázku, 20 dní jem bral ATB, zavolal jsem pak lékaři, jestli bude nějaká kontrola, Prý ne, že teď už prý bude stále test pozitivní tak jako tak. Je to tak?

joudic*
hodnocení

2x
zatim jen stipanec.. byl by tam krouzek

hodnocení

2x

Není to typický kroužek, test se nedělá hned, nic by vám neřekl. Domluvte se telefonicky, za jak dlouho se nákaza v krvi projeví.

hodnocení

2x

Může to být borelióza, není nutné, aby flek okolo přisátí klíštěte byl ve tvaru kroužku. Ale vždycky je světlý a ohraničený červeně. Zavolejte svému obvodnímu, kdy by jste měla přijít na odběr, ale jak píší ostatní, hned se nic nepozná.

Tady si můžete porovnat, jak borelioza na kůži vypadá.

google.cz/...

katerina5
hodnocení

2x
Rozhodně jděte na vyšetření, mě se po klíštěti udělal flíček a vypadal jak vyrážka, myslela jsem, že je to jen podráždění a nechala to být. Asi až po dvou měsících se mi na tom místě vytvořil typický kroužek a to už bylo pozdě. První antibiotika nezabraly a léčila jsem se s tím přes půl roku. Bolely mě klouby a bylo mi zle z toho neustálého brání antibiotik. Měla jsem opravdu štěstí, že jsem se z toho dostala bez vážnějších následků. Proto neváhejte, vždy je lepší to podchytit včas, čím déle se čeká tím je to horší.

amfr
hodnocení

2x

Červená skvrna s bílým středem (erythema migrans) - já tedy bílý střed vidím. A týden na zmizení štípance od klíštěte je dost. Radím - pokud nechcete hned letět k lékaři - udělat okolo skvrny značky, zvětší-li se třeba do rána - uhánět pro antibiotikum - širokospektré, na 3 - 4 týdny. Skvrna může ale i při borelióze mizet. Doktor ohodnotí přesně. Doporučení otálet ohodnocuji jako blbší.

doplněno 13.07.21 12:40:

nevyzkoušeno, ale:

K dispozici máte dnes tyto druhy domácích testů na lymskou boreliózu:

MIRATES test je určen pro sebetestování k prokázání protilátek proti bakteriím borelia ve vaší krvi.

BEAPHAR test a Veroval® test, kterým lze jednoduše testovat klíšťata, která odstraníte z kůže lidské i zvířecí.

hodnocení

Díky za odkazy, vůbec jsem netušila, že něco takového existuje. :)

jabraka*
hodnocení

1x

Jelikož jsem prošel nákazou L.B. i bez klíštěte,a z onempcnění mi vzniklo poškození oční sítnice,mohu zodpovědně říci,že se i při nejmenším podezření vyplatí navštívit neprodleně praktika.

JABRAKA

A jak se to projevuje na zraku? Tyka se to jednoho oka?

liska5
hodnocení

0x

K lékaři bych šla raději hned, těch infekcí, co klíště přenáší, je víc.

Mně se ty soustředné kruhy objevily 11. den od přisátí klíštěte, a lékař řekl, že to je docela brzo. Dostala jsem atb bez jakýchkoliv testů, stačilo ukázat ten flek. Ještě se mi vytvořil stejný flek vedle, aniž by se tam kdy klíště vyskytlo!

hodnocení

0x

muze byt projevem boreliozy bolest nebo spis unava nohou (stehna a lytka)..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma borelióza

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]